Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Σενάρια ανατροπών στο επίδομα ανεργίας

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Luffy

avatar
V.I.P Member
V.I.P Member
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ανατροπές-σοκ και στα επιδόματα ανεργίας έρχονται με το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά. Στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει αναλάβει να εξετάσει και να εισηγηθεί τις νέες ρυθμίσεις εξετάζεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, και ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας. Σήμερα το επίδομα είναι ίδιο για όλους (360 ευρώ), ανεξάρτητα από το αν έχουν καταβάλει εισφορές για 1 χρόνο ή για 35 χρόνια.

Ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Τα 360 ευρώ του επιδόματος δηλαδή να «χτίζονται» ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι, ώστε να έχουν κίνητρο για περισσότερη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα είναι μικρό με 5 έτη και μεγαλύτερο (π.χ. τα σημερινά 360 ευρώ ή και παραπάνω) αν κάποιος μείνει άνεργος έπειτα από 30 ή 35 χρόνια δουλειάς.

«Ξεπερασμένο σε εποχή» χαρακτηρίζει, μάλιστα, το μέτρο του επιδόματος ανεργίας, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ιωάννης Κουκιάδης, που είναι και το μοναδικό μέλος από την ελληνική πλευρά στην επιτροπή για τα εργασιακά.

Λέει χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο της επιδότησης ανεργίας ως κύριο μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων του ανέργου, που ήταν και το κυρίαρχο στον προηγούμενο αιώνα, είναι πλέον ξεπερασμένο σε εποχή, όπου από τους επίσημους φορείς διακηρύσσεται ότι η βασική μέριμνα είναι η προώθηση της απασχόλησης.

Το αναδυόμενο δίκαιο της απασχόλησης αναζητεί νέους τρόπους συντήρησης του ανέργου, διατήρησης της εργασιακής του ικανότητας και επανένταξη στην αγορά εργασίας. Αλλά αυτό απαιτεί ριζική αναμόρφωση του ΟΑΕΔ, πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα συντονισμού των οργάνων δημόσιας διοίκησης και μια βάσιμη προοπτική ανάπτυξης που θα ανοίξει το δρόμο για την απασχόληση».

Η καυτή ατζέντα των εργασιακών ανοίγει και επί ελληνικού εδάφους, καθώς η επιτροπή των ξένων εμπειρογνωμόνων, που συγκροτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους δανειστές είναι ένα μόνο μέλος της από την ελληνική πλευρά, έρχεται 20 με 22 Ιουνίου στην Αθήνα για το πρώτο κρας τεστ με φορείς και συνδικάτα.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν οι έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές του ΣΕΒ περί ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού σε 12 μισθούς το χρόνο. Το θέμα είναι αν ο 13ος και ο 14ος μισθός θα υποστούν και κούρεμα διά της συγχωνεύσεως σε 12 μισθούς. Αν τεθεί και στην επιτροπή, τότε θα μιλάμε για την αρχή του τέλους των Δώρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως επισημαίνει ο κ. Κουκιάδης, έχει αναλάβει να εισηγηθεί τις «βέλτιστες πρακτικές» σύμφωνα με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες για τρία ζητήματα: τις συλλογικές συμβάσεις, την ανταπεργία, με κάποια άλλα συνδικαλιστικά θέματα, και τις ομαδικές απολύσεις.

Κατώτατοι μισθοί και επίδομα ανεργίας

ΧώρεςΒασικοί μισθοί (ευρώ) Επίδομα ανεργίας (ευρώ)
Αυστρία1.000398
Ελλάδα586360
Ιρλανδία1.499,33356,84
Γαλλία1.398,37669,82
Γερμανία1.076,00379,83
Πορτογαλία485315,25
Βέλγιο 1.498,87559,08
Ισπανία641,5407,35
Ολλανδία 1.456,201,019,34
Ιταλία1.262,00665,07
Εσθονία 29038,28
Αλβανία15230,7
Βουλγαρία14870
Πολωνία 34477,74
Ρουμανία16172,45


[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: