Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή!

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή! RAM-2

Η RAM είναι ίσως και το πιο σημαντικό φιλαράκι του επεξεργαστή σας. Προτού βιαστείτε να πείτε ότι με 2GB-3GB είστε καλυμμένοι, διαβάστε τις παρακάτω γραμμές. Ευτυχώς για όλους υπάρχει ένας πακτωλός από επιλογές σε όλα τα γούστα, μοντέλα, εταιρείες, χρονισμούς, καθυστέρηση του cache, φωτισμό, ψύξη, σχεδιασμό.

Η ουσία, όμως, είναι μία: χρειάζεστε αρκετή, αλλά πόση;
Υπάρχει η περίπτωση της παρωπίδας όπου απλά μπαίνετε σε ένα κατάστημα αγοράζετε ένα module των 4GB, όποιας μάρκας αγαπάτε, με ή χωρίς ψύχτρα, στα 1600MHz, CAS 9-9-9 και τυπική τάση 1.5V. Άλλωστε, όποια μητρική κι αν έχετε τεχνολογίας DDR3 η συγκεκριμένη μνήμη θα ταιριάξει απόλυτα. Το σωστό είναι από το manual του επεξεργαστή και της μητρικής να επιλέξετε την καλύτερη περίπτωση με βάση τα χαρακτηριστικά τους.

Κυκλοφορούν ελάχιστα module πλέον των 2GB και θα βρείτε σίγουρα των 4GB, 8GB ή ακόμα και 16GB. Τους ίδιους αριθμούς μπορείτε να επιτύχετε και με συνδυασμούς των 2 module, των 4 ή και των 8 σε πιο ακραίες περιπτώσεις hi end μητρικών.

Η RAM ποτέ δεν είναι αρκετή! RAM-1

Το τυπικό προφίλ χρήστη ίντερνετ υπαγορεύει περίπου 4GB RAM σε 64bit λειτουργικού συστήματος όπως και του απλού υπαλλήλου γραφείου που χρησιμοποιεί εφαρμογές τύπου office, internet και εκτυπώσεις. Το προφίλ όμως ενός gamer, αν και μπορεί να κάνει τη δουλειά του και με 4GB, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις θεωρεί πως η ύπαρξη και 8GB μνήμης RAM δεν είναι αρκετή και οι ανάγκες να ανεβεί στα 12GB ή 16GB αυξάνονται με το χρόνο. Νέο παιχνίδι, νέο hardware. Για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη αυτή, προτείνεται η επιλογή μητρικής πολλών socket για τη δυνατότητα προσθήκης ισάριθμων module, ξεκινώντας με 1x8GB με προοπτική για περισσότερα module αργότερα.

Οι περιπτώσεις των 32GB και των 64GB αφορούν τους enthusiasts, μικρούς servers (μνήμες με τεχνολογία ECC) και υπολογιστές που προορίζονται για ιδιαίτερη επαγγελματική χρήση. Μετατροπή ή κατασκευή οπτικού υλικού και ενίοτε rendering. Σε αυτές τις ποσότητες αρκετοί μάλιστα έχουν τιμήσει προγράμματα RAMDisk, όπου καταχωρείται μια ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης και μετατρέπεται σε αποθηκευτικό δίσκο που έχει τις ταχύτητες ενός SSD. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία ή προγράμματα που έχετε καταχωρήσει εκεί μέσα αποκτούν ταχύτητες που στον κανονικό σας HDD δε θα έφταναν ποτέ. Λεπτομέρειες στο επόμενο άρθρο που θα αφορά τους σκληρούς δίσκους.

Κι αφού μιλήσαμε για όγκο, να έρθουμε και στο ζήτημα της αναγραφόμενης συχνότητας. Η συχνότητα που λειτουργούν οι περισσότεροι επεξεργαστές είναι τα 1600MHz. Κάποιοι FX της AMD λειτουργούν στα 1866MHz και καλό θα ήταν να προτιμηθούν και να ενεργοποιηθούν τα XMP προφίλ τους από το bios για την καλύτερη λειτουργία του συνολικού συστήματος.

Βεβαιωθείτε διαβάζοντας το manual της μητρικής και του επεξεργαστή ότι ταιριάζουν οι συχνότητες προτού επιλέξετε τις συχνότητες που θα αγοράσετε. Έχετε πάντα κατά νου ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές 1866MHz με 2133MHz είναι αρκετά μικρές και αν επιθυμείτε να overclockάρετε στο σύστημά σας, καλό θα ήταν να επιλέξετε εκείνες με τη μεγαλύτερη τιμή, αφού βέβαια δείτε αν ταιριάζει με το σύνολο. Πολύ καλή επιλογή για OC είναι οι RAM που στις προδιαγραφές τους αντέχουν τις υψηλές συχνότητες και αλλαγές στο Voltage. Ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά στις Beast της Kingston.

Οι μνήμες που ξεπερνούν τα 2133MHz (πάντα για DDR3) είναι περισσότερο ακριβές, χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά. Επομένως αν διαλέξετε κάποια μνήμη στα 2400MHz, δε θα αποκτήσετε κάποιο όφελος, εκτός αν χρησιμοποιείτε κατά κόρον ενσωματωμένα γραφικά και όχι κάρτα γραφικών. Αρκετές φορές και να είστε σίγουροι γι’ αυτό, όταν η μητρική προσπαθεί να διατηρήσει τη σταθερότητα του συστήματος σε αυτήν την τιμή συχνότητας της RAM, έχετε απώλειες στις επιδόσεις.

• Σημείωση 0: δεν αναφέρονται DDR2 μνήμες γιατί η τεχνολογία έχει καταργηθεί. Η πληθώρα μητρικών σήμερα που κυκλοφορεί για DDR2 μνήμες αντέχει ως 4GB εκτός από μερικές περιπτώσεις που αγγίζουν τα 8GB. Είναι ασύμφορη όποια αναβάθμιση.
• Σημείωση 0.5: δεν αναφέρονται ούτε οι DDR4 καθώς δεν είναι mainstream προϊόν και στη χώρα μας θα βρείτε extreme επιλογές συστημάτων και hardware που είναι πολύ ακριβά. Μετά το καλοκαίρι και την κυκλοφορία των Skylake επεξεργαστών ίσως βρείτε διαθέσιμες επιλογές σε καλές τιμές.

Σημειώσεις:
• Σημείωση 1: αν ο επεξεργαστής σας διαβάζει μνήμες 1866MHz και βάλετε μνήμη 1600MHz θα δουλέψει κανονικά.
• Σημείωση 2: Αν έχετε μέσα μία μνήμη 1866MHz και βάλετε μία 1600MHz, τότε θα ρίξετε την πρώτη στα 1600MHz της και συνεπώς και το προφίλ της όσον αφορά το CAS. Πάντα ο χρονισμός γίνεται με το μικρότερο ποσό συχνότητας των εγκατεστημένων RAM.
• Σημείωση 3: Και δύο διαφορετικές εταιρείες να επιλέξετε, δεν έχετε κανένα πρόβλημα, αρκεί για δικό σας όφελος να έχουν όμοια χαρακτηριστικά χρονισμού, συχνότητας και τάσης.
• Σημείωση 4: αν για τον οποιονδήποτε λόγο γεμίσει όλη η μνήμη RAM σας, τότε ο υπολογιστής θα χρησιμοποιήσει χώρο από τον σκληρό σας δίσκο (HDD) για την λειτουργία της τυχαίας πρόσβασης και θα κάνει τον υπολογιστή σας χειρότερο από Pentium III με windows 7.
• Σημείωση: 5: η καλύτερη επιλογή για CAS είναι 9-9-9, αν επιλέξετε κάτω από 9, είναι ακόμα καλύτερα για εσάς, ίσως όχι για την τσέπη σας.
• Σημείωση 6: η RAM δεν είναι και τόσο αναλώσιμο προϊόν, καθώς οι περισσότερες έρχονται με εφ’ όρου ζωής εγγύηση, που μεταφράζεται 25 χρόνια εγγύηση.
• Σημείωση 7: ένας διπύρηνος επεξεργαστής όση μνήμη και να του προσθέσετε δε θα γίνει πιο γρήγορος αλλά θα λειτουργεί πιο ξεκούραστα.

Επεξηγήσεις:
• RAM – (Random Access Memory): μνήμη τυχαίας πρόσβασης, είναι συστήματα προσωρινής αποθήκευσης που επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση».
• Η RAM των 1600MHz, CAS 9-9-9 και τυπική τάση 1.5 Volt είναι η καλύτερη επιλογή και η πιο κοινή στην αγορά. Ταιριάζει σε όλα τα DDR3 συστήματα και θα κάνετε αξιόπιστα τη δουλειά σας.
• ECC – (Error-correcting code memory): είναι μνήμες διόρθωσης σφαλμάτων όπου στα συστήματα στα οποία χρησιμοποιούνται δεν υπάρχει το περιθώριο ανοχής αλλοίωσης των εσωτερικών δεδομένων.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: