Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 NayuOS: Μια εναλλακτική Ανοιχτού Κώδικα για το ChromeOS

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

avatar
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Tα Chromebooks, τα φορητά μηχανήματα της Google, πουλάνε σαν τρελά και αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Gartner, εκτιμάται ότι περίπου 7 εκατομμύρια Chromebooks έχουν πουληθεί μέσα στο 2015 και οι πωλήσεις τους θα παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις και το 2016. Τα θετικά στοιχεία σε αυτό το μηχάνημα, είναι αφ' ενός το μέγεθος και το βάρος τους και αφ' ετέρου πως έρχονται έτοιμα με υποστήριξη για Linux, αφού και το ChromeOS, το λειτουργικό σύστημα που έχει προ-εγκατεστημένο η Google σε αυτά, βασίζεται στο Linux. Έτσι, μια μεγάλη μερίδα αγοραστών αυτών των φορητών υπολογιστών, ξηλώνει το ChromeOS και εγκαθιστά κάποια Linux διανομή. Όμως, το ChromeOS - αν μπορεί κάποιος να το ονομάσει λειτουργικό σύστημα - έδωσε έμπνευση ώστε να δημιουργηθούν αρκετοί κλώνοι του, με επιπλέον χαρακτηριστικά. Παραδείγματα είναι το Chromixium, το GalliumOS, μα και το πολύ ενδιαφέρον Solus.

Σε αυτά τα βήματα κινείται και το NayuOS, ένα fork τουChrome OS που όμως έρχεται χωρίς ιδιόκτητο λογισμικό όπως το Adobe Flash, codecs πολυμέσων και τις υπηρεσίες της Google. Άλλωστε, το "Nayu" είναι μια κινεζική λέξη που σημαίνει "Ανοίξτε το Σύμπαν". Εκτός αυτού όμως, οι διαφορές συνεχίζονται και "κάτω από το καπό", καθώς ενσωματώνει one-click IPv6 tunnel (via GrandeNet service), αφού ορισμένες εφαρμογές λειτουργούν καλύτερα με v6 και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια με sandboxes και παράλληλα χωρίς πρόσβαση σε όλα τα file-system.

Αν και το Nayu OS δημιουργήθηκε από τα Chromebook, θα τρέξει χωρίς πρόβλημα και σε άλλα μηχανήματα (πχ, στις δοκιμές μας σε ένα laptop με Intel-based chipset). Εκτός αυτού, υπάρχει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, αφού η κάθε εκκίνηση (boot) επαληθεύεται με κρυπτογραφική υπογραφή που είναι αποθηκευμένη σε ένα μόνο για ανάγνωση διαμέρισμα (partition) και χρησιμεύει για την επαλήθευση του λειτουργικού. Η δε root κατάτμηση είναι μόνο για ανάγνωση και ορισμένες διεργασίες τρέχουν σε απομονωμένα containers, ενώ ο Chromium browser ξεκινά πάντα σε λειτουργία επισκέπτη (guest mode).

Εγκατάσταση του NayuOS

Έχει διάφορες εικόνες για συγκεκριμένα μηχανήματα, όπως: Acer C910 Chromebook 15, Lenovo Chromebook N20, Toshiba Chromebook, Dell Chromebook 13, Acer C720 Chromebook, ASUS Chromebooks C300, Toshiba Chromebook 2 και Chromebook Pixel 2015, ενώ όπως είπαμε θα μπορέσει να τρέξει σε ακόμα περισσότερους φορητούς υπολογιστές.

- Κατεβάστε την εικόνα του:

Κώδικας:

https://www.nayuos.com/images/

Αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε», σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.

Αφού φορτώσει, μπορείτε να κάνετε το εξής:

Ανοίξτε τον Chromium browser και στην συνέχεια ένα τερματικό (terminal emulator για την ακρίβεια), πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl+Shift+T:

Κώδικας:

shell

και συνεχίστε, δίνοντας:

Κώδικας:

sudo -i
/usr/sbin/chromeos-install

Εν, κατακλείδι, θα λέγαμε πως το NayuOS είναι ένα “gecky” Chome OS e με πολλά ενδιαφέρονται χαρακτηριστικά και ιδανικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αν και η web ανάπτυξή του είναι πιο εύκολη από ό,τι στο Chrome OS, χάρη στο προ-εγκατεστημένο Python και Node.js, εν' τούτοις δεν διαθέτει διαχειριστή πακέτων και το γεγονός αυτό ίσως μπορεί να είναι το πρόβλημα εάν χρειάζονται εγγενείς εφαρμογές Linux και περισσότερα (το Linuxbrew ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει, μα και πάλι δεν είναι κάτι που θα το κάνει κάποιος μη έμπειρος)
Σίγουρα όμως, το NayuOS, σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό, τόσο σε θέμα ασφαλείας, όσο και στην φύση του που βασίζεται εξ' ολοκλήρου σε Ελεύθερο και Ανοιχτό κώδικα.

>>> Η ιστοσελίδα του NayuOS:

Κώδικας:

https://www.nayuos.com/

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

BlackHat
Linux-Team Technical Administrator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: