Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα καταφέρετε να θυμηθείτε μια πληροφορία που σας ενδιαφέρει, τότε ίσως θα έπρεπε αντί να την καταγράψετε στο «σκληρό» σας (στη μνήμη σας) να την αποθηκεύσετε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας.
Η διαδικασία της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων και αρχείων με σημαντικές ή χρήσιμες πληροφορίες, ενισχύει τη μνήμη και την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται μελλοντικά γεγονότα, υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος γνωρίζει, ότι η αρχική πληροφορία είναι ασφαλώς αποθηκευμένη, το οποίο τελικά «ελευθερώνει» χώρο και γνωστικούς πόρους, έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να εστιάζει στη μάθηση και στην υπενθύμιση νέων γεγονότων και στοιχείων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Benjamin Storm δήλωσε σχετικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline: «Τα ευρήματά μας δείχνουν, ότι οι άνθρωποι είναι σημαντικά καλύτεροι στη μάθηση και στο να θυμούνται νέες πληροφορίες, όταν έχουν σώσει τις προηγούμενες. Διασφαλίζοντας ότι κάποιες πληροφορίες θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες, μπορούμε να ανακατανείμουμε τους γνωστικούς μας πόρους. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ξεχνάμε μόνο όταν μας εγκαταλείπει η μνήμη μας, όμως η έρευνα αυτή υποδηλώνει, ότι το να ξεχνάμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της προσαρμοστικής λειτουργίας της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας».
«Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, οι υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα κάνουν ολοένα και πιο εύκολη την αποθήκευση δεδομένων και πληροφοριών, κάτι που φαίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη μας» είπε ακόμη ο καθηγητής και συνέχισε: «Χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές και τις άλλες ψηφιακές συσκευές ως προέκταση της μνήμης τους, οι άνθρωποι μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από το κόστος της λήθης, ενώ παράλληλα θα επωφελούνται από όλα τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες».
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]