Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Linux και Windows 10: Οι χρήστες λένε...

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Windows vs Linux· συζητήσεις επί συζητήσεων για το ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο (μα το Linux φυσικά Very Happy ). Ένα θέμα που τίθεται σε δημόσιο online διάλογο και αναζωπυρώνεται και οξύνεται κάθε φορά που η Microsoft βγάζει κάποια καινούρια έκδοση των Windows.

Όλα ξεκίνησαν την 5η Οκτωβρίου του 1991, τότε που ο Linus Torvalds, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του πυρήνα, του Linux. Από την μία, λοιπόν, έχουμε την άνοδο του Linux. Και από την άλλη, την Microsoft να επιχειρεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο που ενώ από την μια μεριά απολύει κόσμο, από την άλλη προσπαθεί να παρουσιάσει ένα προφίλ, πιο «open», πιο κοινοτικό, ελπίζοντας πως θα αυξηθεί ο αριθμός των τρίτων developers που θα συνεισφέρουν αμισθί. Κατά την διάρκεια της αναμονής των Windows 10, άφησε να διαρρεύσουν ψευδείς φήμες, τόσο για δωρεάν Windows σε όλους, όσο και πως θα μεταβεί σε Ανοιχτό Κώδικα. Έμμισθα δημοσιεύματα και πρόθυμοι ηλίθιοι ανήγαγαν αυτά σε όλο το διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα διαφορετικό και πιο φιλικό προφίλ για την Microsoft και τα Windows.

Τα Windows τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής, θες από το γεγονός πως έρχονται προεγκατεστημένα στους υπολογιστές, θες από την διαφήμιση και το χρήμα που ρίχνει η Microsoft προκειμένου να κλείσει τις εκάστοτε συμφωνίες της Microsoft, θες από την φήμη πως - και καλά - είναι συμβατά με περισσότερες εφαρμογές, θες από τους χρήστες που ασχολούνται με gaming (παιχνίδια).

Αυτά βέβαια, περί gaming και πληθώρα εφαρμογών, δεν ευσταθούν· δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο forum ([Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] Παιχνίδια, [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] εφαρμογές για οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί κάποιος, ενώ σχετικό thread υπάρχει και στο forum: Εναλλακτικές εφαρμογές windows - linux).

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ένας Linux-άς στο reddit που αποφάσισε να δει τι παίζει με την νέα έκδοση των Windows - τα πολυδιαφημιζόμενα 10άρια ντε. Για να έχει ιδίαν άποψη βέβαια, τα εγκατέστησε. Το συμπέρασμα; Μπορεί τα Windows 10 να είναι η πιο ωραία έκδοση των Windows, μα λίαν συντόμως διαπιστώνει κανείς πως το Linux εξακολουθεί να νικάει τα Windows σαν desktop (ως λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή).

Linux Πρώτο και με Διαφορά - Μια δοκιμή με τα Windows 10 θα σας πείσει.

Ο χρήστης με το «όνομα» R3D3MPT10N λοιπόν γράφει:

Το ζουμί είναι στην πρώτη και στην τελευταία παράγραφο. Όλα τα ενδιάμεσα είναι η ιστορία που συνοδεύει υποστηρικτικά τα σημεία υπεροχής του λειτουργικού συστήματος Linux.

Πήγα σε Linux επί των ημερών του Fedora Core 4. Αν και δεν έμεινα πολύ εκεί (στο Fedora). Δεν καταλάβαινα και πολλά για το τι σημαίνει Linux· μην ξεχνάμε πως ήμουν μόλις 14 χρονών. Ένας φίλος μου, που εργαζόταν στην πληροφορική, «έκαψε» το Fedora σε ένα CD και μου το έφερε. Γεμάτος ενθουσιασμό εγκατέστησα την διανομή, ως dual boot μιας και ο υπολογιστής ήταν των γονιών μου.
Από τότε, έχω εγκαταστήσει και αγαπήσει διάφορες διανομές όπως το Ubuntu, γνώρισα τον υπέροχο κόσμο του openSuse, επωφελήθηκα από τις δυνατότητες που σου δίνει το Arch και το Gentoo, έπαιξα με τις περίπλοκες λεπτομέρειες των CentOS και RHEL (Red Hat Enterprise Linux).

Μου αρέσει το Linux, το ολιγότερο που θα μπορούσα να πω.
Πλέον, έχω ξαναγυρίσει στην πρώτη μου αγάπη, στο Fedora (που τώρα βρίσκεται στο Fedora 23).

Αναμφίβολα, το Linux έχει διανύσει πολύ δρόμο και έχει εξελιχθεί πολύ. Και όμως, Linux ο κόσμος εξακολουθεί να νομίζει πως είναι πολύπλοκο και προβληματικό – βλέποντάς το κάτι σαν μπελά ένα πράγμα.
Ε λοιπόν, εν έτει 2016, το ολιγότερο που θα έλεγα σε όλους αυτούς, που βλέπουν το Λίνουξ ως μπελά, είναι ότι πλανώνται πλάνην οικτράν.

Και η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού που λέω είναι η πρόσφατη εμπειρία μου με την τελευταία ναυαρχίδα της Microsoft – τα Windows 10.

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που έφτιαχνα καφέ και τον έπινα περιμένοντας πώς και πώς να τελειώσουν επιτέλους οι ενημερώσεις – κάθε φορά που ερχόταν η ώρα να εγκαταστήσω τα updates.

Αλλά, όπως όλα τα λειτουργικά συστήματα, έτσι και τα Windows έχουν δικαίωμα να μοστράρουν τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις τους.

Είπα λοιπόν να τα δοκιμάσω για να έχω ιδίαν άποψη. Δίσταζα, όμως, να εγκαταστήσω τα Windows 10 στον υπολογιστή μου. Έτσι, επέλεξα να τα εγκαταστήσω σε KVM (μεταγωγέας που σας δίνει την δυνατότητα να λειτουργείτε παράλληλα δύο υπολογιστές με μία μόνο οθόνη, ένα πληκτρολόγιο USB και ένα ποντίκι USB - με την εισαγωγή του KVM, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το βασικό σας desktop, προκειμένου να τρέξετε legacy εφαρμογές και stacks) στο Fedora 23.

Εν συνεχεία, έκανα port forwarding (άνοιγμα θύρας που προωθεί την κίνηση / τα data τα οποία έρχονται από συγκεκριμένη θύρα / port σε συγκεκριμένο υπολογιστή / βάση ΙΡ) τις θύρες RDP (αρχεία που χρησιμοποιούνται από τον Remote Desktop Client για να ανοίγει αυτόματα μια σύνδεση, χρησιμοποιώντας το Remote Desktop Protocol / RDP προκειμένου να παρουσιάσει το Windows desktop) μέσω Virtual Machine (Εικονικής Μηχανής, που την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάποια άλλη διανομή, ένα άλλο λειτουργικό κλπ, «μέσα» στο άλλο, χωρίς να καταφεύγουμε σε dual boot συστήματα) και χρησιμοποίησα τα RDP από τον Mac υπολογιστή μου.

Για να είμαι δίκαιος, ήταν μια αρκετά αυθεντική εμπειρία. Να πω εδώ πως χρησιμοποίησα και το VMware (λογισμικό εικονικοποίησης, σχεδιασμένο για λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows, Linux και Mac OS X) για να εγκαταστήσω ένα αντίγραφο στον Mac υπολογιστή μου και αυτό που έχω να πω είναι ότι το KVM και το RDP παρέχουν μια παρόμοια αλλά μικρότερης έντασης από πλευράς πόρων εμπειρία στο 13 ιντσών λάπτοπ μου.
Μπορεί να παρέκκλινα από το θέμα μου, δίνοντάς σας ένα σωρό λεπτομέρειες για το πώς δοκίμασα τα Windows, αλλά δεν πειράζει. Συνεχίζω, λοιπόν, επί της ουσίας που είναι η εμπειρία μου με τα 10αρια.

Τι όμορφο Λειτουργικό Σύστημα έχουν γίνει τα Windows;

Σκέφτηκα, μόλις είδα τα γυαλιστερά Μπλε Παράθυρα στην οθόνη μου. Η αισθητική της μαύρης γραμμής εργασιών, συνεχίζεται στο Μενού Έναρξη με ένα φωτοδιαπερατό (ημιδιαφανές) φόντο και με σχετικά έξυπνη σχεδίαση – εν συγκρίσει πάντα με τα Windows 8. Παρατήρησα ότι υπάρχει και επιλογή για πλήρη οθόνη. Αλλά ακόμα και τότε, εξακολουθεί να φαίνεται πολύ καλύτερη, πιο απέριττη και πιο μελετημένη από αυτά που βλέπαμε στα Windows 8. Μέχρι στιγμής, είμαι εντυπωσιασμένος· από θέμα αισθητικής τουλάχιστον.

Αλλά δεν ήθελα να σταματήσω εκεί. Ήθελα να χρησιμοποιήσω το λειτουργικό ως ένας καθημερινός χρήστης που μόλις πήρε το καινούριο γυαλιστερό λάπτοπ του. Άνοιξα τον browser Edge (το νέο πρόγραμμα περιήγησης στο web) της Microsoft. Και εδώ, η αισθητική πολύ καλή. Αλλά για μισό λεπτό, σαν πολύ δεν μείναμε στην εικόνα;

Τι βλέπω; Browser χωρίς γραμμή διευθύνσεων;

Οκ, ας «πάω με τα νερά τους» και ας ακολουθήσω την λογική της Microsoft.

Πληκτρολογώ το URL μου στην γραμμή αναζήτησης και πατάω enter.

Για κάποιον λόγο, με πέταξε στην σελίδα της μηχανής αναζήτησης Bing και, εκεί, το τρίτο από κάτω link (λινκ) είναι η διεύθυνση URL που ψάχνω.

Εντάξει, δεν πειράζει· μπορεί να μην είναι και τόσο καλό το Bing στα αποτελέσματα που εμφανίζει αλλά, μέχρι τώρα, μπορώ να κάνω τα πάντα διαισθητικά.

Άρα, δεν μπορεί, θα καταφέρω να αλλάξω και την μηχανή αναζήτησης και να βάλω την Google.

Πάω στις ρυθμίσεις του (browser) Edge και βλέπω την επιλογή για αλλαγή της μηχανής αναζήτησης. Φευ, όλες οι επιλογές είναι με σκίαση (γκριζαρισμένες) και δεν ενεργοποιείται τίποτε.

Δηλαδή, τι; Δεν μπορώ να αλλάξω την μηχανή αναζήτησης ή να προσθέσω αυτήν την προτίμησής μου;

Και γιατί παρακαλώ υπάρχει αυτή η επιλογή (που βλέπω), αφού δεν μου επιτρέπεται να την χρησιμοποιήσω;

Πάω πίσω στην αρχική σελίδα και ψάχνω να βρω πώς θα το καταφέρω. Δεν μπορεί, θα υπάρχει τρόπος.

Το πρώτο αποτέλεσμα μου δίνει μια σελίδα που πλασσάρει τα διάφορα οφέλη τα οποία θα έχω κρατώντας το Bing· μισό λεπτό, βλέπω και κάποιες παραθέσεις για το πώς να αλλάξεις την μηχανή αναζήτησης. Πρώτα μεταβείτε στην σελίδα της μηχανής αναζήτησης, μετά πηγαίνετε στις ρυθμίσεις και επιλέξτε αλλαγή μηχανής αναζήτησης. Το βρήκα κι αυτό.

Αν όμως ο χρήστης χρειάζεται να ψάχνει για το πώς να αλλάξει μια βασική ρύθμιση, τότε είναι προφανές ότι η δέσμευσή σας απέναντι στους χρήστες δεν βασίζεται στο δικό τους συμφέρον.

Γιατί να μην μπορώ, πολύ απλά, να πληκτρολογήσω μια μηχανή αναζήτησης; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, αν δεν μπορώ να κάνω κάτι σχετικά εύκολα και γρήγορα, ποιος ο λόγος να κρατήσω τον (browser) Edge;

Ακόμα δεν υπάρχει (δυνατότητα σύνδεσης) SSH; Εν έτη 2016;

Χρειάστηκε να κατεβάσω το PuTTY (την δημοφιλή δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εφαρμογή για απομακρυσμένη σύνδεση με Τelnet και SSH).

Προσπάθησα να αφαιρέσω το υδατογράφημα του Windows 10 Education (εμφανίζεται κάτω δεξιά, ακριβώς πάνω από την ώρα / ρολόι). Υδατόγραφημα σε γνήσιο αντίγραφο των Windows 10;
Τέλος πάντων. Έχω την λύση. Θα χρησιμοποιήσω έναν hex editor και θα αλλάξω τα hex bits, σε 00.

Αλλά φυσικά, για να το κάνω αυτό, θα πρέπει πρώτα να κατεβάσω έναν hex editor. Κάτι που ακούγεται απλό στην θεωρία, μα μόνον απλό δεν είναι. Για να κατεβάσω κάποιο πρόγραμμα, σημαίνει ότι θα ψάξω διάφορες αμφιβόλου εγκυρότητος ιστοσελίδες προκειμένου να βρω κάποιο κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας που - όμως - μπορεί να περιέχει κάποιον ιό ή κάποιο malware (κακόβουλο λογισμικό).

Και ερωτώ:

Γιατί;
Γιατί αυτό είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα;

Γιατί είναι αυτό το λειτουργικό σύστημα που οι άνθρωποι επιλέγουν για να φτιάξουν παιχνίδια (για αυτό), να αναπτύξουν λογισμικό, μα και να βγάλουν κέρδη από αυτό;

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι, πως ναι, τα Windows 10 μπορεί να είναι καλαίσθητα. Τα Windows 10 μπορεί να υποστηρίζουν όλα τα αγαπημένα σας παιχνίδια.

Αλλά είμαστε πλέον στο 2016 και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς με αυτό το λειτουργικό σύστημα, και να μην μπορείς να το κάνεις και με το Linux.

Και το σημαντικότερο όλων· το Linux δεν θα σταθεί εμπόδιο σε οτιδήποτε θελήσετε να κάνετε ή να αλλάξετε στο λειτουργικό σας. Δεν θα σας επιβάλλει τίποτε, δεν θα σας αρνηθεί το παραμικρό.

Και για τους gamers, όλο και περισσότερα παιχνίδια αναπτύσσονται για το Linux.

Για την σταθερότητα του Linux δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε ότι είναι στα καλύτερά της.

Συν των άλλων, δεν χρειάζεται ούτε καν να κατεβάσετε κάποιον driver (πρόγραμμα οδήγησης)· τα πάντα είναι plug & play (παίζουν με το που τα συνδέετε).

Από όποια πλευρά και να το δούμε, πολύ απλά, το Linux είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα για τον οιονδήποτε.

Θα το συνιστούσα σε όποιον έχει σιχαθεί πια το λειτουργικό του σύστημα και τις απαγορεύσεις των Windows.

Το εν λόγω post (δημοσίευμα), στάθηκε η αφορμή για να εκθέσουν και άλλοι χρήστες του Reddit την άποψή τους. Μιλάνε για το πόσο εχθρικό είναι το UI (User Interface, Γραφικό Περιβάλλον) των Windows 10 και πόσο χρειάζεται να ψάξεις για να βρεις ακόμα και το πιο απλό πράγμα του κόσμου.

Παραθέτω δύο από αυτά τα σχόλια.

Ο χρήστης Martinidude λέει:

Χρησιμοποιώ Linux από τότε που βγήκαν τα Windows 10. Τα ανέχτηκα για έναν μήνα περίπου. Είχα δοκιμάσει και πριν το Λίνουξ, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που έμεινα σε αυτό και το χρησιμοποιώ ως το κύριο λειτουργικό μου σύστημα. Εξακολουθώ βέβαια να είμαι σε dual boot (με τα Windows 10) και ο μόνος λόγος είναι καναδυό προγράμματα για τα οποία δεν μπόρεσα να βρω εναλλακτικές λύσεις.

Ακόμα και η μαμά μου, η οποία είναι 70 χρονών, αγάπησε ξανά τον υπολογιστή της τώρα που έβαλα το Linux.

Ένας άλλος χρήστης, με το «όνομα» Dogemaster68 γράφει:

Το θέμα Linux VS Windows έρχεται πολύ συχνά στην επιφάνεια. Το Linux είναι όντως φοβερό. Προσωπικά, χρησιμοποιώ αποκλειστικά Λίνουξ.

Για τον «μέσο» όμως χρήστη, όπως είναι οι γονείς μας ή οι παππούδες μας που δεν γνωρίζουν πολλά από τεχνολογία, ξέρετε ποια είναι η διαφορά του με τα Windows;

Τα Windows τα έχουν έτοιμα, «στο πιάτο», αφού έρχονται προεγκατεστημένα.

Για να τρέξουν το Linux, θα πρέπει να εγκαταστήσουν ξανά το λειτουργικό σύστημα· και αυτό, οι περισσότεροι «το βλέπουν βουνό».

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν τι είναι το Linux.

Μην ξεχνάτε και το γεγονός πως τα Windows σαν desktop, έχουν κυριολεκτικά στα χέρια τους ολόκληρη την αγορά, ιδίως λόγω της πλατφόρμας του Microsoft Office.

Η ερώτησή μου λοιπόν είναι: τι έχει αλλάξει; Πώς μπορεί το Linux σαν desktop να ξεπεράσει την φόρα των Windows και σε κάποιο βαθμό και την Apple;

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: