Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Linux: Είμαι εκεί· τι κι αν δεν με βλέπετε; [Πώς κέρδισα, χωρίς να βγω νικητής]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να πουν, απλά εθελοτυφλούν όσοι δεν αναγνωρίζουν την δυναμική του Linux.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που (ίσως δεν εθελοτυφλούν, μα) για διάφορες σκοπιμότητες - όταν για παράδειγμα η Microsoft, όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, βρίσκει τα σκούρα και θέλουν να την προωθήσουν - αναρτούν δημοσιεύματα που θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, τo Linux είναι άθλιο και ανασφαλές και πως μόνο τα Windows είναι αξιόπιστα.

Δεν έχω ιδέα γιατί - όλοι αυτοί - δεν αναφέρουν πως το διαδίκτυο, η τεχνολογία ολόκληρη, η ίδια η καθημερινότητά μας, είναι «χτισμένα» με Linux.

Σήμερα θα δούμε ένα άρθρο του InfoWorld που δείχνει την κυριαρχία του Λίνουξ, με τίτλο «Πώς κέρδισε το Linux, χωρίς να βγει νικητής» («How Linux won without winning»). Ας ακούσουμε λοιπόν τι μας λέει ο ίδιος ο συντάκτης Galen Gruman.

Πως κέρδισε το Linux χωρίς να βγει νικητής;

Κάθε φορά που γράφω ένα άρθρο μιλώντας για την κυριαρχία του Android στην αγορά των κινητών συσκευών και πώς αυτή η κυριαρχία του εκτόπισε τα Windows στις φορητές συσκευές, θα εμφανιστεί τουλάχιστον ένας ζηλωτής (φανατικός, οπαδός, όπως θέλετε πείτε τον) του Linux που θα βάλει από κάτω ένα σχόλιο λέγοντας ότι το Android είναι στην πραγματικότητα Linux και ότι το Linux κερδίζει τον πόλεμο των πλατφορμών παντού, μιας και το ότι υπάρχει παντού.

Η τυπική μου αντίδραση είναι να αντιδρώ με κάποιον μορφασμό, απορώντας με αυτό που γράφουν στο σχόλιο αφού το Android μπορεί ναι μεν να χρησιμοποιεί τον πυρήνα Linux, μα δεν είναι Linux. Όπως δεν είναι Unix, τα OS X και iOS της Apple που χρησιμοποιούν τον πυρήνα Unix.

Το Android, το Maemo (ή Meego, Τizen πλέον), και όλες οι άλλες πλατφόρμες που λειτουργούν με τον πυρήνα του Linux δεν είναι απλώς διανομές του Linux, όπως οι οπαδοί του θέλουν να πιστεύουν.

Πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από το Linux· και ορισμένα εξ' αυτών, όπως το Android, έχουν μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό.

Μία απήχηση που δεν την είχε ποτέ το Linux, παρά τα όσα θέλουμε να πιστεύουμε τα fanboys του Ubuntu και του Mint.

Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει την αλήθεια που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι το Linux βρίσκεται παντού, και όχι μόνον στους servers (διακομιστές) από όπου ξεκίνησε και γρήγορα κυριάρχησε.

Ναι, το Linux ως λειτουργικό σύστημα desktop παραμένει χομπίστας, μία πλατφόρμα για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να τρέχουν εμπορικές εφαρμογές, αλλά γουστάρουν να κάνουν τα πάντα από την γραμμή εντολών.

Το Linux έχασε την ευκαιρία του να γίνει το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα για desktop, όταν απέτυχε να προσφέρει μια χρήσιμη έκδοση για τους απλούς ανθρώπους, την στιγμή που βγήκαν τα Windows Vista.

Η κοινότητα του Linux δεν θέλησε να εντάξει το αγαπημένο της λειτουργικό σύστημα στην κυρίαρχη τάση, προτιμώντας (αντ' αυτού) τις ατέρμονες διαφωνίες για το ποιανού η διανομή είναι καλύτερη ή πιο αμιγής («καθαρή») ή ποια «τα σπάει» περισσότερο (ούτως ειπείν, ποια είναι πιο τέλεια).

Επειδή όμως το Linux ήταν και πυρήνας και λειτουργικό σύστημα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πυρήνας διαχωρίζεται από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα, αυτό σήμαινε πως το Linux μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περισσότερα πράγματα – και να μην είναι απλά ένα παραδοσιακό λειτουργικό για υπολογιστές.

Το Android της Google είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αυτός ο ξεχωριστός πυρήνας (Linux) έφερε το Linux παντού, και όχι μόνον ως λειτουργικό σύστημα διακομιστών (μιας και στους servers έτυχε από την αρχή ευρείας αποδοχής) - αν και φυσικά το Android βασίζεται και στην Java και στο Linux. (Θυμηθείτε: Ένα Λειτουργικό Σύστημα είναι κάτι περισσότερο από έναν πυρήνα, όπως ακριβώς είναι κάτι περισσότερο και από ένα περιβάλλον εργασίας χρήστη.)

Ο πυρήνας του Linux είναι η βάση ακόμα και του λειτουργικού συστήματος Chrome OS της Google, μία προσπάθεια του γίγαντα της μηχανής αναζήτησης να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών με έναν browser (πρόγραμμα περιήγησης). Παρά το γεγονός ότι το Chrome OS έχει παραμείνει ένα προϊόν με περιορισμένο κοινό (όπως και το Linux σαν desktop), συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο των υπολογιστών, ειδικά από την στιγμή που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος οι υπηρεσίες cloud καθιστώντας ρεαλιστική την ιδέα μιας υπολογιστικής πλατφόρμας για όλο το Διαδίκτυο.

Το Linux χρησιμοποιείται ευρέως, παρότι δεν γίνεται αντιληπτό από τον καθέναν. Οι συσκευές εγγραφής TiVo τρέχουν κάποια εκδοχή του Linux, το ίδιο και το router σας. Η λίστα δεν έχει τελειωμό· μουσικά όργανα (μουσικές συσκευές), από το ηλεκτρικό αρμόνιο (συνθεσάιζερ), μέχρι το ψηφιακό πιάνο, όλα τρέχουν Linux.

Όπως Linux τρέχει και το ψηφιακό σήμα.

Λειτουργικά συστήματα, που παλεύουν να αποκτήσουν μια θέση στην αγορά, βασίζονται στον πυρήνα του Linux· το Tizen, το Ubuntu Touch, το Sailfish, το WebOS, το FirefoxOS. Αυτοί οι αγώνες (για επικράτηση και κυριαρχία) δεν είναι σημάδι αποτυχίας του Linux, παρά δείχνουν την πραγματικότητα που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε και δεν είναι άλλη από το πόσο δύσκολο είναι για τις νέες πλατφόρμες να επιβληθούν των κατεστημένων επιλογών.

Ε, λοιπόν, ναι, το Linux τα κατάφερε και προκάλεσε πλήγμα στους servers που έτρεχαν Unix· όπως και το Android ξεπέρασε ό,τι προηγούμενο και άλλαξε την βιομηχανία όπου επικρατούσε το iOS. Αυτά όμως για πολλούς, θεωρούνται ψιλά γράμματα.

Πιο χαρακτηριστικές προσπάθειες είναι κάποιες σαν αυτήν του Tizen· την τέταρτη προσπάθεια του Linux Foundation (του Ιδρύματος Linux) να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά, που δεν θα είναι ούτε iOS ούτε Android. Στην αρχή ήταν το Moblin (πλατφόρμα Moblin, δηλαδή λειτουργικό σύστημα + εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών), που συγχωνεύθηκε με το Maemo, το οποίο έγινε MeeGo, το οποίο έγινε αυτό που πλέον όλοι γνωρίζουμε ως Tizen. Το σημαντικό όμως είναι ότι κάθε φορά που γινόταν επανεκκίνηση της προσπάθειας για κινητές συσκευές Linux, η αποστολή εξελισσόταν. Το Tizen βέβαια σήμερα αφορά πιο πολύ τηλεοράσεις, παρά smartphones και tablets μιας και εκεί απέτυχε, αλλά δεν πειράζει. Και οι τηλεοράσεις χρειάζονται λειτουργικά συστήματα.

Το ρεζουμέ, και αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι πως το Linux καθιστά δυνατό για τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν λειτουργικά συστήματα για όλα τα είδη των νέων πραγμάτων. Και μόνον για αυτό, η κοινότητα του Linux θα πρέπει να πανηγυρίζει και να αισθάνεται υπερήφανη.

Τι κι αν ο χρήστης δεν το βλέπει το Linux;

Αν και η δική μας άποψη που έχουμε γράψει για όλα αυτά από πιο παλιά είναι κάπως διαφορετική, μα αυτό σίγουρα εξαρτάται πώς ορίζει πλέον κάποιος το Linux οικοσύστημα και την οπτική που έχει για την τεχνολογία.

Ηθικόν δίδαγμα: Η Microsoft σας δίνει παράθυρα· το Linux σας δίνει όλο το σπίτι.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δημοσίευση #2
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Πολύ καλό άρθρο [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] το Linux θα βρίσκεται παντού σε λίγο άρα γιατί όχι είναι είναι όντως νικητής.
goodjob

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: