Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η Mozilla φέρνει την Εικονική Πραγματικότητα στον Browser της

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
Η Mozilla φέρνει την Εικονική Πραγματικότητα στον Browser της Air%20mozilla

Τον όρο εικονική πραγματικότητα τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1989 ο Jaron Lanier, δίνοντας τον εξής ορισμό:

Ένα αλληλεπιδραστικό, τρισδιάστατο περιβάλλον, φτιαγμένο από υπολογιστή, στο οποίο μπορεί κάποιος να εμβυθιστεί.

Από κει και πέρα δόθηκαν διάφοροι ορισμοί όπως

Αλληλεπιδραστικά γραφικά πραγματικού χρόνου (real-time) με τρισδιάστατα μοντέλα, συνδυασμένα με μια τεχνολογία απεικόνισης η οποία δίνει την δυνατότητα στον χρήστη για εμβύθιση στον μοντελοποιημένο κόσμο αλλά και την δυνατότητα για απευθείας χειρισμό.
Fuchs, H., Bishop, et al. (1992)

Ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία “εικονικών κόσμων” στους οποίους ο χρήστης έχει την εντύπωση της ύπαρξής του σε αυτούς και, επιπλέον, έχει την ικανότητα να πλοηγηθεί και να χειριστεί τα αντικείμενά τους.
C.Manetta, & Blade R. (1995)

Πλέον, λόγω της αντιφατικότητάς του, αποφεύγεται η χρήση του όρου Εικονική Πραγματικότητα -στην επιστημονική κοινότητα- και χρησιμοποιείται ο όρος Εικονικό Περιβάλλον, Virtual Environment. Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να δημιουργήσει και να προσομοιώσει -υπαρκτά ή μη- περιβάλλοντα από τα οποία ο χρήστης έχει την ψευδαίσθηση ότι περιβάλλεται και στα οποία μπορεί να κινηθεί ελεύθερα, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τα αντικείμενα που περιλαμβάνουν, όπως θα έκανε και στον πραγματικό κόσμο.
Η Mozilla, θεωρώντας πως το 3D διαδίκτυο έχει ενηλικιωθεί και έχει πλέον την απόδοση, τους αγωγούς και τις εγγενείς ιδιότητες να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία VR (Virtual Reality) και κατανάλωση περιεχομένου, προσαρμόζει το διαδίκτυο σε αυτήν αλλά και την Εικονική Πραγματικότητα στο διαδίκτυο. Μέριμνά της, βέβαια, να εξασφαλίσει ότι (η Εικονική Πραγματικότητα) θα συνεχίζει να ενσωματώνει βασικές αξίες -όπως η διαλειτουργικότητα, η προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και η ασφάλεια- με τις κατάλληλες τεχνολογίες, τα εργαλεία και τις βέλτιστες πρακτικές.
Έχοντας ήδη φέρει μια περιορισμένη έκδοση του Firefox για Virtual Reality (Εικονικής Πραγματικότητας) διαδικτυακές (web) εφαρμογές της Oculus VR -της εταιρείας που προωθεί αυτήν την τεχνολογία- οι οποίες ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο, προχωράει τώρα ένα βήμα περαιτέρω προωθώντας την εμπειρία της Εικονικής Πραγματικότητας.
Την 26η Ιουνίου 2014, μέσω του Air Mozilla Virtual Reality Channel, η Mozilla ξεκίνησε το “χτίσιμο”, παρέχοντας στους προγραμματιστές την δυνατότητα να μετατρέψουν οποιαδήποτε ιστοσελίδα σε μια εμπειρία Εικονικής Πραγματικότητας. Και, όλα αυτά, χωρίς να απαιτούνται καθόλου plugins (γνωστές ως επεκτάσεις) ή να χρειάζονται ακριβά εργαλεία ανάπτυξης.
Κάνοντας, λοιπόν το επόμενο βήμα, η Mozilla προωθεί την εμπειρία της Εικονικής Πραγματικότητας, μέσω του Rift της Oculus. Το Rift είναι κάτι σαν ένα χειριστήριο-οθόνη για videogames. Εφαρμόζει στο κεφάλι σαν μάσκα και προβάλλει έναν εικονικό κόσμο στις τρεις διαστάσεις. Για παράδειγμα, γίνεται κάποια έκρηξη; Βλέπεις τον καπνό. Σκύβεις το κεφάλι; Βλέπεις το έδαφος και τα γόνατα σου. Σηκώνεις το κεφάλι; Σε χτυπάει το φως του ήλιου.
Όπως αναφέρει, στην ιστοσελίδα της, η Mozilla:

