Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Devuan: To Debian το παλιό, το καλό, το ορθόδοξο;

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

avatar
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Αν νομίζετε πως υπάρχει νοσταλγία μόνο για κάποιο παλιό κόμμα (το παλιό, το καλό, το ορθόδοξο), αναθεωρήστε, καθώς κάτι τέτοιο ισχύει και για το Debian.

Και πέρα από την πλάκα, τα πράγματα μοιάζουν να είναι ιδιαιτέρως σοβαρά σε μια από τις πιο παλιές και σημαντικές διανομές του Linux οικοσυστήματος, στο Debian. Το όλο θέμα, έχει αρχίσει κάμποσα χρόνια πιο πριν και όσο πέρναγε ο καιρός οι εντάσεις δυνάμωναν και οξύνονταν οι τόνοι μέσα στην κοινότητα ανάπτυξης του Debian. Αυτή η διαμάχη προέκυψε από κάτι που ακούει στο όνομα systemd, ένα κομμάτι του λογισμικού που βοήθησε πολύ το GNU / Linux, μα συγχρόνως, συγκέντρωσε πολλούς επαίνους αλλά και επικρίσεις.

Μεγάλο μέρος των επικρίσεων που δέχθηκε οφείλεται στον τρόπο ευαγγελισμού του (αναγγελίας του) σε ολόκληρο το ΕΛΛΑΚ οικοσύστημα. Για όσους δεν θυμούνται, τον Μάιο του 2011, το GNOME είχε αποφασίσει πως θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά πλέον το systemd για το GNOME Shell και πως δεν πρόκειται να υπάρχει επίσημο port του systemd σε άλλα λειτουργικά συστήματα πέρα από το Linux. Και μόλις 4 μήνες αργότερα, την 20η Σεπτεμβρίου του 2011, ο Greg Kroah-Hartman ανακοίνωσε στην λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του opensuse-factory ότι το systemd αφαιρείται από το Tumbleweed έτσι ώστε οι χρήστες να μην έχουν πρόβλημα με αυτό. Έτσι, οι developers θα είχαν πιο πολύ χρόνο να δουλέψουν πάνω στο systemd ούτως ώστε να είναι έτοιμο για την επερχόμενη έκδοση του 12.1 αντί να «κυνηγάνε» συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν στο Tumbleweed.

Και για να μην μακρηγορούμε, αν δεν γνωρίζετε, δείτε σχετικά:

Οι κίνδυνοι του να Ευαγγελίζεσαι το Λογισμικό Γνωριμία με το systemd.
Γνωριμία με το systemd.

Kαι έτσι, φτάσαμε στο Debian-8, με την κωδική ονομασία Jessie, μιας έκδοσης που έχει σημαντικές αλλαγές οι οποίες θα γίνουν αισθητές σε όλο το ευρύ οικοσύστημα του Linux. Δεδομένου ότι πολλές από τις διανομές που υπάρχουν σήμερα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, βασίζονται στο Debian, είναι σχεδόν εγγυημένο πως μια τέτοια μεγάλη αλλαγή του θα επηρεάσει τελικά πολλές περισσότερες διανομές "κάτω από την γραμμή".

Ωστόσο, λίγο πριν γίνει αυτό, μια ομάδα από τους developers και προγραμματιστές του Debian, είχε ήδη αποχωρήσει, προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη του "παλιού, καλού, ορθόδοξου Debian", όπως δηλώσανε. Αυτή, ακούει στο όνομα Devuan και όπως καταλάβατε, πρόκειται για μια διανομή Debian-ish.
Προέκυψε μετά από δυο χρόνια ανάπτυξης και όπως σωστά μαντέψατε, ΔΕΝ χρησιμοποιεί systemd.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, μετά την ανακοίνωση για την καθιέρωση του systemd, για όσους δεν συμφωνούσαν, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να στραφούν σε κάτι διαφορετικό. Μάλλον δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν τους αρέσει ο τρόπος που προσπαθεί να κάνει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα το systemd, αφού - όπως λένε - υπερβαίνει τις παραδοσιακές ευθύνες ενός συστήματος init, προσθέτοντας πολλαπλές "βελτιώσεις" και "βελτιστοποιήσεις" για να κάνει ταχύτερη την λειτουργία του συστήματος.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό διασπά μια από τις σημαντικότερες "φιλοσοφίες" του Unix σχεδιασμού που λέει πως ένα σύστημα θα πρέπει να αποτελείται από πολλά μικρά προγράμματα, και το καθένα από αυτά κάνει ένα πράγμα καλά. Αυτό, επειδή όπως λέγεται, όταν το systemd έγινε η προεπιλεγμένη διαδικασία init της διανομής Debian (και πολλών παραγώγων του) το αποτέλεσμα ήταν λιγότερες επιλογές για τους power users, αφού - όπως λένε - το systemd ανέλαβε τόσα πολλά στοιχεία του συστήματος που δεν ήταν πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές υπηρεσίες και διαδικασίες.
Νομίζω, κατά βάθος όλοι το ήξεραν, όταν αποφασίστηκε η υλοποίηση του systemd, πως θα δημιουργούταν διάσπαση στο Debian. Για κάποιους, αυτό ήταν πολύ υψηλό τίμημα και έτσι ενώθηκαν για να δημιουργήσουν εκ' νέου το Debian χωρίς systemd. Το Devuan δηλαδή.

Στην ουσία για έναν μέσο χρήστη, δεν είναι κάτι που θα έχει σημασία, αλλά μάλλον θα βρει τις διεργασίες του systemd πιο καλές. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως αυτά είναι πράγματα που βρίσκονται "κάτω από το καπό".
Σε όλα τα υπόλοιπα, πέρα την αλλαγή των χρωμάτων, έχουμε ένα κλασσικό Debian σύστημα. Τίποτα λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
Η κωδική ονομασία αυτής της έκδοσης είναι επίσης "Jessie" και ήδη είναι διαθέσιμη η πρώτη έκδοσή του (1.0).

Μπορείτε λοιπόν, αν θέλετε, να δοκιμάσετε αυτήν την έκδοση (beta αυτήν την στιγμή), τα download-links της οποίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα της διανομής.

Κακό η διάσπαση στο Debian, καλό η ύπαρξη κάτι διαφορετικού (αν και όχι νέου).

>>> Η επίσημη ιστοσελίδα του Devuan:

Κώδικας:

https://devuan.org/

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

BlackHat
Linux-Team Technical Administrator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: