Οι περισσότερες εικόνες που βλέπετε online είναι σε JPEG, ένα format που κοντεύει να φτάσει σε ηλικία τα 20 χρόνια. Η δημοτικότητα του οφείλεται στο μεγάλο φάσμα συμπίεσης και στην ικανότητα του να προσφέρει υψηλής ποιότητας λήψεις όταν το μέγεθος του αρχείου δεν είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας.
Επίσης, όπως συμβαίνει με κάθε πρότυπο, η δημοτικότητα που απέκτησε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε βοήθησε στην καθιέρωση του, ώστε να αποτελεί κρίσιμης σημασίας χαρακτηριστικό για κάθε web browser ή photo editor. Αλλά το JPEG απέχει από το να είναι τέλειο. Αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει σε φωτογραφίες τετραγωνισμένες ατέλειες και artifacts που είναι αποτέλεσμα του τρόπου που ο αλγόριθμος συμπίεσης του format μειώνει το μέγεθος του αρχείου. Κυρίως τέτοια artifacts ξεχωρίζουν σε φωτογραφίες που έχουν πολύ υψηλής αντίθεσης λεπτομέρεια καθώς και όταν το αρχείο έχει συμπιεστεί πολύ επιθετικά.
Ο Fabrice Bellard, βραβευμένος Γάλλος προγραμματιστής, γνωστός κυρίως για τα QEMU (ένα πρόγραμμα εικονικοποίησης) και FFmpeg (μία cross-platform multimedia codec library) πιστεύει ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα, και πρότεινε ένα νέο format με την ονομασία Better Portable Graphics ή BPG, το οποίο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη σε σχέση με το απαρχαιωμένο JPEG.
Το σπουδαιότερο είναι η πολύ καλύτερη αναλογία συμπίεσης, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε μέγεθος του αρχείου, το BPG προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας. Στην εικόνα παραπάνω μπορείτε να δείτε την διαφορά ωστόσο [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο εμφανή. Το πρότυπο BPG καταφέρνει να πετύχει αυτή την ποιότητα μέσω του ίδιου codec HEVC που χρησιμοποιείται στο x265/H.265 video.
Ουσιαστικά, είναι σαν να παίρνεις ένα καρέ από ένα video του είδους. Δίνει την δυνατότητα στο BPG να διαχειριστεί 14 bits ανά χρωματικό κανάλι και προσθέτει υποστήριξη για ένα άλφα κανάλι, μία παράλειψη από το format JPEG που με τα χρόνια γινόταν όλο και πιο ενοχλητική.
Το BPG μπορεί να αποκωδικοποιηθεί στο hardware από οτιδήποτε μπορεί να αποκωδικοποιήσει H.265. Πότε θα δούμε το νέο format να υποστηρίζεται από τους web browsers και τις συσκευές μας; Άγνωστο. Έχει πάντως την δυναμική να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, και ενδεχομένως οι φωτογράφοι να κάνουν την αρχή αφού θα το βρουν ιδιαίτερα βολικό όταν διαμοιράζονται υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, αφού δεν είναι απαραίτητο να καταφεύγουν στα πρότυπα PNG και BMP, που προσφέρουν πιστότητα με αντίτιμο το μεγάλο μέγεθος αρχείου.
Πηγή: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]