Since June we have been busy, creating new builds, new demos, and new tools. In this brownbag we will share our latest, and also provide a look at our future. VR presents immense challenges, but also immense opportunities. From latency to interaction design, we'll break down the work to be done to make the web an awesome platform for VR.

δηλαδή:

Από τον Ιούνιο αναπτύσσουμε καινούριες κατασκευές, νέα demos και νέα εργαλεία, με το βλέμμα στο μέλλον. Το εικονικό περιβάλλον παρουσιάζει τεράστιες προκλήσεις αλλά και τεράστιες ευκαιρίες. Από τον χρόνο καθυστέρησης στοιχείων δεδομένων, στον σχεδιασμό αλληλεπίδρασης, με την βοήθεια των προγραμματιστών θα υπερνικήσουμε τις δυσκολίες και θα κάνουμε το Διαδίκτυο μία φοβερή πλατφόρμα για Virtual Reality.

Προστέθηκε υποστήριξη WebVR και υποστήριξη πυρήνα VR στην εσωτερική έκδοσή της Firefox Nightly Builds της Mozilla, στην οποία οι χρήστες μπορούν να παρέχουν σχόλια στην Mozilla. Μπορείτε να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε τις εφαρμογές, βιώνοντας την εμπειρία του εικονικού περιβάλλοντος.
Παρότι είναι σε δοκιμαστικό στάδιο ακόμα και, επί του παρόντος, χρειάζεται ένα επιπλέον add-on για να δουλέψουν τα “γυαλιά” Oculus Rift, η όλη ιδέα είναι πραγματικά καταπληκτική. Δύσκολο το έργο της Mozilla, η οποία όπως -αποδεικνύει συνεχώς- δεν αρκείται στα τετριμμένα.
Το φαντάζεστε; Εικονικό Περιβάλλον σε κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεστε;
Απόλυτα φουτουριστικό. Η πρόκληση αφορά τον συγχρονισμό των κινήσεων του κεφαλιού μας με την οθόνη, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές, σε πραγματικό χρόνο (άμεσα). Ο χρόνος αντίδρασης μεταξύ των δύο θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθούμε στην εφευρετικότητα που απαιτείται για την σχεδίαση του πραγματικού περιβάλλοντος αλληλεπίδρασης. Την ομάδα της Mozilla, όμως, δεν την πτοούν κάτι τέτοιες “λεπτομέρειες” και δίνει -για ακόμα μία φορά τον καλύτερο εαυτό της- πιστεύοντας ότι η WebVR θα ενισχύσει την διαδικτυακή εμπειρία στο σύνολό της.
Προχωράει ολοταχώς στην ανάπτυξη της Εικονικής Πραγματικότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα API (Application Programming Interface = διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών) που θα καταστήσει ευκολότερη την σύνδεση του browser (του περιηγητή ιστού) στο Oculus Rift -επί του παρόντος, δεν λειτουργεί με άλλα "γυαλιά" VR (Εικονικής Πραγματικότητας), παρά μόνον με το Oculus Rift. Να πούμε βέβαια πως το εν λόγω API είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Μένει λοιπόν να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το πραγματικά μεγάλο εγχείρημα αλλά και πόσοι θα είναι αυτοί που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία της Εικονικής Πραγματικότητας στον υπολογιστή τους.

>>> η ιστοσελίδα του Mozilla Air:
Κώδικας:
https://air.mozilla.org/

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: