Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ

Επισκεφτείτε μας στην νέα μας κοινότητα http://www.itexpertsforum.com/.
Ενδιαφέρεσαι να γίνεις Συντονιστής στην ομάδα του Linux-Team; Αν "Ναι!" τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις μια αίτηση ακολουθώντας τις οδηγίες
εδώ.

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η διανομή Salix OS

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

avatar
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

To Salix OS είναι μια διανομή Linux για διάφορους σκοπούς, είναι βασισμένη στο Slackware και με αυτόν τον τρόπο κρατά την προς τα πίσω συμβατότητα με αυτό. Οι χρήστες του Salix μπορούν να επωφεληθούν από τα αποθετήρια του Slackware τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σαν μια πρόσθετη πηγή λογισμικού. Η αρχή του KISS εφαρμόζεται και εδώ, όπως εξάλλου και για το Slackware, και έτσι τα πράγματα κρατούνται όσο το δυνατόν απλούστερα και γρήγορα.

Για να παραφράσουμε τα λόγια ενός δημοσιογράφου της πληροφορικής, το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Salix OS μπορεί να περιγραφεί σαν "οι τεμπέληδες του Slackware". Είναι λοιπόν χρήστες που γνωρίζουν το Linux, αλλά για να ελαττώνουν τον φόρτο εργασίας τους δεν θέλουν να ασχολούνται με επιπρόσθετα εργαλεία, θέλουν όμως πολύ τη συμβατότητα με το Slackware.  Γι' αυτό, το Salix OS προσθέτει αυτόματα την ανάλυση εξαρτήσεων, αυξημένη διεθνοποίηση και υποστήριξη τοπικότητας (localization), ένα μεγάλο αποθετήριο εφαρμογών και ένα πολύ καλό σετ εργαλείων για διαχείριση συστήματος. Ρυθμίσεις, τόσο στο γραφικό περιβάλλον όσο και στη γραμμή εντολών. Αυτό, καθιστά το σύστημα πιο εύκολο στη χρήση και πιο φιλικό από το vanilla Slackware στους νεοφερμένους.

Το Salix OS αρχικά δημιουργήθηκε από ορισμένους προγραμματιστές του πρώην σχεδίου Zenwalk, αυτό ήθελε να έχει μια συμβατότητα με το Slackware ενώ θα κρατούσε την φιλοσοφία του open source και την συνεργασιμότητα του FOSS. Η ανάπτυξη του λειτουργικού έγινε σε ανοικτά πρότυπα και φιλοξενείται στο Sourceforge SVN. Διάφορες μεταφράσεις έγιναν συνεργατικά και υπάρχουν στο Transiflex. Το Salix wiki είναι μια πηγή πληροφοριών για την διανομή και το Salix sturtup guide μπορεί να βοηθήσει τους νεοφερμένους.

Δύο Έλληνες πίσω από την διανομή!

Υπάρχει μια έκπληξη, καθώς οι δύο κύριοι μηχανικοί λογισμικού της διανομής είναι Έλληνες. Πράγματι, στο σύνδεσμο για την ομάδα ανάπτυξης του Salix OS μπορεί κανείς να δει πως ο Δημήτρης Τζέμος και ο Γιώργος Βλαχάβας είναι βασικοί προγραμματιστές της ομάδας, καθώς και άλλα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους, e-mails και άλλα.

Κώδικας:
http://docs.salixos.org/wiki/index.php/Salix_OS:Team

Τρόποι εγκατάστασης

Υπάρχουν έξι εκδόσεις του Salix OS οι XFCE, LXDE, Fluxbox, KDE, MATE και Ratpoison, καθεμία από αυτές παρουσιάζει το ανάλογο περιβάλλον εργασίας. Η εγκατάσταση του λειτουργικού είναι βασισμένη σε περιβάλλον κειμένου, είναι εύκολη στην πλοήγηση έχει αρκετές και ολοκληρωμένες επιλογές. Το Spkg (The Unofficial Slackware Linux Package Manager) που τρέχει από κάτω είναι ρυθμισμένο για να προσφέρει ταχύτητα, και μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση σε ένα μοντέρνο υπολογιστή διαρκεί λίγα λεπτά. Για εκείνους που προτιμούν γραφικό περιβάλλον εγκατάστασης, ένας γραφικός εγκαταστάτης προσφέρεται στις live editions του λειτουργικού.

Το Salix OS δίνει τρεις διαφορετικούς τρόπου εγκατάστασης:

Core: Μόνο τα ελάχιστα και απαραίτητα στοιχεία εγκαθίστανται για να εκκινήσει ένα σύστημα σε κονσόλα τερματικού. Περιλαμβάνονται τα εργαλεία Salix ncurses αλλά όχι ένα γραφικό σύστημα. Η εγκατάσταση αυτού του τύπου προορίζεται για χρήστες που είναι έμπειροι και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα σαν έναν διακομιστή αρχείων, έναν εξυπηρετητή ιστού και άλλες παρόμοιες χρήσεις.

Basic: Αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει όσα και η προηγουμένη, εξαρτάται όμως από την έκδοση που διαλέγετε, και προστίθεται ένα περιβάλλον XFCE ή LXDE ανάλογα με την επιλογή σας. Ένας φυλλομετρητής ιστού που για το XFCE είναι ο Firfox ενώ για το LXDE είναι ο Midori, ο πακεταριστής και διαχειριστής πακέτων gslapt και τα Salix System GUI Utilities. Αυτού του τύπου η εγκατάσταση προορίζεται για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να προσθέσουν ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας γραφείου και τις εφαρμογές της αρεσκείας τους.

Full: Πρόκειται για ένα είδος εγκατάστασης που βάζει ένα ολοκληρωμένο σετ εφαρμογών για καθημερινή χρήση. Αυτές είναι οι βασικές γραφείου, όπως ο Claws mail για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Libre Office, το Java Runtime Environment, τον Parole music player για αναπαραγωγή πολυμέσων και άλλα. Ακολουθείται ο κανόνας "μια εφαρμογή θα εξυπηρετεί ένα σύνολο αναγκών" δηλαδή μια μόνο για τα πολυμέσα-ήχο, μία μόνο για e-mail κλπ. Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης και έτσι οι χρήστες είναι έτοιμοι να προγραμματίζουν και να μεταγλωττίζουν υλικό χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουν οτιδήποτε.

Διαχείριση πακέτων

Το Salix OS χρησιμοποιεί τον slapt-get εργαλείο διαχείρισης πακέτων. Προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες και χρηστικότητα όπως ο apt-get. Έχει τους τύπους αρχείων .tgz/.txz αλλά προσθέτει διαχείριση ανάλυσης εξαρτήσεων. Το σύστημα χρησιμοποιεί meta files (.dep files) για να δίνει τις πληροφορίες εξαρτήσεων καθώς και περιγραφές των πακέτων κατά την διάρκεια των εγκαταστάσεων. Το gslapt δίνει παρόμοιες δυνατότητες αλλά σε γραφικό περιβάλλον.

Διαχείριση συστήματος


Η διαχείριση του συστήματος στο Salix OS μπορεί να γίνεται όπως και στο Slackware, δηλαδή πρέπει να διαβάζει κάποιος το manual. Για τους τεμπέληδες υπάρχει ένα διεθνοποιημένο σύνολο από εφαρμογές γραφικού περιβάλλοντος μαζί με τα συνοδευτικά ncurses (τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε ένα μη γραφικό περιβάλλον δηλαδή runlevel3).

Άλλες πληροφορίες για το λειτουργικό

Το Salix OS προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, μια για i486/i686 αρχιτεκτονική και μια δεύτερη για x86-64. Υπάρχει live de version που λέγεται Salix Live. Προορίζεται για εκείνους που θέλουν να τρέξουν δοκιμαστικά την διανομή για να δουν αν είναι συμβατή με το υλικό τους και να κάνουν ορισμένες δοκιμές πριν την εγκαταστήσουν. Το Salix Live δίνει έναν γραφικό εγκαταστάτη και τα τρία είδη εγκατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω. Ακόμα περιλαμβάνει τον LiveClone ένα Live GUI utility που διαχειρίζεται εύκολα τη δημιουργία ενός vanilla ή τροποποιημένου όπως θέλετε εσείς Live CD σε ένα CD ROM ή σε ένα flash drive. Το Salix OS Live μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σαν εργαλείο boot για διάσωση και επισκευές, όπως στο να φτιάξετε έναν χαλασμένο LILO boot loader ή να ρυθμίσετε κάποιες κατατμήσεις.    

Δημοφιλία της διανομής

Το Salix OS βρίσκεται στη θέση 33 από 100 στο distrowatch με 401 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα. Είναι μια θέση δημοφιλίας ακριβώς κάτω από το Knoppix (το οποίο είδαμε στο προηγούμενο άρθρο).

Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής:


Κώδικας:
www.salixos.org

Το Salix OS με λίγα λόγια

   Προγραμματιστές: Δημήτρης Τζέμος, Γιώργος Βλαχάβας, Cyrille Pontvieux, Pierrick Le Brun, Thorsten Mühlfelder, και άλλοι.
   Οικογένεια: Unix like
   Κατάσταση: Current
   Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
   Ημερομηνία πρώτης έκδοσης: 16 Σεπτεμβρίου 2009
   Τελευταία έκδοση: 14 Μαρτίου 2014
   Περιβάλλοντα εργασίας εξ' αρχής: Επιλέγετε από XFCE, LXDE, MATE, KDE, Fluxbox, Ratpoison.
   Άδειες: Διάφορες

Ένα video παρουσίασης της διανομής
Από το κανάλι linux διανομών:

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Dark-Avenger
Linux-Team Forum Founder
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: