Πως θα σας φαινόταν λοιπόν εάν μαθαίνατε ότι στην καρδιά του Orion δεν τρέχει κάποιος multi-core επεξεργαστής τελευταίας τεχνολογίας, αλλά ένας ποταπός single-core PowerPC 750FX της IBM, ο οποίος έκανε την εμφάνιση του πριν από 12 ολόκληρα χρόνια; Όσο και εάν σας φαίνεται περίεργο στην καρδιά του υπολογιστικού συστήματος του Orion βρίσκεται ένας σχεδόν αρχαίος επεξεργαστής, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστο στα G3-based iBook που κυκλοφορούσαν στην αγορά το 2003. Οι υπεύθυνοι του διαστημικού προγράμματος βέβαια έχουν την απάντηση, καθώς μπορεί ναι μεν οι multi-core επεξεργαστές να είναι ότι πρέπει για τη Γη και για τις καθημερινές εφαρμογές μας, όμως για το διάστημα μεγαλύτερη σημασία έχει η αξιοπιστία παρά η ταχύτητα, για αυτό και η NASA προτιμάει να στηρίζεται σε δοκιμασμένες λύσεις που δεν έχουν το κίνδυνο να εμφανίσουν ένα σφάλμα που ενδεχομένως να διακινδυνεύσει την πορεία και την ομαλή εξέλιξη μίας διαστημικής αποστολής.
O 750FX που βρίσκεται στον υπολογιστή πτήσης του Orion τρέχει στα 900MHz, διαθέτει bus speed στα 166MHz και διαθέτει 512KB L2 cache memory και τεχνολογία κατασκευής στα 0.13nm. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, οι πιο ισχυροί και τεχνολογικά εξελιγμένοι Core M της Intel βασίζονται σε 0.14nm, ενώ σε επίπεδο ισχύς ο PowerPC του Orion είναι περίπου ίδιος με ένα ARM chip που χρησιμοποιείται σε ένα Samsung Galaxy SIII. Μάλιστα, το main computer του Orion διαθέτει δύο PowerPC 750FX chips, όμως η NASA δεν χρησιμοποιεί τις δύο CPU για να συνεργάζονται μεταξύ τους στους υπολογισμούς, αλλά για να εκτελούν πιο αποδοτικά τη διαδικασία του error checking.
Τελικά, το ταξίδι στο διάστημα δεν είναι και τόσο εξελιγμένο όσο φαίνεται, όμως το υπολογιστικό σύστημα του Orion αναμένεται να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια, εν αντιθέσει με το multi-core κινητό σας που μέσα σε 2 - 3 χρόνια θα έχει καταλήξει στο κάλαθο των αχρήστων.
Hashtags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]