Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Linus Torvalds: Νοιάζομαι για την τεχνολογία και όχι για τους ανθρώπους

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ο Linus Torvalds, ο δημιουργός του Linux, είναι γνωστό ότι δεν μασάει τα λόγια του. Αρκετοί, ίσως θυμόσαστε τον Linus, στο Millenium Technology Prize, στην Φινλανδία (καλοκαίρι 2012) που τα έχωσε μεγαλοπρεπέστατα στην Nvidia και μάλιστα δις και με τρόπο που δε χωράει αμφισβήτηση, σχετικά με την ανεπαρκή υποστήριξη της σε ARM. Ήταν τότε που, σε δημόσια ομιλία του, κάνοντας άσεμνη χειρονομία στην Nvidia.

Και φυσικά, δεν έχει άδικο σε αυτά που λέει αναφορικά με την τεχνολογία. Με χαρακτηριστικό αυτό που είχε πει για τους υπολογιστές και τα Windows:

Οι υπολογιστές δουλεύουν όπως τα κλιματιστικά... ο σκοπός τους εκμηδενίζεται όταν έχεις τα “Παράθυρα”(Windows) ανοιχτά.

Όπως δίκιο είχε και όταν δήλωνε ότι:

O μόνος περιοριστικός παράγοντας του λειτουργικού συστήματος Linux, είναι ο χρήστης του.

Για άλλη μία φορά ο Λίνους Τόρβαλντς προκαλεί αίσθηση δηλώνοντας έξω από τα δόντια:

[quoteΔεν είμαι καλός και δεν νοιάζομαι για σας. Η έγνοια μου είναι η τεχνολογία και ο πυρήνας -αυτά είναι τα σημαντικά για μένα.[/quote]

Οι νέες του δηλώσεις είναι από ένα συνέδριο ανοιχτού λογισμικού που διεξήχθη πριν λίγες μέρες στην Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015. Εκεί λοιπόν ο δημιουργός του πυρήνα Linux, ο Linus Torvalds, έληξε την εναρκτήρια παρουσίασή του δίνοντας απαντήσεις -που άναψαν φωτιές- σε ερωτήματα σχετικά με την ποικιλομορφία, τα μελλοντικά σχέδια και την απότομη συμπεριφορά του απέναντι στους προγραμματιστές του Linux.

Μετά, λοιπόν, την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο Linux.conf.au στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, ο Torvalds δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Όλα ξεκίνησαν με την ερώτηση ενός προγραμματιστή, του Matthew Garrett, που κατηγόρησε τον Torvalds για τον εμπρηστικό χαρακτήρα με τον οποίο μιλάει στην λίστα ταχυδρομίου (mailing list) του Linux Kernel. Τότε ήταν που ο Λίνους απάντησε χωρίς περιστροφές:

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι ευγενικός άνθρωπος και ότι χρησιμοποιώ επίσημη γλώσσα. Όταν όμως ανακαλύπτουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σοκάρονται.

Τα λόγια του έκαναν αίσθηση και πολλοί έσπευσαν να το διαδώσουν μέσω του Twitter).

Ο Λίνουξ λοιπόν δήλωσε απερίφραστα ότι:

I'm not a nice person, and I don't care about you. I care about the technology and the kernel -that's what's important to me.

ελληνιστί:

Δεν είμαι καλός και δεν νοιάζομαι για σας. Η έγνοια μου είναι η τεχνολογία και ο πυρήνας -αυτά είναι τα σημαντικά για μένα.

Κάποιος άλλος από το κοινό ρώτησε τον Torvalds ποια είναι η γνώμη του σχετικά με την πολυμορφία στην open source κοινότητα· ένα θέμα στο οποίο δόθηκε έμφαση λόγω της έλλειψης ομιλητών από τις μειονότητες στην εκδήλωση του Ώκλαντ (και μόνο μία γυναίκα ως κεντρική ομιλήτρια). Ο Torvalds απάντησε ότι

Η πιο σημαντική πτυχή του ανοιχτού κώδικα είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με αυτό στο οποίο είναι καλοί και θεωρούν πως θα μπορέσουν να τα καταφέρουν και να προσφέρουν ό,τι καλύτερο. Όλα τα υπόλοιπα (περί ποικιλομορφίας, για παράδειγμα) είναι απλά λεπτομέρειες και δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό.

Η απάντηση του Torvalds, πέραν του ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτό που προωθούν αρκετές εταιρείες όπως η Intel (που πριν λίγες μέρες δεσμεύτηκε να διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια για την βελτίωση της ποικιλομορφίας στην τεχνολογία), έρχεται σε αντίθεση και με τις προσπάθειες του Ιδρύματος Linux Foundation που προσπαθεί να προωθήσει και να ενισχύσει την συμμετοχή των γυναικών και των μειονοτήτων στην ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα.

Σε άλλες ερωτήσεις -του κοινού- απάντησε με χιούμορ, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ειδικά όταν τον κάποιος τον ρώτησε ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια. Τότε ο Λίνους απάντησε:

I am a lazy person, which is why I like open source, for other people to do work for me.

I like to sit on the beach with a floofy drink and let you guys do all the work... I’m coasting, right now I’m coasting—I don’t have any projects I’m working on.

που σημαίνει:

Είμαι τεμπέλης· αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσει ο ανοιχτός κώδικας -εσείς να βγάζετε την δουλειά κι εγώ να κάθομαι.

Μου αρέσει να κάθομαι στην παραλία με ένα ποτό και να αφήνω σε σας όλη την δουλειά... Αυτό το διάστημα, κινούμαι με σβησμένο κινητήρα· δεν εργάζομαι πάνω σε κάποιο project.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, ο Λίνους ερωτώμενος, εξήγησε και το γιατί επιλέγει να μιλάει έξω από τα δόντια:

Maybe it's just because I like arguing. I'm just not a huge believer in politeness and sensitivity being preferable over bluntly letting people know your feelings. But I also understand that other people are driven away by cursing and crass language when it all gets a bit too carried away.

δηλαδή:

Ίσως απλά να μου αρέσουν οι διαπληκτισμοί και οι λογομαχίες με επιχειρήματα. Πάντως, γενικώς, δεν είμαι και ο τύπος που τα έχει καλά με την ευγένεια, την ευαισθησία και τους τύπους. Προτιμώ να τα λέω έξω από τα δόντια, ακόμα και αν γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό απομακρύνει τους ανθρώπους. Ναι μεν κατανοώ ότι η ωμή γλώσσα που χρησιμοποιώ δεν είναι ό,τι καλύτερο, ειδικά όταν το πράγμα ξεφεύγει, αλλά θεωρώ προτιμότερο να γνωρίζουν οι άλλοι τα συναισθήματά μας.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Dark-Avenger
Linux-Team Forum Founder
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: