Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η μέρα που το GitHub γονάτισε την Google, την Microsoft και όλο το σινάφι

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Άποψη από τα γραφεία του GitHub (cafe)

Οι βάσεις, οι προϋποθέσεις και η ανάγκη προϋπήρχαν, όμως εκείνο το πρωί της 25ης Αυγούστου του 1991, η εμφάνιση ενός mail στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήταν η αφετηρία που σηματοδότησε τα επόμενα άλματα.
Το Linux γεννήθηκε και τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών προγραμματιστών και geeks από ολόκληρο τον κόσμο. Οι ιδέες που είχαν ήταν πολλές για την εξέλιξη αυτού του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος και το μόνο που έλειπε ήταν ο προγραμματισμός με την ατομική και συνεργατική συνεισφορά επάνω στο εγχείρημα.

Και η απάντηση εδόθη από τον ίδιο τον Linus με το Git.

Τι είναι το Git;
Εντελώς απλοϊκά, φανταστείτε το σαν μια πλατφόρμα που ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παίρνει τον κώδικα του πρότζεκτ από ένα σημείο, να τον διαμορφώνει/συμπληρώνει/τροποποιεί και να τον ανεβάζει εκ' νέου, μπορώντας έτσι στη συνέχεια να γίνει μια κοινή ομαδική εργασία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.
Όχι άδικα γι' αυτούς τους λόγους ο Linus μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τον κορυφαίο hacker που αξιοποίησε 100% την δύναμη του διαδικτύου και της συνεργατικότητας. Τους καρπούς όλου αυτού τους ζούμε και τους βιώνουμε σήμερα.
Με όλ' αυτά όμως σύντομα δημιουργήθηκε και ένα νέο πρόβλημα, καθώς το Linux και το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό γιγαντώνονταν έχοντας πλέον αμέτρητες γραμμές κώδικα με κάθε είδους λογισμικό:
Πού θ' αποθηκευόταν όλος αυτός ο κώδικας, όλα αυτά τα λογισμικά, ώστε να συνεχίζει να δουλεύει η εξέλιξή τους;
Μετά από κάποιες πρώιμες και όχι αξιόλογες προσπάθειες, ξεπρόβαλαν δυο λύσεις: Το GoogleCode και το SοurceForge. Ωστόσο, δικαιολογημένα ο DiBona, ο μακρυμάλλης γκουρού του ανοιχτού κώδικα, ανησυχούσε -και όχι άδικα- πως όλος αυτός ο κώδικας θα καταλήξει σ' ένα καλάθι που θα ελέγχεται από την Google και έτσι η λύση του SourceForge έμοιαζε να είναι η πιο αποτελεσματική. Παρ' όλα αυτά η Google είχε ήδη καταφέρει και συγκεντρώσει μια κολοσσιαία ποσότητα τέτοιου λογισμικού, με μια ιστοσελίδα που κυριάρχησε για περισσότερα από δέκα (10) χρόνια.
Όλα αυτά όμως μέχρι την 12η Μαρτίου του παρόντος έτους (2015) που η Google ανακοίνωσε τον τερματισμό λειτουργίας του GoogleCode. Και φυσικά δίκαια θα αναρωτηθεί κάποιος το γιατί η Google τερμάτισε μια υπηρεσία της από την οποία είχε μεγάλο όφελος; (ιδιοτελείς λόγους πιο απλά)

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Άποψη από τα γραφεία του GitHub

Η απάντηση "ακούει" σε δυο μόλις λέξεις: GitHub. Ελάχιστα χρόνια πριν, μια ιστοσελίδα με έδρα το San Francisco (ΗΠΑ), έκανε την εμφάνισή της, φτάνοντας στο σημείο αυτή την στιγμή να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο όγκο των έργων ανοιχτού λογισμικού. Μετά από μόλις επτά χρόνια στο διαδίκτυο, το GitHub διαθέτει πλέον σχεδόν 9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Κάθε μήνα, περίπου 20 εκατομμύρια άλλοι επισκέπτονται χωρίς εγγραφή. Μιλάμε για μια ιστοσελίδα που βρίσκεται στις 100 πιο δημοφιλείς του παγκόσμιου διαδικτύου και που δεν περιλαμβάνει ειδήσεις, βίντεο και άλλα τέτοια που κατά κύριο λόγο αναζητούν οι χρήστες στο διαδίκτυο, αλλά για μια ιστοσελίδα που χρησιμοποιείται συνήθως από προγραμματιστές λογισμικού. Είναι σίγουρα πολύ σπουδαίο και αδύνατο να περάσει απαρατήρητο. Μια ματιά σε άρθρα του osarena και άλλων ιστοσελίδων του χώρου, βρίθει από παραπομπές στο GitHub, λίγο πολύ σχεδόν όλοι έχετε περάσει από εκεί. Το να υπάρχει δηλαδή κάποιος κώδικας στο GitHub, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και μια εγγύηση φερεγγυότητας.
Μοιάζει ειρωνικό γα εταιρείες σαν αυτές που σήμερα έχουν το μονοπώλιο στο διαδίκτυο και στην τεχνολογία πως το GitHub έγινε αυτό που είναι, χάρη στον ανοιχτό κώδικα. Άλλη μια αλήθεια που είναι αδύνατο να την κρύψεις κάτω από χαλί και που σηματοδοτεί μια διαφορετική πραγματικότητα. Όλοι πλέον έχουν ανεβασμένο τον κώδικα εκεί -σε μια κεντρική τοποθεσία- επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνεργάζονται πιο εύκολα. Ο όλος σχεδιασμός του είναι εντελώς διαφορετικός και από του SourceForge, πιο ελεύθερος και χρηστικός και αυτή είναι μια ακόμα αιτία για την "μετανάστευση" του όγκου του λογισμικού εκεί (στο GitHub).
Το καλύτερο όλων όμως είναι πως στο GitHub υπέκυψε και η Microsoft, βλέποντας και την αντίστοιχη δική της υπηρεσία CodePlex να γίνεται ένας χώρος που έκοβε βόλτες ο Casper το φαντασματάκι. Ναι, στο GitHub, θα βρείτε ανεβασμένο κώδικα, από την Microsoft (το Microsoft .NET), το Facebook, ακόμα και από την Google. Ο S. “Soma” Somasegar άλλωστε της Microsoft, αφού διαβεβαίωσε πως το CodePlex θα συνεχίσει να υπάρχει (όπως άλλωστε το SourceForge ή το BitBucket), είπε ότι:
Θέλουμε να ανταποκριθούμε εκεί που βρίσκονται οι προγραμματιστές και η κοινότητα του ανοικτού λογισμικού και που, ως επί το πλείστον, είναι στο GitHub.

Μάλλον ο DiBona, αυτός ο σκληρός, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη και την δυναμικότητα του GitHub. Και σίγουρα μαζί του και όλοι αυτοί που έχουν επενδύσει στον ανοιχτό κώδικα. Μια άλλη πραγματικότητα είναι πλέον εδώ και σηματοδοτεί το άμεσο μέλλον. Thug life για κάποιους προφανώς.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: