Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Intel σε παλιότερα Chipsets όπως το X38 και το P35 τοποθετούσε τον ελεγκτή μνήμης, ή αλλιώς IMC από το integrated memory controller, επάνω στην μητρική και όχι "μέσα" στον επεξεργαστή όπως γίνεται από τους Nehalem μέχρι και τους πιο πρόσφατους Haswell. Το P35 υποστήριζε μνήμες DDR3, όμως όχι τόσο αποδοτικά όσο το έκαναν οι Nehalem, οι πρώτοι επεξεργαστές που έδειξαν στην Intel την σημασία του IMC μέσα στον επεξεργαστή.
Οι DDR3 έκτοτε έμειναν στην mainstream αγορά και τώρα με την είσοδο των Haswell-E έρχονται και οι DDR4 μνήμες ενώ φυσικά οι επεξεργαστές δενυποστηρίζουν τις DDR3. Τι γίνεται όμως με τις επόμενες γενιές; Σύμφωνα με πληροφορίες της Intel, η εταιρεία θέλει, να "διώξει" ότι DDR3 μνήμες υπάρχουν στις αποθήκες πριν οι DDR4 γίνουν "mainstream" και με αυτό εννοείται να έρθουν στα μικρότερα sockets αλλά και στους φορητούς υπολογιστές.
Η πλατφόρμα X99 με τους επεξεργαστές Haswell-E δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον που θέλει να επενδύσει ένα τόσο σημαντικό ποσό, γι' αυτό και η Intel θεώρησε ώριμο και ορθό να ρίξει τις φρέσκιες (και ακριβές) DDR4 στο "πλάι" του Core i7 5960X και των δύο "φίλων του". Επίσης αξίζει να αναφέρουμε πως ο IMC των Haswell-E έχει εύρος 256-bit που μεταφράζεται σε ταχύτητες που ξεκινούν από τα 2133 MHz με bandwidth που φτάνει τα 68 GB/sοπότε οι enthusiasts έχουν λόγο να αναβαθμίσουν, ειδικά εάν λάβετε υπόψιν και την μειωμένη κατανάλωση.
Η μετάβαση από DDR3 σε DDR4 θα γίνει κάπως διαφορετικά απ' ότι έγινε στο P35 Chipset με την Intel να αποκαλύπτει το UniDIMM. Το UniDIMM είναι ένα... DIMM που μπορεί να στεγάσει τόσο DDR3 όσο και DDR4 Chips (προσοχή μόνο τα Chips!) και αναμένεται να κυκλοφορήσει μαζί με τους Skylake CPUs. Έτσι οι κατασκευαστές θα ξεκινήσουν να λανσάρουν UniDIMMs με DDR3 Chips, που μέχρι να στερέψουν τα αποθέματα, θα πωλούνται φθηνά, ενώ τα DDR4 Chips θα γίνουν διαθέσιμα και σταδιακά πιο προσιτά στην mainstream αγορά που αναφέραμε.
Πάμε να δούμε λίγα ακόμα χαρακτηριστικά των UniDIMMs. Οι διαστάσεις του μετρώνται σε 69.6 mm x 20 mm, στα πρότυπα των SO-DIMMs (αλλά πιο κοντά)και φυσικά θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: DDR3 UniDIMM και DDR4 UniDIMM αμφότερες με 260 pins αλλά και ίδια θέση της εγκοπής. Θα υποστηρίζονται από όποια πλατφόρμα θα τα.... υποστηρίζει, στην προκειμένη περίπτωση οι Skylake, όταν εμφανιστούν. Τα DDR3/LPDDR3 UniDIMMs θα έχουν συχνότητες που θα αρχίζουν από τα 1866 MHz (DDR) με τις DDR4/LPDDR4 να τρέχουν στα 2666 MHz όπου και θα είναι η standard συχνότητα για τους Skylake.
Μιας και η τεχνολογία/ιδέα/υλοποίηση είναι της Intel και όχι του οργανισμού JEDEC θα επιλέξει η ίδια ποιες εταιρείες θέλουν να το υιοθετήσουν. Μέχρι στιγμής, οιKingston και Micron (κατασκευαστές της Crucial) έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους στην συγκεκριμένη τεχνολογία. Εν κατακλείδι το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει να κρατήσουμε από αυτό το άρθρο είναι ότι οι Skylake θα υποστηρίζουν DDR4 και DDR3 μνήμες με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Προσδεθείτε λοιπόν και αναμένετε τις εξελίξεις στον χώρο των υπολογιστών!
Source: freegr.blogspot.com