Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Debox GNU/Linux: Με γεύση από Debian και OpenBox

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Εισαγωγή

Tα τελευταία χρόνια, μετά την άφιξη των νέων desktops, όπως του Gnome3 και των παραγωγών του Unity, Cinnamon, κλπ, ένας αντικειμενικός παρατηρητής θα δει πως υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα στον χώρο. Όχι όμως η αναμενόμενη, μα κάτι εντελώς αντίθετο, καθώς πλέον ανθεί η ανάπτυξη νέων γραφικών περιβάλλοντων σε πιο κλασική γραμμή και κυρίως πολύ πιο ελαφριά και λιγότερο απαιτητικά σε πόρους. Παράλληλα ξεπηδούν και νέες διανομές, που ίσως καμιά τους να μην γίνει best-seller, όμως αποτελούν τις πλατφόρμες ανάπτυξης αυτών νέων περιβάλλοντων που προφανώς ένα τους, τουλάχιστον, σίγουρα θα ξεχωρίσει. Αυτά όμως, τα έχουμε ήδη πει σε προηγούμενο άρθρο. Μέσα σε όλα αυτά ξεπηδούν και διάφορες μικρές διανομές οι οποίες μπορεί να μην κάνουν τρελά νούμερα σε downloads, όμως αν το δεις συγκεντρωτικά έχουν αποδοχή, προφανώς από ανθρώπους που επιθυμούν εναλλακτικές λύσεις για χαμηλό hardware. Μπορώ να διαβεβαιώσω πως όσα άρθρα έχουμε κάνει σχετικά με παλιούς υπολογιστές και πολύ ελαφρές διανομές, έχουν πολύ μεγάλη και συνεχή αναγνωσιμότητα και το ίδιο συμβαίνει με αντίστοιχα άρθρα σε άλλες ιστοσελίδες. Προφανώς κάτι συμβαίνει, κάτι δεν πάει καλά, τ' οποίο όμως οι δημιουργοί όλων αυτών των mainstream περιβαλλόντων μοιάζει σαν να μην το λαμβάνουν υπόψη. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι μόνο αυτοί, μα και το ίδιο το web που κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο απαιτητικό σε πόρους. Ενώ μέσα στο 2015 η Microsoft έρχεται με μια έκδοση που όπως φαίνεται θα είναι τα καλύτερα Windows που κυκλοφορήσαν ποτέ, διορθώνοντας το κακό με τα 8, για να περάσει αργότερα, τελευταία και καταϊδρωμένη, στο ενοποιημένο περιβάλλον, τα πράγματα στο Linux μοιάζουν να γίνονται ακόμα πιο πολυδιάστατα. Το πού θα οδηγήσει αυτό, δεν μπορούμε να το πούμε ακόμα με βεβαιότητα.


Το Debox GNU/Linux

Για να μην το μακρηγορούμε, κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει τελευταία, είναι μια στροφή στις "ρίζες" και πιο συγκεκριμένα στο Debian και αυτό σίγουρα είναι ελπιδοφόρο. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η διανομή Debox η οποία βασίζεται στο Debian και χρησιμοποιεί ως περιβάλλον τον πανάλαφρο διαχειριστή παραθύρων OpenBox. Η διανομή είναι live, δεν διαθέτει δηλαδή κάποιον Installer, αν και μπορεί να εγκατασταθεί με δυο εντολές, ωστόσο από default δεν το παρέχει. Βέβαια, η εγκατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να γίνει σε ένα usb-stick/sd-card/εξωτερικό δίσκο, πολύ εύκολα με την χρήση του Unetbootin. Το βασικό σκεπτικό της δημιουργίας του, είναι στον αρχάριο καθημερινό χρήστη, περιλαμβάνοντας μια καλή λίστα καθημερινών εφαρμογών και παράλληλα έχοντας μια σειρά από tweaks και προσεγμένη σύγχρονη εμφάνιση, δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Οποιοδήποτε τρίτο λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα μέσω του διαχειριστή πακέτων Synaptic, από τα τεράστια αποθετήρια του Debian, ενώ μια μεγάλη γκάμα από εκτυπωτές, σαρωτές, Bluethooth, κάμερες, ψηφιακές τηλεόρασης, φαξ υποστηρίζονται από προεπιλογή και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές με υποστήριξη 32-bit (x86) ή 64-bit (x86_64).


Λίστα εφαρμογών

   Ιce Weasel σαν web browser
   AbiWord για έγγραφα/επεξεργαστή κειμένου
   Βrasero για επεξεργασία/δημιουργία dvd's
   Claws Mail για την αλληλογραφία
   VLC για Media Player, παρέα με έναν Youtube viewer (SMPlayer-based) για την αναπαραγωγή τους στο desktop σας
   MeTV για τηλεόραση
   GnomeRadio για μουσική/ραδιόφωνα
   Deadbeef σαν Μusic Player
   GnuPaint για ζωγραφική
   Deluge σαν Torrent client

και πολλά άλλα. Επίσης περιλαμβάνει:

   bluetooth manager με γραφικό περιβάλλον
   multimedia codecs και plugins
   Emulator για το Super Nintendo
   Χ-File manager
   GC calc-Tool (εργαλείο για μαθηματικά)
   Cryptkeeper (για κρυπτογράφηση)

και μια άλλη σειρά βοηθητικών εργαλείων και libs στο παρασκήνιο για περισσότερη φιλικότητα και άμεση χρήση out-of-box.

Κατεβάστε το Debox

Αυτή την στιγμή, βρίσκεται στην έκδοση 1.5 και διαθέτει μια εικόνα iso 32b μεγέθους 688 ΜΒ που μπορείτε να κατεβάσετε από την download page του στο sourceforge. Αφού κατέβει, μπορείτε να το “κάψετε”, είτε σε ένα DVD είτε σε ένα USB flash drive, εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό. Μόλις φορτώσει και εμφανιστεί η login-screen του, θα ζητήσει όνομα χρήστη και κωδικό. Αυτά είναι -και τα δυο:


Κώδικας:
user

για να μπείτε με δικαιώματα απλού χρήστη και:

Κώδικας:
root

για να μπείτε με πλήρη δικαιώματα διαχειριστή. Τον κωδικό, αν εγκαταστήσετε την διανομή σε ένα usb-stick, μπορείτε να τον αλλάξετε (έχοντας κάνει login ως root), ανοίγοντας το τερματικό (έχει το Rox), και δίνοντας:


Κώδικας:
su root

και εισάγοντας τον επιθυμητό κωδικό. Με δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο στο desktop, έχετε πρόσβαση στο μενού. Default γλώσσα είναι τα αγγλικά, μα μπορείτε να προσθέσετε και οποιαδήποτε άλλη πολύ εύκολα, ενώ από την login-screen μπορείτε να επιλέξετε γλώσσα συστήματος (περιλαμβάνει ελληνικά).

όγω του μικρού της μεγέθους και του καλού hosting της Sourceforge, κατεβαίνει ταχύτατα. Το ίδιο γρήγορα θα boot-άρει και προσωπικά μου άρεσε η μαύρη οθόνη με το κατεβατό κατά το boot, με τα πιγκουινάκια στο επάνω μέρος, ήταν κάτι που αρκετοί αγαπήσαμε κάποτε, αυτή η συγκεκριμένη οθόνη. Μια όμορφη splash-screen στη συνέχεια με το κομψό logo της διανομής, για να περάσω στην login-screen με το όμορφο γαλάζιο-μοβ φόντο, για να οδηγηθώ σε μια κομψή και σύγχρονη επιφάνεια εργασίας, με ένα διάφανο πάνελ στο επάνω μέρος και άλλο ένα σαν dock στο κάτω μέρος, με ορισμένες βασικές συντομεύσεις. Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που αφήνει είναι ευχάριστη και πράγματι φιλική. Αναγνώρισε τα πάντα από το hardware του lap-top που την δοκίμασα, όπως ηχεία, ασύρματο mouse, εκτυπωτή/σκάνερ, wifi. Μου παρουσίασε πρόβλημα με το ημερολόγιο στο πάνελ που κόλλησε μόλις το άνοιξα, ενώ ο VLC δεν ξεκινούσε με τίποτα από το μενού (όλα αυτά στην live συνεδρία). -Σε γενικές γραμμές το Debox αφήνει καλές εντυπώσεις. Προφανώς χρειάζεται λίγη δουλίτσα ακόμα και πιστεύω πως οι αμέσως προσεχείς εκδόσεις του θα είναι πιο βελτιωμένες.

Η επίσημη σελίδα της διανομής:
Κώδικας:
http://deboxlive.sourceforge.net/

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: