Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 ARIS: O ελληνικός υπερυπολογιστής με Red Hat Linux 6.6!

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
ARIS: O ελληνικός υπερυπολογιστής με Red Hat Linux 6.6! Aris

O πρώτος ελληνικός υπερυπολογιστής (supercomputer), είναι πραγματικότητα. Ονομάζεται ARIS (Advanced Research Information System_. Έχει υλοποιηθεί πρόσφατα από το ΕΔΕΤ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας), και τρέχει το Red Hat Linux 6.6. Ο ισχυρός υπολογιστής θα χρησιμοποιείται σε σχέδια που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ όπως η μετεωρολογία, η σεισμολογία, η ιατρική, η βιολογία, η στατιστική, οικονομολογία και άλλα παρόμοια.

Υποψήφιοι χρήστες του είναι επιστήμονες, φοιτητές με εργασίες, οργανισμοί, η και ιδιώτες που θέλουν να ενοικιάσουν χρόνο συστήματος για να τρέξουν τα προγράμματα τους σε περιβάλλον Linux. Έτσι, για πρώτη φορά, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα μπορεί να πειραματιστεί, υλοποιώντας εφαρμογές και προσομοιώσεις που απαιτούν προηγμένους υπολογιστικούς πόρους.

Πέρα από αυτά, το σύστημα διαθέτει και δικά του προγράμματα στις παραπάνω επιστήμες. Ο υπερυπολογιστής συγκαταλέγεται στους 500 πιο ισχυρούς υπολογιστές του κόσμου στην θέση 468. Έχει την ικανότητα εκτέλεσης πράξεων 190,85 tfops, ενώ στο Linpack benchmark έδωσε την τιμή 179,73 tlops (πράξεις κινητής υποδιαστολής). Το υλικό εγκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2015. Η κατανάλωση της συστοιχίας είναι 154 Kwatt σε πλήρη χρήση. Ο υπερυπολογιστής ξεκίνησε να λειτουργεί και θα είναι διαθέσιμος σε ερευνητές των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων, για την υλοποίηση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας.

Το υλικό του υπερυπολογιστή.

H αρχιτεκτονική του συστήματος είναι η x86-64. Η συστοιχία διαθέτει 426 nodes, με σύνολο υπολογιστικών πυρήνων τους 8520 cores, διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία σύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth).Η ποσότητα της μνήμης είναι 27 terrabytes, και όπως είπαμε πρίν το αποτέλεσμα του Linpack Performance έδωσε 180 terraflops. Ο τύπος του επεξεργαστή που χρησιμοποιείται είναι ο Ivy Bridge - Intel Xeon E5-2680v2, που τρέχει στα 2.8 Ghz.

Κάθε node της συστοιχίας έχει 2 επεξεργαστές ενώ κάθε CPU διαθέτει 10 πυρήνες, συνεπώς έχουμε 20 πυρήνες ανα Η/Υ της συστοιχίας. Το hyperthreading έχει απενεργοποιηθεί. Η μνήμη ανά υπολογιστή της συστοιχίας είναι 64 Gb ενώ χρησιμοποιούνται τα 57. Το σύνολο της μνήμης φτάνει το 1 petabyte με ταχύτητα 6 Gbps. Η τοπολογία του συστήματος ονομάζεται Fat tree, ενώ το bandwidth είναι 56 Gbps. To λειτουργικό σύστημα της συστοιχίας είναι το Red Hat Linux 6.6.

O H/Y διαθέτει λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και προγράμματα επιστημονικών εφαρμογών. Παράλληλα με τη λειτουργία του συστήματος, προγραμματίζεται η επέκταση και αναβάθμισή του με επιπλέον υπολογιστές στη συστοιχία, εντός του 2016. Η επέκταση αυτή θα διπλασιάσει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος και θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογών, καθιστώντας τον Η/Υ ένα δυνατό εργαλείο.

Τα login nodes

Υπάρχουν 2 login nodes με επεξεργαστές Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2640 v2 στα 2 Ghz. Κάθε node έχει 2 επεξεργαστές με 16 cores ανά επεξεργαστή. Τα νήματα για κάθε επεξεργαστή είναι 32. Το hyperthreading είναι ενεργοποιημένο, ενώ κάθε node έχει 128 Gb μνήμης.

Πως κάνω login;

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τους πόρους του ARIS θα πρέπει πρώτα να κάνει μια αίτηση, και να συμφωνήσει με την πολιτική πρόσβασης στο σύστημα. Στη συνέχεια, η ομάδα υποστήριξης θα ζητήσει να συμπληρώσετε την φόρμα που αφορά το σχέδιο σας (την εργασία), και να γράψετε το username, το ssh δημόσιο κλειδί, και μια στατική IP από την οποία θα μπαίνετε στο σύστημα.

Ο υπερυπολογιστής χρησιμοποιεί login nodes, για διαδραστική επαφή, και υποβολή των εργασιών σας. Τα login nodes είναι τα login.aris.grnet.gr στο port 22 με ssh.

Στο linux ή σε OSX δίνεις:

Κώδικας:

ssh -i /path/to/rsa -YC
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

και σε περίπτωση προβλήματος επιβεβαιώνεις τα key permissions

Κώδικας:

chmod 600 /path/to/rsa

Δημιουργώντας τα ssh κλειδιά

Τα SSH κλειδιά, είναι ένας δρόμος για να ταυτοποιείται ο χρήστης σε έναν εξυπηρετητή ssh χωρίς την χρήση passwords. Για να δημιουργήσει κάποις ένα κλειδί κάνει τα παρακάτω βήματα.

Ελέγχει αν υπάρχουν ssh κλειδιά στον υπολογιστή του.

Κώδικας:

$ ls -la ~/.ssh
# Lists the files in your .ssh directory , if they exist
#  By default, the filenames of the public keys are one of the following:
# id_dsa.pub
# id_ecdsa.pub
# id_ed25519.pub
# id_rsa.pub

Ένα ζεύγος δημόσιων κλειδιών δημιουργείται τρέχοντας την εντολή ssh-keygen:

Κώδικας:

$ mkdir ~/.ssh
$ chmod 700 ~/.ssh
$ ssh-keygen -t rsa -b 4096 -C "your_email@example.com"
Generating public/private rsa key pair.
Enter file in which to save the key (/home/username/.ssh/id_rsa):
Enter passphrase (empty for no passphrase):
Enter same passphrase again:
Your identification has been saved in /home/username/.ssh/id_rsa.
Your public key has been saved in /home/username/.ssh/id_rsa.pub.
The key fingerprint is: dd:15:ee:24:20:14:11:01:b8:72:a2:0f:99:4c:79:7f [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
The key's randomart image is:
+--[RSA  4096]---+
|    ..oB=.  .  |
|    .    . . . . |
|  .  .      . +  |
| oo.o    . . =  |
|o+.+.  S . . .  |
+.....-----------------+

Μεταφορά δεδομένων
Για την μεταφορά δεδομένων στον ARIS, χρησιμοποιούνται τα πρωτόκολλα scp και [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

SCP
Κώδικας:
scp [-r] source destination -r: recursive
Αντιγραφή από το local στο remote

 
scp -r localdir <a href="mailto:username@login.aris.grnet.gr">username@login.aris.grnet.gr</a>:remotedir

Αντιγραφή απο το remote στο local

Κώδικας:

scp -r [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]:remotedir localdir
man scp
SFTP
sftp [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
put -r localdir remotedir
get -r remotedir localdir
man sftp

Συμπιεσμένα αρχεία
Συμπιέζοντας ένα directory σε archive:

Κώδικας:

tar -czvf archivename.tar.gz directory

Αποσυμπιέζοντας το archive:

Κώδικας:

tar -zxvf archivename.tar.gz

Περιβάλλοντα χρήστη

Το γραφικό περιβάλλον διεπαφής χρήστη υπάρχει, και ονομάζεται TBD. Το κέλυφος εξαρχής για login είναι το /bin/bash. Οι χρήστες δεν επιτρέπεται να αλλάξουν το login shell, αλλά μπορούν να γράψουν πρωτιμώμενα path definitions aliases και συναρτήσεις σε ένα αρχείο ~/.bashrc.

Τα enviromental modules, environmental variables, και άλλα

Για κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά τα παραπάνω, και τις εντολές, υπάρχει αναλυτικός οδηγός χρήσης, στην ιστοσελίδα του υπερυπολογιστή. Αυτή περιλαμβάνει οδηγίες, το πως να τρέξει κάποιος τις εργασίες του, βοηθητικά προγράμματα, περιβάλλον ανάπτυξης, λογισμικού, GNU, και FAQs. Απλώς πηγαίνετε στη διεύθυνση:

Κώδικας:

http://doc.aris.grnet.gr/

Συμπεράσματα

Είναι προφανές πως όταν ο λαός θέλει να κάνει βήματα προόδου, η λαϊκή θέληση και ικανότητα θέτουν τον πήχη ψηλά και καταφέρνουν τα δικά τους επιτεύγματα. Παράλληλα η υλοποίηση του ARIS, και η υιοθέτηση του Linux σαν Λ/Σ αποτελούν άλλη μία κατάκτηση για την κοινότητα Linux. Για όσους χρησιμοποιήσουν τον ARIS, ευχόμαστε καλή χρήση, και καλά αποτελέσματα στην εργασία τους.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: