Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 H διανομή Black Lab Linux (πρώην OS/4) Λ/Σ για τον απλό χρήστη

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

avatar
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το Black Lab Linux είναι μια διανομή στα 32 και 64 bit. Στοχεύει τον οικιακό χρήστη, και στις δυνατότητες πολυμέσων, έτσι περιλαμβάνει όλες τις γνωστές εφαρμογές καθημερινής χρήσης για εργασία, περιήγηση, ψυχαγωγία. Με αυτό το Λ/Σ μπορεί επίσης κάποιος να τρέχει την γκάμα των παλιών παιχνιδιών μέσω emulation. Αποτελεί γενικά μια μοντέρνα πλατφόρμα για τον χρήστη του σήμερα. Το λειτουργικό εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2013 από την PC Open Systems LLC. Μασκότ της διανομής είναι ένας μαύρος σκύλος. Βασίζεται στο Ubuntu, και σύμφωνα με τους διανομείς προορίζεται και για χρήση στο γραφείο, εκπαίδευση, αλλά και parallel computing.

Η διανομή ήταν γνωστή μέχρι πρότινος σαν OS/4, αλλά μετονομάσθηκε απο τον Roberto J. Donhert και την ομάδα ανάπτυξης. Αυτό, γιατί το γραφείο κατοχύρωσης ονομασιών στις ΗΠΑ (USPTO) αρνήθηκε να κατοχυρώσει την ονομασία αυτή. Η PC/Open Systems LLC λοιπόν ζήτησε τα δικαιώματα της ονομασίας Black Lab Linux από την Terrasoft Solutions Fixstars μετά από μια διαφωνία. Το Black Lab Linux δεν μοιράζεται κώδικα με την ανάλογη έκδοση της Terrasoft Solutions, αφού εκείνη προοριζόταν για τον επεξεργαστή Power PC. Αντίθετα, τα προϊόντα λογισμικού της Fixstar Solutions θα ονομάζονται πλέον και θα αναπτύσσονται κάτω από το όνομα Yellow Dog Linux (!).

Δυνατότητες του συστήματος
Τι περιλαμβάνει η διανομή; Ένα νέο interface σχεδιασμένο για να δουλεύει κάποιος με πληκτρολόγιο και ποντίκι, αλλά και να παρέχει την άνεση σε όσους εργάζονται με οθόνες αφής. Ακόμα, τις γνωστές εφαρμογές που ο καθημερινός χρήστης έχει ανάγκη. Να ορισμένες:
LibreOffice
Steam Client
Skype
Chromium Web Browser
Thunderbird Mail Client
VLC
Audacious MP3 Player
Facebook Messenger
Dropbox
OpenShot Video Editor
Audacity
Gimp
Inkscape
Και φυσικά και άλλες που ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει από το κέντρο λογισμικού της διανομής.

Τα extension packs
Προσφέρονται extension packs που προσθέτουν λειτουργικότητα, και δεν περιλαμβάνονται μέσα στο βασικό Black Lab Linux σύστημα. Αυτά μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει από το επίσημο δικτυακό τόπο της διανομής. Υπάρχει επίσης δυνατότητα εγγραφής, και παίρνει κάποιος έτσι την support subscription και multi seat licencing. Με αυτόν τον τρόπο κατεβάζει και τα extension packs. Το Λ/Σ από μόνο του είναι ελεύθερο προς κατέβασμα, και αν η σύνδεση σας είναι αργή, μπορείτε να παραγγείλετε την διανομή σε USB ή flash card πληρώνοντας μόνο τα ταχυδρομικά έξοδα, και το κόστος του USB stick (25 δολάρια περίπου). Μαζί παίρνετε και e-mail support για δύο μήνες.  

Ποιος ο στόχος της διανομής;
Ο στόχος του σχεδίου Black Lab Linux είναι να προσφέρει λογισμικό στα πλαίσια του ελεύθερου και του ανοικτού κώδικα. Είναι ακόμα μια διανομή consumer (για τον καθημερινό χρήστη), όπου οι διανομείς διαπιστώνουν πως κώδικας για συσκευές και codecs είναι απαραίτητοι (περιλαμβάνει δηλαδή και μη ελεύθερο λογισμικό). Γι' αυτό τέτοιου είδος λογισμικό υπάρχει και μέσα στα αποθετήρια. Τι σημαίνει όμως αυτό; Βασικά οι εταιρίες hardware προμηθεύουν τους διανομείς με προ-μεταγλωττισμένο κώδικα (object code, blobs), αντί να προσφέρουν τον πηγαίο κώδικα ελεύθερα. Αυτό, δεν θα προσδίδει κινδύνους, ρίσκα αστάθειας του συστήματος στον απλό χρήστη (Wink.
Έτσι, όσοι έχουν ιδεολογία με τον εντελώς ελεύθερο και ανοικτό κώδικα, δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι από το Black Lab Linux. Αλλά οι χρήστες θέλουν πιο πολύ να δουλεύουν όλα στον υπολογιστή, οπότε δεν θα το σημειώσουν αυτό στην πλειοψηφία τους. Θέλουν να ακούν mp3, να παρακολουθούν videos και άλλα.

Και γιατί Black Lab Linux;
Η ιστοσελίδα της διανομής ισχυρίζεται πως το Black Lab Linux είναι πραγματικά προσανατολισμένο στον απλό καθημερινό χρήστη γενικού σκοπού. Μπορεί έτσι να χρησιμεύσει σαν πύλη εισόδου στον κόσμο του Linux, για τα εκατομμύρια χρηστών που συναντούν το Linux για πρώτη φορά. Αυτοί θέλουν τα εξής: Λειτουργικότητα, ευκολία χρήσης, αφοσίωση και συνεκτικότητα. Ας αναλύσουμε λοιπόν τους παραπάνω παράγοντες και ας δούμε γιατί το Black Lab Linux μπορεί να είναι συνεπές με όλα αυτά. Είναι βασισμένο στον ανοικτό κώδικα και συμμορφούμενο με τις αρχές του. έτσι η ομάδα υπόσχεται πως θα μείνει πάντα ένα σχέδιο πηγαίου κώδικα. Ναι, μπορεί να υπάρχει μέσα ιδιοταγές κώδικας, αλλά αυτό είναι για λόγους συμβατότητας και λειτουργίας των συσκευών.

Συνεκτικότητα
Πολλοί χρήστες προέρχονται από το Mac OSX ή τα Windows, έτσι θέλουν ένα περιβάλλον εργασίας που να το γνωρίζουν, και αυτό το απαιτούν. Στο Black Lab Linux προσφέρεται το XFCE και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραπάνω χρήστες να αισθάνονται άνετα με την αλλαγή. Αν μάλιστα δουλεύετε σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου η ταχύτητα και η συμβατότητα έχουν μεγάλη σημασία, το Black Lab Linux απαιτεί λιγότερους πόρους, εξασφαλίζει παρεμφερείς εφαρμογές και ακόμα εφαρμογές ανοικτού κώδικα ανάλογες με τις μεγάλες εμπορικές. Ακόμα, το περιβάλλον επιτρέπει προσομοίωση εφαρμογών μέσω emulators types χωρίς να θυσιάζεται η ταχύτητα. 'Έτσι, εταιρικοί πελάτες που τρέχουν Black Lab Linux μένουν ευχαριστημένοι και έχουν ποιότητα στο εργαλείο της δουλειάς τους.

Αφοσίωση
Με το Mac OSX και τα Windows παίρνει κάποιος υποστήριξη από την MS και την Apple. Συνήθως όταν έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί τους δεν αρνούνται να υποστηρίξουν αλλά λένε "μμμ πολύ κακό αυτό που συνέβη". Με το Black Lab Linux, παίρνει κανείς μια υποστήριξη όπως θα έκανε αν είχε ένα ιδιοταγές Λ/Σ. Έτσι οι διανομείς βοηθάνε σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή σφάλματα που έχετε κάνει. Ταυτόχρονα κάνουν χρήση της δικής σας εμπειρίας για μελλοντικούς χρήστες, ενώ ο χρόνος ανταπόκρισης του helpdesk είναι πολύ γρήγορος. Πολλές ερωτήσεις απαντώνται την ίδια μέρα. Ακόμα, είναι ένα μέρος της κοινότητας του Linux, και υπάρχει βοήθεια στα fora, και σε άλλα σημεία όπως IRC και αλλού, από την κοινότητα.

Λειτουργικότητα
Οι περισσότερες διανομές Linux όπως Fedora, OpenSuse δεν έρχονται εξαρχής με δυνατότητες αναπαραγωγής πολυμέσων, η είναι περιορισμένες στον τομέα αυτόν (βέβαια τα προσθέτετε αν θέλετε). Με το Black Lab Linux όμως μπορείτε άμεσα να έχετε αναπαραγωγή πολυμέσων σε διάφορα φορμά όπως Windows Media, Apple Quicktime, Flash, HTML 5 και DVD και Blu-Ray. Τα ίδια ισχύουν και για τον ήχο Windows audio, Apple, AAC, Real Media. Αυτά σας επιτρέπουν να παίζετε όλους τους τύπους αρχείων ήχου. Για περιήγηση στον ιστό υπάρχει το Google Chrome που είναι συμβατό με την πλειοψηφία των ιστότοπων. Μια ακόμα καινοτομία είναι ο Steam Client για να παίζετε τα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια για Linux. Με τα γραφικά υψηλής ευκρίνειας η διανομή εγγυάται πως θα απολαμβάνετε ένα περιβάλλον γραφικών με καθαρότητα και όπως αρμόζει.

Ευκολία χρήσης
Η διανομή σχεδιάστηκε από χρήστες για χρήστες. Καταλαβαίνουμε πως ερχόσαστε από ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα και πως η μετάβαση είναι επίπονη. Έτσι μελετήθηκε η εργασία και οι κινήσεις που κάνουν οι χρήστες αυτού του είδους, και ο σχεδιασμός πήγε ανάλογα. To Black Lab Linux λοιπόν είναι μια διανομή που οι χρήστες Mac OSX δεν θα βρουν δυσκολία.  Στόχος είναι, ο χρήστης να μην χρειαστεί manual και να μπορέσει να περιηγηθεί εύκολα στο περιβάλλον και να δουλέψει. Κάθε μέρος του συστήματος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι και για τον αρχάριο, και για τον προχωρημένο, φυσικά αν θέλετε manual, μερικά υπάρχουν. Ταυτόχρονα απαλάσσεται από όλο το spyware και τα antivirus, καθώς και άλλα ενοχλητικά στοιχεία που υπήρχαν στα Windows.
Τα Linux συστήματα γενικά δεν είναι ευάλωτα σε επιθέσεις όπως τα Windows συστήματα, περιλαμβάνουμε όμως μέσα ένα antivirus και ένα forewall. Με τα parental controls μπορείτε να είστε ήσυχοι πως τα παιδιά σας δεν θα βλέπουν ακατάλληλο περιεχόμενο όταν λείπετε ή όταν κοιμόσαστε. Γενικά, με το Black Lab Linux μπορεί κάποιος να απολαμβάνει τα οφέλη ενός εμπορικού Λ/Σ, χωρίς να χρειάζεται να έχει εγκατεστημένο ένα τέτοιο.

Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής

Κώδικας:
www.blacklablinux.org

Νέα έκδοση της διανομής
Κυκλοφόρησε πρόσφατα στο distrowatch το νέο για την καινούργια έκδοση του Black Lab Linux 6.1 MATE. Αυτή παρουσιάζει, τι άλλο, το περιβάλλον εργασίας ΜΑΤΕ, ένα desktop που κερδίζει έδαφος. Στα υπόλοιπα έχουμε τον Linux Kernel 3.13.0-45, MATE desktop 1.8.1, Firefox 35, Thunderbird 32, Steam Gaming Desktop, LibreOffice 4.4, GIMP, Scribus, Pidgin IM client, OpenShot, VLC, App Grid appstore. Όλα τα security updates μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2015.

Δημοφιλία της διανομής
Στο τελευταίο τρίμηνο η διανομή τα πήγε καλά στο distrowatch και είχε βρεθεί στην θέση 65 με 229 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα. Λόγω της νέας έκδοσης παρουσίασε ισχυρή ανοδική τάση και οι επισκέψεις αυξήθηκαν.

Το Black Lab Linux με λίγα λόγια
Λ/Σ: Linux
Βασισμένο σε: Ubuntu
Χώρα: ΗΠΑ
Αρχιτεκτονικές: x86, x86-64
Περιβάλλον εργασίας: GNOME, MATE, XFCE, KDE
Κατηγορία: Αρχάριοι, Γραφείου (υπάρχει Live medium)
Κατάσταση: Ενεργή


HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Morgoth
Linux-Team Forum Administrator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: