Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Από το Debian στο Ubuntu: 10 χρόνια δρόμος

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Με την έκδοση Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn, το Ubuntu γιόρτασε δέκα (10) χρόνια παρουσίας ως ανεξάρτητη διανομή. Πολλά συνέβησαν αυτά τα χρόνια, ακόμα περισσότερα αλλάξανε, μα σίγουρα κανείς δεν έχει αμφιβολία πως το Ubuntu αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο στην ιστορία αυτού που ονομάζουμε ως Linux desktop.
Βέβαια δεν ήρθε ουρανοκατέβατο, ούτε ως μια "θεία φώτιση". Πάτησε σε βήματα και προσπάθειες προηγούμενων όπως τα: Suse (δεν υπήρχε open τότε), Mandrakes/Mandriva, Mephis, Slackware, PCLinuxOS, Debian. Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το ubuntu επικεντρώθηκε στο οικιακό desktop, αυτό που χρησιμοποιεί ο καθημερινός χρήστης και μάλιστα σε μια εποχή που η τεράστια RedHat το αποκήρυσσε ως προβληματικό.
Η βάση του Ubuntu υπήρξε το Debian και οι πρώιμες εκδόσεις του ήταν ένα Debian desktop με κάποιες μικρές αλλαγές σε θέμα εμφάνισης, wallpaper, άνοιγμα του Ναυτίλου σε νέα καρτέλα και όχι παράθυρο και άλλα τέτοια μικρά πραγματάκια.
Η πρώτη έκδοση που δόθηκε σε ευρεία κυκλοφορία το 2004 από την Canonical, είχε και ορισμένες ακόμα αλλαγές, όπως για παράδειγμα από μια εφαρμογή για το κάθε τι (μέχρι τότε -συνήθως- οι διανομές είχαν περισσότερες της μιας εφαρμογής για το ίδιο πράγμα) και πολύ γρήγορα είδαμε ακόμα και drivers, καλύτερη γλωσσική υποστήριξη και εμφανή δείγματα για μια καλύτερη αισθητική. Ήταν όμως και η ιστορία της λέξης και η "φιλοσοφία", η οποία έκρυβε, που έδιναν μια διαφορετική αίσθηση σε όλα αυτά.
Μάλιστα ήταν σπουδαίο το πόσο αρμονική συνεργασία υπήρχε ανάμεσα σε μια εταιρεία και στην κοινότητα, με την δεύτερη να έχει τον πρώτο λόγο και ως αποτέλεσμα να έχουμε το πραγματικά κάτι διαφορετικό, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας όπου ούτως ή άλλως επήλθε μια εκτίναξη σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας (ανισομερής δυστυχώς).

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ubuntu 4.10 Warty Warthog - wallpaper
Και κάπως ετσι, η διανομή με τα καφέ -τότε- χρώματα μπήκε στην καθημερινότητά μας, φέρνοντας τα πάνω κάτω. Πολύ γρήγορα μάλιστα έγινε και το πρώτο fork του Ubuntu, μια διανομή που βασιζόταν σε αυτό και που εκείνη την εποχή φιγουράριζε επιβλητικά στην -τότε- κεντρική ιστοσελίδα του Ubuntu.com (για την ιστορία, εκείνη η διανομή ήταν το Ubuntu Satanic Edition).
Την συνέχεια λίγο πολύ την ξέρετε, δεν ήταν σε όλα ρόδινη, αντίθετα με τις τότε προβλέψεις και εκτιμήσεις, η κοινότητα έπαψε να έχει ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις, τα forks εκατονταπλασιάστηκαν με την Canonical να τα αποκηρύττει και να βαδίζει στον δικό της δρόμο με το Unity και τον Mir, μα σίγουρα μια νέα εποχή στο "οικιακό Linux desktop" έχει γεννηθεί -που την ζούμε αυτή την στιγμή.

Τι αλλαγές όμως υπήρξαν αυτά τα 10 χρόνια; Πόσο μακρυά από το Debian έφυγε το ubuntu;

Το ξεκίνημα:

Η πρώτη έκδοση του Ubuntu 4.10 ονομάστηκε Warty Warthog και αντικειμενικά ήταν άσχημη και στην ουσία ένα καφετί αντίγραφο του Debian με άλλο wallpaper και τον Ναυτίλο να ανοίγει σε νέα tabs αντί παραθύρων.
Σε αυτή την έκδοση, η ομάδα ανάπτυξης πίσω από το Ubuntu επικεντρώθηκε μόνο στο να γίνει η διαδικασία εγκατάστασης πιο εύκολη. Ο text based εγκαταστάτης περιείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Linux στους νέους χρήστες και η όλη διαδικασία εγκατάστασης ήταν πιο γρήγορη και εύκολη σε σύγκριση με τις τότε παραδοσιακές διανομές Linux desktop. Βλέπετε, πίσω στο 2004, το Debian δεν ήταν τόσο διάσημο. Οι χρήστες εκείνη την εποχή προτιμούσαμε το Mandrake Linux, αντί του Debian.
Για τις επόμενες εκδόσεις, το Ubuntu επικεντρώθηκε στο λογισμικό, Φέρνοντας τελευταία πακέτα λογισμικού για την πλατφόρμα και με μια σειρά από προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σε διανομή, έγινε πιο φιλική προς τον χρήστη. Η αλήθεια όμως ήταν πως περισσότερο είχε προεπιλεγμενες ρυθμίσεις του Gnome και KDE, με μια διαφορετική εμφάνιση, ως προς το σύνολο. Ωστόσο, η απλουστευμένη εγκατάσταση έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους να το δοκιμάσουν και να πάρουν μια ιδέα. Ήταν οι εποχές που το επίσης πολύ δημοφιλές Suse είχε έναν άσχημο εγκαταστάτη κειμένου και μόλις είχαν αρχίσει να ακούγονται προτάσεις στην κοινότητα για έναν πιο φιλικό εγκαταστάτη που πράγματι ήρθε κάπου το 2006.
Όμως το Ubuntu έκανε μια ακόμα κίνηση, το Wubi που έδινε την δυνατότητα στους χρήστες Windows να εγκαταστήσουν τη νέα διανομή παράλληλα με τα XP τότε, έχοντας έναν υπολογιστή διπλής εκκίνησης, ενώ το ίδιο εύκολα γινόταν και η απεγκατάστασή του από Προσθαφαίρεση προγραμμάτων των Windows. Παρ' ολ' αυτά μάλλον το Wubi δεν τα πήγε τόσο καλά και στην πορεία αφαιρέθηκε από τις επόμενες εκδόσεις του Ubuntu.
Όμως υπήρξε μια ακόμα σημαντική κίνηση, καθώς το Ubuntu εστίασε στο να προσπαθήσει να παρέχει μακρά υποστήριξη για ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα. Ως εκ τούτου, η ομάδα του Ubuntu βγήκε με το Ubuntu 6.06 LTS (Long Term Τύπου) προσφέροντας μακροπρόθεσμη υποστήριξη σε σύγκριση με τις κανονικές κυκλοφορίες. Με τις LTS, οι χρήστες δεν χρειάζεται να αναβαθμίζουν ολόκληρο το σύστημα κάθε έξι μήνες και -κατά συνέπεια- αυτό εξασφάλισε την σταθερότητα και την αντοχή τους χρήστες, κάνοντας το Ubuntu πολύ πιο ελκυστικό σε σύγκριση με άλλες διανομές.
Όμως το Ubuntu συνέχισε να δείχνει καθαρά τις προθέσεις του -που ήταν η φιλικότητα- προσθέτοντας μοναδικά φιλικά προς τον χρήστη χαρακτηριστικά, όπως το Panel για την διαχείριση και εγκατάσταση ιδιοταγών οδηγών (proprietary drivers).

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ubuntu 10.04 Lucid Lynx - wallpaper
Εκτός όμως από όλες αυτές τις μικρές αλλαγές, εξακολουθούσε να μοιάζει με το Debian. Η μεγάλη αλλαγή UI ήρθε με την έκδοση του Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Είχε ένα νέο θέμα, άλλαξε πολλά γραφικά και χαρακτηριστικά αλλά το σημαντικότερο ήταν πως η έκδοση 10.04 έφερε το Ubuntu Software Center, μια μεγάλη αλλαγή που προσέλκυσε όλο και περισσότερους χρήστες προς το Ubuntu.
Μοναδικότητα και διαφορετικότητα

Και ενώ πολλοί δυσφορούσαν για τα αποθετήρια των συστημάτων τους, το Ubuntu τα αντικατέστησε με τα PPAs (Αρχεία Προσωπικών Πακέτων -Personal Package Archives). Αυτό έδωσε την δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να διαχειρίζονται και να προσθέτουν νέα αποθετήρια, με μεγάλη ευκολία. Οι προγραμματιστές ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν PPAs, που οι χρήστες μπορούν να τα εγκαταστήσουν. Με τα PPAs, έγινε πολύ πιο εύκολη και η ενημέρωση των νέων εκδόσεων των εφαρμογών.
Με την έκδοση του Ubuntu 11.04, η ομάδα αντικατέστησε το GNOME Shell με το περιβάλλον εργασίας Unity. Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη αλλαγή στον σχεδιασμό του Ubuntu που έδωσε μία άλλη εμπειρία στους χρήστες. Το Launchpad αυτή την στιγμή έχει τεράστιες ποσότητες λογισμικού και έμπνευσης.
Το Ubuntu, με τον ολοκαίνουργιο σχεδιασμό του, απέδειξε την μοναδικότητά του έναντι του Debian. Μην ξεχνάμε πως ασχολείται και με την ειδικά διαμορφωμένη έκδοσή του, το Ubuntu για τις συσκευές, που θα είναι και το λειτουργικό σύστημα το οποίο θα τρέχει το Ubuntu smartphone. Ο λόγος για το Ubuntu Touch, που θα φέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά, από το Ubuntu για desktop (επιφάνεια εργασία), στην πλατφόρμα των κινητών συσκευών. Το μεγαλεπήβολο όραμα της Canonical είναι να έχει μία στάνταρντ πλατφόρμα, όχι μόνον για τις desktop συσκευές ανοιχτού κώδικα, αλλά και για τους χρήστες κινητών. Αν και αυτός είναι ένας τομέας που δεν της πήγε καθόλου καλά της Canonical, δεν παύει να είναι μια πολύ αξιόλογη κίνηση που μακάρι να έχει μέλλον.
Εξαρτώμενο Λειτουργικό Σύστημα

Το Ubuntu φαίνεται να είναι πολύ πιο διαφορετικό από το Debian. Υπάρχει όμως κάτι βασικό που δεν έχει αλλάξει και είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο λόγος για τα πακέτα. Τα περισσότερα από τα πακέτα που τρέχει το Ubuntu είναι από ασταθή (unstable) αποθετήρια του Debian.
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, το Ubuntu δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το Debian μέχρις ότου να αφαιρέσει το Debian από τον πυρήνα του (Ubuntu). Ή, ακόμα καλύτερα, μέχρις ότου η εμπειρία που θα αποκομίζει ο χρήστης του Ubuntu να είναι εντελώς διαφορετική από εκείνην του Debian.
Πάνω από όλα όμως, εσείς -ως τελικοί αποδέκτες- είστε αυτοί που θα αποφασίσετε τι είναι το καλύτερο για εσάς. Είναι σημαντικό εσείς, ως χρήστες, να κρίνετε τι σας ταιριάζει καλύτερα -συνυπολογίζοντας και την χρήση για την οποία το θέλετε.
Αν είστε επαγγελματίας χρήστης του Linux και σας αρέσει το σύστημα vanilla, τότε το Debian είναι αυτό που χρειάζεστε.
Αλλιώς, το Ubuntu παραμένει σταθερή αξία, λόγω του ότι είναι φιλικό προς τον χρήστη και διαθέτει ελκυστικό περιβάλλον εργασίας. Το σημαντικότερο; Διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που το καθιστούν εύκολο στην χρήση του.
Φυσικά ποτέ δεν έλειψαν αστειάκια του στυλ:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Παρ' ολ' αυτά, το 2005 με 2006 -θυμάμαι πολύ καλά- στο τότε lab του Hellug στην Καλλιθέα, η εγκατάσταση του Ubuntu να υπερισχύει όλων των άλλων δημοφιλών διανομών της εποχής (ήταν οι χρονιές των Suse και PCLinuxOS). Όπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι το Ubuntu είναι εδώ και τραβάει τον δικό του δρόμο, έχοντας αφήσει έντονα και ανεξίτηλα τα σημάδια του στο Linux οικοσύστημα.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: