Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Skywave Linux μια παράγωγη διανομή Ubuntu για Software Defined Radio

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

avatar
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το Skywave Linux είναι μια νέα διανομή βασισμένη στο Ubuntu 14.10. Προορίζεται για χρήστες Software Defined Radio (SDR), και έτσι έρχεται με ορισμένα SDR χρήσιμα πακέτα λογισμικού προ εγκατεστημένα. Μπορεί να τρέξει από ένα bootable DVD, USB ή κάρτα SD. Ο συγγραφέας λέει πως το Skywave Linux είναι συμβατό σε επίπεδο hardware με το το υλικό RTL-SDR και HPSDR, dongles, Softrocks, Hermes, SDRplay, και άλλες συσκευές.

Προς το παρόν, δείχνει πως η πρώτη έκδοση έχει λίγα προ εγκατεστημένα σε λογισμικό. Αυτά περιλαμβάνουν το QtRadio, CubicSDR, Fldigi, και Dump1090. Ακόμα το SDR λογισμικό είναι σεταρισμένο για τις δημοφιλείς συσκευές.

Οι συγγραφείς συνεχίζουν και λένε πως πρόκειται για ένα Λ/Σ που σχεδιάστηκε για να δώσει πρόσβαση σε μια μεγάλη και αναπτυσσόμενη κοινότητα δεκτών SDR σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο οι ραδιοακροατές βραχέων, μεσαίων, μακρών κυμάτων (SWLs) μπορούν να ακούν εκπομπές σταθμών, amateur radio, και άλλα σήματα παγκοσμίως. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εγκατάσταση της διανομής σε έναν υπολογιστή, η συσκευή δέκτη SDR και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Γιατί δημιουργήθηκε το Skywave Linux;

Πέρα από την ενασχόληση της ραδιοακρόασης, οι συγγραφείς λένε πως μπορεί κάποιος να ακούσει εκπομπές αν βρίσκεται σε μια τοποθεσία όπου ισχύει η λογοκρισία. Εκτός από τις ακροάσεις μέσω αέρα, μπορεί κάποιος να ακούσει εκπομπές από απομακρυσμένους radio servers στο διαδίκτυο. Έτσι δεν χρειάζεται να εγκαθιστά μεγάλες κεραίες.

Μερικές φορές η εγκατάσταση λογισμικού SDR είναι δύσκολη σε μερικούς χρήστες. Το Skywave Linux ελαττώνει αυτό το μπελά, του να κατεβάσει κανείς λογισμικό, να το μεταγλωττίζει, και να το σετάρει σαν εφαρμογές για SDR servers του διαδικτύου. Πάντως αν ενδιαφέρεται κανείς για διανομές που περιέχουν μέσα το GNU radio προ εγκατεστημένο, μπορεί να δει τις: KB1OIQ – Andy’s Ham Radio Linux, την GNU Radio live DVD, Kali και Pentoo .

Υποστηριζόμενοι τύποι SDR

Τέσσερις τύποι Software Defined Radio υποστηρίζονται από το Skywave Linux:

1. HPSDR υλικό, για εξυπηρετητές προσβάσιμους από το διαδίκτυο, αυτό καλύπτεται απο το QtRadio. Διάφοροι διακομιστές που λειτουργούν με εθελοντές, είναι ανοικτοί 24ωρες το 24ωρο, και καλύπτουν το ραδιοφωνικό φάσμα LF μέχρι τα VHF. Η απόδοση είναι εξαιρετική από αυτούς τους εξυπηρετητές, και το σετάρισμα configuration μέσω του QtRadio κάνει το όλο πράγμα μια επαγγελματικού τύπου εμπειρία.

2. WebSDR εξυπηρετητές βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και προσφέρουν πρόσβαση σε εκπομπές διαμέσου του φυλλομετρητή. Στο Skywave Linux ανοίξτε τον firefox και την αρχική σελίδα index του WebSDR. Μόνο η HTML 5 αρκεί για να απολαύσει κανείς καθαρή λήψη AM/FM/SSB χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία αιχμής. Οι εξυπηρετητές University of Twente (NL), K2SDR, New Jersey, και G4FPH Stafford (UK) είναι ειδικά πολύ καλοί.

3. OpenWebRX εξυπηρετητές είναι ένας νέος τύπος προσβάσιμων SDR από το διαδίκτυο, και βρίσκονται σε μερικά μέρη του κόσμου. Δουλεύουν καλά, και αναμένονται να ανοίξουν περισσότεροι μέσα στο 2016. Δοκιμάστε το Victoria British Columbia (Canada), δικτυακό τόπο για μια εμπειρία OpenWebRX.

4. RTL-SDR με συσκευές στο τοπικό σύστημα. Απλώς κάντε τις plug και θα παίξουν. CubicSDR και Gqrx είναι κύριες εφαρμογές για λήψη AM/FM/SSB modes. Το QtRadio (διαμέσου RTL-SDR controller script), προσφέρει βελτιωμένη μείωση θορύβου, και πολύ υψηλή ποιότητα AM/SSB/CW λήψη, συν FM με έως και 200 Khz εύρος ζώνης. Το Dump1090 (Mutabity version), είναι εκεί για να ακούτε τις airband.

Για αποκωδικοποίηση RTTY, CW, PSK, WSPR, WSJT, RDS, και άλλα ψηφιακά modes, τα Fldigi, WSJT, και Redsea εφαρμογές βρίσκονται εκεί. Αυτές αποκωδικοποιούν audio από τοπικούς η απομακρυσμένους δέκτες, η στην περίπτωση του Redsea αυτό απευθείας συντονίζει ένα τοπικό SDR και αποκωδικοποιεί δεδομένα.

Η αποκωδικοποίηση από δορυφόρους καιρού είναι επίσης εφικτή, με την πολύ ικανή εφαρμογή Wxtolmg, ενώ το Gpredict προσφέρει εντοπισμό θέσης δορυφόρου σε πραγματικό χρόνο, αλλά και διόρθωση doppler έλεγχο συντονισμού για το Qgrx. Σε μερικές περιπτώσεις είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει κανείς την εφαρμογή Pavucontrol για να επιλέξει την καλύτερη πηγή του audio, (έξοδος από τα audio proccessor plugins LADSPA).

Υπάρχουν δύο πειραματικές εφαρμογές οι cudaSDR και OpenHPSDRJ που είναι εγκατεστημένες, και επεκτείνουν την υποστήριξη για υψηλής απόδοσης SDR στο Skywave Linux. Και οι δύο έχουν αυτοματοποιημένη ανεύρεση υλικού, και προχωρημένες δυνατότητες χειρισμού. Λήψεις κανονικών εκπομπών υποστηρίζονται επίσης, υπάρχουν πολλοί σταθμοί, που είναι προφορτωμένοι στο Rhythmbox, μαζί συμπεριλαμβάνονται ελευθεριακοί σταθμοί, νέα, ομιλιών, μουσικής, και άλλων.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Το Skywave Linux 1.5 είναι βασισμένο στο Ubuntu 15.10, ένα κορυφαίας τεχνολογίας Λ/Σ, και χρησιμοποιεί το περιβάλλον εργασίας Unity. Έχει τις δυνατότητες του Ubuntu, όπως ενημέρωση λογισμικού, γραφικά, σύστημα διαχείρισης πηγών και άλλα. Σημεία όπως η ψηφιακή επεξεργασία σημάτων, η δικτύωση, οι εφαρμογές αποκωδικοποίησης σήματος, είναι που το κάνουν ξεχωριστό και το διαχωρίζουν από το κύριο Ubuntu. To username είναι skywave και δεν υπάρχει password στο εξαρχής σύστημα.

Το λογισμικό ραδιοφώνου είναι μεταγλωττισμένο από τον πηγαίο κώδικα και μπορεί να αναβαθμίζεται από τον χρήστη που έχει μέσες γνώσεις υπολογιστών. Όμως το Skywave Linux είναι σχεδιασμένο για την ευκολία χρήσης, για HAM χειριστές με ελάχιστες “κομπιουτερικές” γνώσεις. Στην πραγματικότητα, το Λ/Σ σχεδιάστηκε με στόχο να ανοίξει τον θαυμαστό κόσμο του SDR σε χρήστες που το απολαμβάνουν, αλλά δεν είναι PC experts.

Τα εικονίδια στον Launcher

Στο Skywave (με την έναρξη), τα εικονίδια στον Launcher του Unity είναι:

-CQ – Ανοίγει την εφαρμογή QtRadio
-CubicSDR - CubicSDR Wide Band δέκτης
-Dump1090 - ADSB Flight Tracking λογισμικό
-fldigi - Digital Mode Decoding λογισμικό
-WSJT-X – Λογισμικό για αποκωδικοποίηση πολύ ασθενών σημάτων με Digital Modes: JT4, JT9, JT65, -WSPR και Echo.
-FireFox - Firefox φυλλομετρητής ιστού
-Bitmask – Εύκολη και ασφαλής κρυπτογραφημένη σύνδεση
-Files - File Explorer
-gedit - Text Editor

Τι είναι τα παραπάνω;

Το QtRadio σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε SDR που είναι διαθέσιμο online. Μπορείτε να επιλέξετε συσκευές SDR και να ελέγξετε το ραδιόφωνο από απόσταση. Πολλά απο αυτά τα ραδιόφωνα καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των βραχέων, αλλά και τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες.

Το CubicSDR είναι ένα SDR πρόγραμμα που μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε στις ραδιοφωνικές μπάντες, και να αποδιαμορφώσουμε σήματα που υπάρχουν εκεί. Η εφαρμογή έχει υποστήριξη για φτηνές συσκευές, όπως το SDRplay που είχαμε δει πρόσφατα, dongles, και άλλες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Το Fldigi είναι πρόγραμμα αποκωδικοποίησης ψηφιακών modes, όπως PSK31, και το είχαμε ξαναδεί σε προηγούμενα άρθρα.

To WSJT-X (που το είχαμε επίσης ξανασυναντήσει σε άρθρα για την επικοινωνία μέσω ανάκλασης στην Σελήνη και μετεωρίτες), είναι μια εφαρμογή αποκωδικοποίησης πολύ ασθενών ψηφιακών modes σημάτων όπως JT4, JT9, JT65, WSPR και Echo.

Κρυπτογραφικές συνδέσεις

Μερικές φορές είναι ένα αβαντάζ για ορισμένους χρήστες να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες συνδέσεις με ισχυρή ιδιωτικότητα. Για αυτό το σκοπό, εφαρμογές όπως Bitmask, και Lantern VPN είναι εγκατεστημένες. Επιπρόσθετα εφαρμογίδια για συνδέσεις PPTP και openVPN συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογούλα διαδικτύου.

Αποποίηση ευθύνης (Ακρόαση σε φασιστικά καθεστώτα)

Ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται υπό φασιστικό καθεστώς και εμποδίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ακρόαση ξένων σταθμών. Αν κάποιος ζει σε ένα τέτοιο μέρος, όπου η ακρόαση εκπομπών που προσφέρει το Skywave Linux απαγορεύεται, τότε το χρησιμοποιείτε με δική σας ευθύνη. Προσοχή να μην σας εντοπίσουν, και χρησιμοποιείστε VPN για να κρύψετε την διαδικτυακή σας δραστηριότητα και να την κρυπτογραφήσετε. Βάλτε μια ασπίδα και μασκαρέψτε το υλικό RTL-SDR από “αρουραίους”. Το Skywave Linux και οι δημιουργοί του δεν είναι υπεύθυνοι για το τι ακούνε οι χρήστες. Δεν αποθαρρύνεστε βέβαια να έχετε πρόσβαση σε SDR Servers, αλλά προτείνονται προστατευτικά μέτρα για οποιονδήποτε ζει σε περιοχή με δικτατορικό καθεστώς.

>>> Η επίσημη σελίδα του SkyWave Linux:

Κώδικας:

http://skywavelinux.com/

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

BlackHat
Linux-Team Technical Administrator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: