Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Mangaka: Μια διανομή "έργο τέχνης" εμπνευσμένη από Manga και Animes

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Πολλοί θα έλεγαν ότι τα manga και τα anime, είναι γιαπωνέζικα comics ή θα έλεγαν πολύ γενικά πως είναι comics. Αυτή η απάντηση είναι εν μέρει σωστή, αφού Anime (άνιμε) είναι η Ιαπωνική λέξη για τα κινούμενα σχέδια που προέρχεται από την αγγλική λέξη animation, αλλά αυτή η απάντηση είναι ελλειπής και εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Αν και κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Ιαπωνία "έκλεψε" τα comics από την Δύση, αυτό δεν είναι σωστό. Ίσως, να έχει συμβεί και το αντίθετο, αφού η ταινία της Disney "The Lion King" [1994] πιστεύεται ευρέως ότι έχει αντιγράψει το manga του Tezuka "Jungle Emperor" [1960]. Η Ιαπωνία ασχολείται με την τέχνη των manga εδώ και πολύ καιρό (έχουν βρεθεί χιουμοριστικές καρικατούρες ζώων και ανθρώπων που φτιάχτηκαν πριν από εκατοντάδες χρόνια και έχουν τεράστιες ομοιότητες με τα σημερινά manga). Είναι βέβαια γεγονός, ότι πολλοί γιαπωνέζοι δημιουργοί (manga-kas, όπως ονομάζονται) έχουν επηρεαστεί από την Δύση (ο Osamu Tezuka, ο "πατέρας" των μοντέρνων manga έχει εμπνευστεί από την Disney και τον Max Fleisher). Τα κύρια όμως χαρακτηριστικά τους, όπως οι απλές γραμμές σχεδίασης, είναι εξ' ολοκλήρου γιαπωνέζικα.

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στις δύο συχνά συγκρουόμενες τέχνες αφορά το βάθος της ιστορίας, την εξέλιξή της και τους ήρωές της. Συχνά, τα δυτικά comics έχουν τον συνηθισμένο "καλό τύπο" να πολεμάει το κακό και είναι εμπλουτισμένα με λίγη ρομαντική διάθεση. Αντιθέτως, τα ανατολικά manga επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην κορύφωση των συναισθημάτων, έχοντας πάντα ως προϋπόθεση την προσπάθεια.
Τα γιαπωνέζικα manga εκδίδονται σε όλους τύπους και για όλους τους τύπους αναγνωστών. Σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., που γενικότερα φαίνεται να πιστεύουν ότι "τα comics είναι για τα παιδιά", οι δημιουργοί των manga απευθύνονται σε όλους: από τα αθώα νεαρά παιδιά μέχρι και σε διεστραμμένους ανθρώπους. Αλλά ακόμη και τα manga που απευθύνονται στα παιδιά δεν είναι τόσο απλοϊκά, όσο οι αμερικάνικες εκδοχές (χωρίς να εννοώ τα έξυπνα αμερικάνικα comics αλλά σκεφτόμενη τα περισσότερα από αυτά που προβάλλονται στην τηλεόραση). Τα παιδικά manga στην Ιαπωνία μερικές φορές αναπαριστούν τον θάνατο ενώ στην Δύση, τις περισσότερες φορές, η πραγματικότητα αποφεύγεται (σημειώστε ότι η αμερικάνικη έκδοση του "GoLion" ("Voltron") έχει διαγράψει όλες τις αναφορές θανάτου ενός από τους ήρωες).
Δύσκολα μπορεί να θεωρηθούν ισοδύναμα με τα αμερικανικά κόμικς, αφού τα μάνγκα είναι πολύ σημαντικότερο μέρος της ιαπωνικής κουλτούρας από ό,τι τα κόμικς για την αμερικανική. Χαίρουν σεβασμού τόσο σαν τέχνη, όσο και σαν μια μορφή λαϊκής λογοτεχνίας. Όπως και τα αμερικανικά κόμικς, έτσι και τα μάνγκα έχουν υποστεί κριτική τόσο για τα μεγάλα ποσά βίας, όσο και για διάφορα σεξουαλικά θέματα που φιλοξενούν στις σελίδες τους. Από την άλλη μεριά, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη προσπάθεια ούτε θέσπιση νόμου για να περιορίσει τη θεματολογία των μάνγκα (εξαίρεση: Απαγορεύεται η πώληση σε μεγάλο βαθμό απρεπούς υλικού). Αυτού του είδους η ελευθερία επέτρεψε στους δημιουργούς να φτιάξουν μάνγκα για κάθε ηλικία και για πάρα πολλά θέματα.

Στην Ιαπωνία ως anime χαρακτηρίζονται όλα τα κινούμενα σχέδια, για τον υπόλοιπο κόσμο όμως ως anime χαρακτηρίζονται τα κινούμενα σχέδια Ιαπωνικής παραγωγής. Τα χαρακτηριστικά των anime: Τα anime έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα άλλα κινούμενα σχέδια.

Μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τους είναι: Μεγάλα / εκφραστικά μάτια. Τα μάτια των ηρώων σε ένα anime είναι τις περισσότερες φορές (όχι πάντα όμως) αρκετά μεγάλα και με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια (ένας από τους λόγους που πολλά "δυτικά" κινούμενα σχέδια αποτυγχάνουν στην Ιαπωνία είναι τα μη εκφραστικά / ψυχρά μάτια των χαρακτήρων τους). Κατά κύριο κανόνα, τα μάτια δίνουν συναισθήματα σε ένα χαρακτήρα. Το μέγεθος και η μεγάλη λεπτομέρεια εκφράζουν (με μεγάλη ευκολία) φόβο, χαρά, λύπη, αγανάκτηση, κακία, ευχαρίστηση και πολλά άλλα συναισθήματα.
Σε αντίθεση με τα μάτια, η μύτη και το στόμα δεν έχουν μεγάλη λεπτομέρεια και τις περισσότερες φορές σχεδιάζονται με μία γραμμή.

Εκτός από τα μάτια, μεγάλη λεπτομέρεια δίνεται στα ρούχα και στα μαλλιά των ηρώων ενός anime. Ο συνδυασμός λεπτών και εντόνων γραμμών, καθώς επίσης και των σκιάσεων, δίνουν μια ξεχωριστή αληθοφάνεια. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των μαλλιών στα anime είναι ότι μπορούν να έχουν ασυνήθιστα χρώματα για το "πραγματικό" κόσμο. Χρώματα όπως ροζ, πράσινο, μπλε κ.α.
Εκτός όμως από τα χαρακτηριστικά των ηρώων, τα anime έχουν προσεγμένη λεπτομέρεια γενικά και σε όλα τα σχέδια. Τοποθεσίες, κτίρια, αυτοκίνητα και τα διάφορα άλλα αντικείμενα σε ένα anime είναι σχεδιασμένα με πολύ λεπτομέρεια, κάνοντάς τα πολύ αληθοφανή.

Συνοπτικά λοιπόν θα λέγαμε πως, σε κατά λέξη μετάφραση, μάνγκα σημαίνει "τυχαίες (ή παράξενες) εικόνες". Η λέξη μπήκε σε κοινή χρήση μετά την δημοσίευση του Hokusai Manga (Χοκουσάι Μάνγκα) τον 19ο αιώνα. Αυτό περιείχε ταξινομημένα σχέδια του καλλιτέχνη Hokusai της τεχνοτροπίας ukiyo-e (Ουκίγιο-ε). Παρόλα αυτά, τα gi-ga (γκι-γκα) (κατά λέξη μετάφραση: "αστείες εικόνες") που ζωγραφίζονταν τον 12ο αιώνα από διάφορους καλλιτέχνες, περιέχουν πολλές ιδιότητες των μάνγκα όπως είναι η έμφαση στην ιστορία και οι απλές, καλλιτεχνικές γραμμές.
Τα μάνγκα αναπτύχθηκαν από την ανάμειξη ουκίγιο-ε και δυτικής τεχνοτροπίας ζωγραφικής. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το εμπόριο με την Ιαπωνία, η τελευταία επεδίωκε να εκσυγχρονιστεί και να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες. Για αυτόν τον λόγο, εισήγαγαν δυτικούς καλλιτέχνες να διδάξουν έννοιες όπως η γραμμή, η μορφή και το χρώμα στα οποία δε δίνονταν ιδιαίτερη σημασία στο ουκίγιο-ε (Εκεί, η ιδέα την οποία αντιπροσώπευε η εικόνα θεωρούνταν σημαντικότερη).Τα μάνγκα, όπως έγιναν γνωστά τον 20ο και 21ο αιώνα, ξεκίνησαν λίγο μετα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άρθηκε η απαγόρευση για ό,τι μη-προπαγανδιστικό και πολλοί εκδότες άρχισαν να εμφανίζονται.

Προσωπικά, ένα από τα manga που μου έχει μείνει, είναι το παιχνίδι και η ιστορία του Katawa Shoujo.

Η Διανομή Mangaga

Η ομάδα του Animesoft International, είναι ένα γκρουπ με ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου που τους ενώνει ένα κοινό "πάθος" για τα Manga, Anime και το Linux, έχοντας δώσει στην ομάδα τους την κωδική ονομασία: "ANGEL-OS (Animemanga Native Gnu Empowered Linux Operating System)". Τα αρχικά AI * * (愛) σημαίνουν * * ΑΓΑΠΗ στα ιαπωνικά, τα οποία και υποδηλώνουν το ενδιαφέρον της ομάδας για Manga, Anime και Linux.
Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, έχουν δημιουργήσει την διανομή Mangaka η οποία βασίζεται στο Ubuntu. Η λέξη mangaka είναι ιαπωνική (漫画家) και αποδίδεται για έναν δημιουργό comics ή σκιτσογράφο.
Η διανομή έχει μια σταθερή σειρά ανάπτυξης και ένα διαμορφωμένο περιβάλλον εμφάνισης που φυσικά είναι εμπνευσμένο από τα anime / manga, ή για να μην αδικούμε, περιλαμβάνει μια αρκετά πρωτοποριακή σειρά θεμάτων εμφάνισης. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως προσφέρει περισσότερα του ενός γραφικού περιβάλλοντος και δεν θα ήταν υπερβολή σαν συνολική παρουσία αυτά τα desktops να τα χαρακτηρίζαμε σαν ένα μικρό manga έργο τέχνης.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Στην πραγματικότητα το Mangaka είναι πολύ περισσότερο από ένα υβρίδιο του Ubuntu, καθώς εκτός από τα δικά της custom στοιχεία, χρησιμοποιεί πολλά από του ElementaryOS, έχοντας τελικά δημιουργήσει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Από εφαρμογές, εκτός από αυτές που περιμένει κάποιος για μια καθημερινή χρήση, έρχεται με πλήρη υποστήριξη για multimedia out-of-box, θα βρείτε το KODI με anime / manga περιεχόμενο διαθέσιμο, αρκετά χρηστικά και απλά εργαλεία, όπως για παράδειγμα το Back in Time που επαναφέρει με ελάχιστα κλικ την διανομή σας σε προηγούμενη κατάσταση, εκπαιδευτικό λογισμικό, παιχνίδια και πολλά ακόμα που μάλλον την καθιστούν ως μια από τις πιο πλήρεις και έτοιμες προς άμεση χρήση, διανομή.

Κατεβάστε το Mangaga

Πριν από ελάχιστες ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 2015, πέρασε στη νέα του έκδοση η οποία βασίζεται στην LTS version του Ubuntu 14.04 και έρχεται με τρεις διαφορετικές εκδόσεις:

Linux Mangaka Nyu

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Αυτή βασίζεται στο Pantheon desktop και έχει διαμορφώσεις ώστε να δουλεύει και σε οθόνες αφής.

Μέγεθος: 2.0gb
Αρχιτεκτονική: 64b

Linux Mangaka Koe

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Με γραφικό περιβάλλον του KDE.

Μέγεθος: 2.9 gb
Αρχιτεκτονική: 64b

Linux Mangaka Mou

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Αυτή η έκδοση χρησιμοποιεί το Mate desktop.

Μέγεθος: 2.2 gb
Αρχιτεκτονική: 64b

Μπορείτε να κατεβάσετε όποια έκδοση θέλετε από την ιστοσελίδα του:

Κώδικας:

https://animesoft.wordpress.com/mangaka/

Αφού το κατεβάσετε, θα το "κάψετε", είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: