Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 6 Σημεία που υπερτερεί το FreeBSD έναντι του Linux!

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Mια άποψη του γιατί το FreeBSD υπερτερεί του Linux που προφανώς σηκώνει αρκετή κουβέντα..
Το FreeBSD, το Unix-like (Unix-οειδές) λειτουργικό σύστημα, είναι για πολλούς λόγους ανώτερο από το Linux.
Στον κόσμο του open source, η λέξη “Linux” είναι σχεδόν συνώνυμη με την έννοια “Λειτουργικό Σύστημα”, αλλά δεν είναι το μόνο open source UNIX® λειτουργικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Μετρητή Λειτουργικών Συστημάτων του Internet, από τον Απρίλιο του 1999 το 31.3% των υπολογιστών του κόσμου που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο, τρέχουν Linux.
Το FreeBSD, είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη open-source (ανοιχτού κώδικα) διανομή BSD. Πρόκειται για ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων του πυρήνα, των drivers (προγράμματα οδηγών) των συσκευών και όλων των άλλων υπηρεσιών που χρειάζονται οι χρήστες. Υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης τρίτων εφαρμογών (λογισμικά εφαρμογών από τρίτα μέρη), χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους συστημάτων εγκατάστασης λογισμικού, με τα πιο συνηθισμένα -που χρησιμοποιούν το σύστημα των Ports του FreeBSD- να είναι η εγκατάσταση από την πηγή και την εγκατάσταση από τα πακέτα.
Υπάρχουν πολύ ανεπαίσθητες -ή καλύτερα θα λέγαμε, λεπτές- διαφορές ανάμεσα στις πιο σημαντικές παραλλαγές (εκδοχές) του Unix, όπως είναι το BSD, το Linux, το Solaris και το OS X μεταξύ άλλων. Στην καθημερινή χρήση, εάν ο χρήστης -ως διαχειριστής (admin)- Unix είναι αρκετά έμπειρος, τότε μπορεί άνετα και αποτελεσματικά να κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε από αυτές τις παραλλαγές του Unix. Για αυτούς, τους έμπειρους χρήστες λοιπόν, οι λεπτές διαφορές δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο. Αν και υπάρχουν τεράστιες ομοιότητες μεταξύ τους, η επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος του διακομιστή Unix μπορεί να έχει τεράστια σημασία και να είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά. Μπορεί να είστε fans (λάτρεις) του Linux, του Solaris ή οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής του Unix· παρόλα αυτά όμως, συνιστάται η χρήση του FreeBSD. Ας δούμε κάποιους μόνο λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο το FreeBSD, αντί του Linux:

1. Σαφήνεια/Καθαρότητα

Το Linux έχει ένα σοβαρό πρόβλημα που έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές αντιφατικές εναλλακτικές λύσεις, εκτός από κάποιες μεγάλες διανομές και δύο ανταγωνιστικά μορφότυπα πακέτα. Τα αρχεία διαμόρφωσης λογισμικού, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια διανομή, είναι μερικές φορές εντελώς διαφορετικά από εκείνα που είναι διαθέσιμα σε άλλες διανομές. Τεχνικά, το Linux είναι ένας πυρήνας του λειτουργικού συστήματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε διανομή Linux, η οποία αποτελείται από τον πυρήνα του Linux, μαζί με άλλα λογισμικά.
Το FreeBSD, από την άλλη, είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα. Η λογική του είναι “όλα από μία πηγή” (εξ' ου και γνωστό ως “core system”). Τα συστατικά του περιλαμβάνουν τον πυρήνα -που αποτελείται από βασικά utilities, βιβλιοθήκες, προγράμματα χρηστών και εκκίνηση υποσυστημάτων μεταξύ άλλων. Με δυο λόγια, θα λέγαμε πως το FreeBSD είναι ένα ενιαίο κομμάτι λογισμικού. Αν ψάχνετε για κάποιο πρόγραμμα ή τεχνική υποστήριξη για κάποια συγκεκριμένη έκδοση του FreeBSD, μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Παρέχει ακόμα και βιβλιοθήκες συμβατότητας με παλιότερες εκδόσεις, οπότε μπορείτε να τρέχετε -χωρίς προβλήματα- εκτελέσιμα που είναι αρκετά παλιά. Συν των άλλων, το BSD μπορεί να τρέξει ένα μεγάλο ποσοστό από τα εκτελέσιμα των προγραμμάτων που είναι για Linux, εν αντιθέσει με το Linux που δεν μπορεί να τρέξει BSD εκτελέσιμα.

2. Το Σύστημα των ports

Τα ports του FreeBSD είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν το FreeBSD πολύ καλύτερο. Στην ουσία πρόκειται για add-on πακέτα τα οποία είναι πακεταρισμένα σε αποθετήριο πακέτων ενός συμπαγούς συστήματος BSD. Ο λόγος για τις χιλιάδες εφαρμογές, τα εργαλεία ανάπτυξης και τα πακέτα λογισμικού που είναι διαθέσιμα στο σύστημα των ports και το καθένα από αυτά μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα σύστημα FreeBSD με μόνον μία απλή εντολή. Ο χρήστης δεν έχει παρά να δώσει μια εντολή για να κατεβάσει το αντίστοιχο κομμάτι του λογισμικού και δη, από μια αξιόπιστη θέση. Δεν θα παιδευτείτε καθόλου να βρείτε αυτό που χρειάζεστε και σίγουρα δεν θα χρειαστεί να πονοκεφαλιάσετε με καμία ασυμβατότητα.

3. Τεκμηρίωση

Το FreeBSD είναι γνωστό για την ποιοτική και ολοκληρωμένη τεκμηρίωσή του· και δικαίως, αφού παρέχει διαδικτυακά, ενημερωμένη τεκμηρίωση σε πολλές γλώσσες, διατηρώντας την τεκμηρίωση ενημερωμένη και καλύπτοντας εις βάθος κάθε χαρακτηριστικό του συστήματος. Το εγχειρίδιο αυτό καλύπτει κάθε πτυχή του συστήματος FreeBSD με σύντομες αλλά λεπτομερείς οδηγίες, καθιστώντας το έναν πολύτιμο οδηγό εκμάθησης τόσο για έναν έμπειρο διαχειριστή, όσο και κάποιον νεοφώτιστο του Unix. Είναι πολύ καλογραμμένο και καλύπτει βασικά θέματα, όπως τις άδειες του Unix. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν καλύπτει και πιο προχωρημένα θέματα, όπως την ρύθμιση του πυρήνα και την βελτίωσή του, την ασφάλεια και τις κρυπτογραφημένες κατατμήσεις δίσκων.

4. Επιδόσεις, Αξιοπιστία και Ασφάλεια

Το FreeBSD ανέκαθεν φημιζόταν για το Δίκτυο, την εικονική μνήμη και τα υποσυστήματα SCSI αλλά και για πολλά ακόμα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα. Δεν μπορεί κανείς να μην κάνει ιδιαίτερη μνεία στην multi-threaded SMP (Symmetric multiprocessing = συμμετρική πολυεπεξεργασία) αρχιτεκτονική του η οποία περιλαμβάνει ένα συμμετρικό σύστημα με πολλαπλούς επεξεργαστές του hardware μα και του software (υλικού) του συστήματος και της αρχιτεκτονικής λογισμικού. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική όπου δύο ή περισσότεροι ταυτόσημοι επεξεργαστές συνδέονται με μια ενιαία, κοινή κύρια μνήμη, έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις συσκευές I/O και ρυθμίζονται από ένα μόνο αντιπροσωπευτικό λειτουργικό σύστημα. Διατίθενται και κάποιες ενημερωμένες εκδόσεις που επιτρέπουν την βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος αρχείων, χωρίς όμως συμβιβασμούς όσον αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Το FreeBSD έρχεται με υποστήριξη IPSec (IP Security) και επιτρέπει την βελτίωση της ασφάλειας στα δίκτυα. Υποστηρίζει ταυτόχρονα το πρωτόκολλο Internet επόμενης γενιάς, το IPv6.
Η GBDe κρυπτογράφηση του δίσκου παρέχει ισχυρή κρυπτογραφική προστασία χρησιμοποιώντας το πλαίσιο λειτουργιών GEOM και τα εργαλεία Vinum για την υλοποίηση της διαχείρισης της εικονικής μονάδας δίσκου, πέρα από την υποστήριξη για RAID 0, RAID 1 και RAID 5. Συν των άλλων, το FreeBSD υποστηρίζει λίστες ελέγχου πρόσβασης (ACL) και υποχρεωτικές πρόσθετες μονάδες (modules) πρόσβασης ελέγχου. Η δε λήψη στιγμιοτύπων του συστήματος αρχείων του, επιτρέπει στους διαχειριστές να παίρνουν/κρατούν ατομικά στιγμιότυπα του συστήματος αρχείων -για αντίγραφα ασφαλείας- και να χρησιμοποιούν τον ελεύθερο χώρο στο σύστημα αρχείων. Το NetGraph, το λογισμικό δικτύου παρακολούθησης προγραμμάτων, δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να επεκτείνουν τις δραστηριότητες των δικτύων τους. Οι κόμβοι αυτοί μπορούν επίσης να υλοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα νέων υπηρεσιών δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της ενθυλάκωσης (για παράδειγμα, μέσα προστασίας δεδομένων που παράγονται από συσκευές, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για αφανή “ενθυλάκωση” των δεδομένων ώστε να αποφεύγεται η χωρίς εξουσιοδότηση γνωστοποίηση ιδιωτικών πληροφοριών), της διάνοιξης σηράγγων, της κρυπτογράφησης και της προσαρμογής των επιδόσεων.
Κάτι πολύ σημαντικό είναι και η δυνατότητα που έχει το FreeBSD να δέχεται φίλτρα, επιτρέποντας έτσι δικτυακές εφαρμογές υψηλής έντασης, όπως web servers. Η ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιείται για τα προγράμματα και την μνήμη cache του δίσκου μπορεί συνεχώς να συντονίζεται από την συγχωνευθείσα εικονική μνήμη buffer cache του συστήματος αρχείων. Έτσι, τα προγράμματα λαμβάνουν την καλύτερη διαχείριση της μνήμης και υψηλής απόδοσης πρόσβαση στο δίσκο. Να επισημάνουμε πως το FreeBSD διαθέτει Kernel Queues (“ουρές” αναμονής στον πυρήνα) που επιτρέπουν στα προγράμματα να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την εφαρμογή και την απόδοση του συστήματος.

5. Συμβατότητα

Το FreeBSD έχει κάποια modules (πακέτα) συμβατότητας που επιτρέπουν το λειτουργικό σύστημα να τρέχει δυαδικά προγράμματα για άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως για το Linux, το SCO Unix, το System V Release 4 και ούτω καθεξής. Ίσως να υπάρχει κάποια προϋπόθεση για τον χρόνο εκτέλεσης ορισμένων βιβλιοθηκών, αλλά μπορούν να προστεθούν από την συλλογή των Ports.
Στην πράξη, δεν υφίσταται κάποια διαφορά στην ταχύτητα εκτέλεσης μεταξύ μιας εφαρμογής για Linux που τρέχει σε ένα Linux μηχάνημα και μιας εφαρμογής για Linux που τρέχει σε ένα BSD μηχάνημα -ίδιας όμως ταχύτητας. Όταν πρόκειται για την προς τα πίσω συμβατότητα, οι αναβαθμίσεις είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν στο FreeBSD από ό,τι στο Linux. Όπως είπαμε και πιο πάνω, το BSD παρέχει βιβλιοθήκες συμβατότητας με παλιότερες εκδόσεις, οπότε δίνεται έτσι η δυνατότητα στον χρήστη να τρέχει, χωρίς προβλήματα, εκτελέσιμα που είναι αρκετά παλιά.

6. Άδεια

Είστε Ελεύθεροι να τροποποιήσετε τον κώδικα με άδεια BSD, βάσει των απαιτήσεών σας, για επαγγελματικούς σκοπούς. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, όπως στην GPL άδεια, που να σας περιορίζουν ως προς το πώς θα επιλέξετε να διανείμετε το λογισμικό που τροποποιήσατε.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: