Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Διαφορά μεταξύ Windows Managers και Desktop Environments

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Θέλετε να δείτε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους Διαχειριστές Παραθύρων και στα Γραφικά Περιβάλλοντα;
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι ο Διαχειριστής Παραθύρων (Window Manager) και τι το Γραφικό Περιβάλλον (Desktop Environment), εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός έτσι ώστε να αποφασίσετε ποιο είναι κατάλληλο για εσάς!

Διαχειριστής Παραθύρων· τι είναι

Διαχειριστή Παραθύρων καλούμε το λογισμικό του λειτουργικού συστήματος σύστημα που διαχειρίζεται την τοποθέτηση/κατάταξη των ανοιχτών παραθύρων. Για το Linux, υπάρχουν πολλοί διαχειριστές παραθύρων και ο κάθε ένας από αυτούς διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις εφαρμογές.
Στην ουσία, ο Διαχειριστής Παραθύρων είναι η σπονδυλική στήλη του Γραφικού Περιβάλλοντος. Για παράδειγμα: όταν εγκαθιστάτε το γραφικό περιβάλλον xfce4, επί της ουσίας έχετε πλέον το σύστημα διαχείρισης παραθύρων XFCE, συνδυασμένο με έναν διαχειριστή αρχείων, έναν πίνακα ελέγχου (panel/πάνελ) και κάποια προγράμματα.
Δεν θέλουν όμως όλοι οι χρήστες ένα συσκευασμένο πακέτο λογισμικού με τα πάντα προ-ρυθμισμένα. Αυτοί που επιλέγουν έναν Διαχειριστή Παραθύρων, στο Linux, θέλουν να έχουν πλήρη και απόλυτο έλεγχο κάθε πτυχής της “επιφάνειας εργασίας” τους.
Όταν εγκαθιστάτε έναν διαχειριστή παραθύρων (όπως -τυχαία παραδείγματα- τον Fluxbox, τον Openbox, τον Awesome WM) δεν “παίρνετε” ταυτόχρονα και ένα σωρό συνοδευτικά προγράμματα. Παίρνετε μόνον τον διαχειριστή. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική και μοναδική εμπειρία χρήσης του υπολογιστή σας αφού θα πρέπει να χτίσετε εσείς ό,τι χρειάζεστε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρήσης Διαχειριστή Παραθύρων

Πλεονεκτήματα
* Λιγότερη χρήση μνήμης/ CPU από τα περισσότερα Γραφικά Περιβάλλοντα
* Ιδιαίτερα παραμετροποιήσιμος έτσι ώστε να μπορείτε εσείς, με την άνεσή σας, να τον διαμορφώσετε όπως θέλετε και σας βολεύει
* Πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα παραμετροποίησης, εν συγκρίσει με τα Γραφικά Περιβάλλοντα, ώστε να προσαρμόσετε την εμφάνιση ανάλογα με το τι αρέσει σε εσάς
* Το πληκτρολόγιο είθισται να είναι το επίκεντρο των Διαχειριστών Παραθύρων· έτσι, όσοι κάνετε κατά βάση την δουλειά σας με το πληκτρολόγιο, δεν θα χρειάζεστε το ποντίκι

Μειονεκτήματα
* Δεν είναι τόσο φιλικός προς τον χρήστη, όσο ένα Γραφικό Περιβάλλον
* Δεν είναι τόσο οπτικά ελκυστικός (όσο ένα Γραφικό Περιβάλλον)
* Δεν έρχεται με συνοδευτικά προγράμματα ή με ρυθμισμένες προεπιλογές
* Έχει μακρά καμπύλη εκμάθησης , απαιτώντας προχωρημένες δεξιότητες

Γραφικό Περιβάλλον· τι είναι

Ένα περιβάλλον εργασίας είναι μια συλλογή από προγράμματα που έχουν ομαδοποιηθεί για να δημιουργήσουν έναν χώρο εργασίας. Το Γραφικό Περιβάλλον έρχεται με έναν διαχειριστή παραθύρων, έναν πίνακα ελέγχου, ένα σύνολο προεπιλεγμένων προγραμμάτων (όπως επεξεργαστή κειμένου, music player κλπ), έναν διαχειριστή αρχείων, ένα τερματικό και ένα σωρό άλλα προγράμματα.
Με κάθε Γραφικό Περιβάλλον, έχετε κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, βιώνετε και μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε ομάδα που σχεδιάζει το εκάστοτε Γραφικό Περιβάλλον έχει το δικό της ξεχωριστό όραμα, που βασίζεται στο πώς θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο το Linux στην επιφάνεια εργασίας. Η κάθε ομάδα προσπαθεί να χτίσει, προβλέποντας τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, έχοντας σαν στόχο -σε όλες τις διεπαφές μας- να αισθανόμαστε τόσο φυσικά, σαν να συνομιλούμε με έναν φίλο μας
Οι χρήστες του Linux που προτιμούν να δουλεύουν στον υπολογιστή τους μέσα από διαχειριστές παραθύρων, αντί κάποιου Γραφικού Περιβάλλοντος, δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη χρήσης του (Γραφικού Περιβάλλοντος). Οι εν λόγω χρήστες το βρίσκουν περιττό. Το βλέπουν ως φορτωμένο (“ακραίο”/“υπερφίαλο”). Απόψεις είναι, βέβαια, αυτές.
Άλλοι πάλι -και δη, πολλοί- χρήστες Linux προτιμούν να κάνουν το computing τους (την δουλειά τους) μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον, εκτιμώντας όλες τις χρήσιμες λειτουργίες, τα οπτικά εφέ, τα συνοδευτικά προγράμματα και την εμπειρία που ένας απλός διαχειριστής παραθύρων -απλά- δεν μπορεί να προσφέρει.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα χρήσης Γραφικού Περιβάλλοντος

Πλεονεκτήματα
* Από την στιγμή που εγκαθιστάτε ένα γραφικό περιβάλλον, μπορείτε να κάνετε το computing σας (να δουλέψετε δηλαδή στον υπολογιστή σας) παραμετροποιώντας μόνον ό,τι νομίζετε πως χρειάζεται.
* Πολλά καλούδια (eye candy) για την επιφάνεια εργασίας σας
* Οι συνοδευτικές εφαρμογές που έρχονται ενσωματωμένες, σας γλυτώνουν από το χάσετε πολύτιμο χρόνο εγκαθιστώντας το παραμικρό (όπως επεξεργαστές κειμένου, εφαρμογές αναπαραγωγής μουσικής/music players, εφαρμογές για χρήση εικόνων και ούτω καθεξής)
* Συνήθως σούπερ φιλικό προς τον χρήστη, με μια πραγματικά μικρή καμπύλη εκμάθησης

Μειονεκτήματα
* Μερικές φορές μπορεί να θεωρηθεί φορτωμένο ή και αργό ακόμα
* Τα προγράμματα που έρχονται ενσωματωμένα δεν είναι πάντοτε αυτά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε
* Κάποιες φορές, η παραμετροποίησή του δεν είναι και τόσο εύκολη

Συμπέρασμα
Όπως και να έχει, όταν μιλάμε για την χρήση υπολογιστή, οι ανάγκες του καθενός μας είναι διαφορετικές.
Αυτή άλλωστε είναι και η μαγεία του Λίνουξ· σου δίνει όλες τις επιλογές κι εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις και να φέρεις τον υπολογιστή στα μέτρα σου.
Γιατί; Επειδή, πολύ απλά... μπορείς!

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: