Αν και το Internet είναι διαθέσιμο στο μέσο νοικοκυριό εδώ και 20 χρόνια περίπου, δημιούργησε τέτοιο αντίκτυπο που τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν, το 2012, η πρόσβαση σε αυτό να θεωρείται ανθρώπινο δικαίωμα. Είτε συμφωνείτε είτε όχι με αυτό [για παράδειγμα, ο Vint Cerf, επικεφαλής ευαγγελιστής του Διαδικτύου στην Google, είναι αρκετά δύσπιστος], το θέμα της πρόσβασης στο Internet είναι μια καυτή πατάτα, όπως αποδεικνύει η ατέρμονη συζήτηση σχετικά την ουδετερότητα του Διαδικτύου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών [FCC].
Ενώ όμως η Επιτροπή επιχειρεί να βρει τον καλύτερο τρόπο για να ρυθμίσει το Διαδίκτυο σε περιοχές που έχουν ήδη ευρυζωνικέςυπηρεσίες, οι κολοσσοί της τεχνολογίας εργάζονται για να φέρουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε γωνιές του πλανήτη που δεν έχουν ακόμα γνωρίσει την κοινωνική δικτύωση, τα memes, τις online αγορές και όλα τα άλλα οφέλη που παρέχει μια συνδεδεμένη ζωή.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, μόλις λίγο πάνω από το 40% στη Μέση Ανατολή, το 15,6% στην Αφρική και το 27,5% στην Ασία χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο [σε σύγκριση με το 78,6% στη Βόρεια Αμερική και το 63,2% στην Ευρώπη]. Αν και η καθιέρωση οικονομικών smartphones ενίσχυσε τη χρήση του Internet σε ορισμένες υπο-εξυπηρετούμενες περιοχές, εταιρείες όπως η Facebook και η Google πλέον λαμβάνουν πιο δραστικά μέτρα και εργάζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι όλες οι γωνιές του πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο [και στις υπηρεσίες τους, φυσικά].
Για τι είδους έργα πρόκειται; Σας παρουσιάζουμε κάποιους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους γνωστοί τεχνολογικοί κολοσσοί επιχειρούν να επεκτείνουν την εμβέλεια των Interwebs.
Project Loon
Πέρυσι, η Google μάς έδωσε μια μικρή γεύση από το Project Loon[google.com/loon]: η λειτουργία του βασίζεται σε ένα σύστημα από αεροστατικά μπαλόνια που θα αιωρούνται στην στρατόσφαιρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταξύ τους και παρέχοντας σύνδεση Internet στις περιοχές που το χρειάζονται. Αντί να πρέπει να εγκαταστήσουν μια περίπλοκη υποδομή Internet, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συνδέουν μικρές κεραίες στα σπίτια τους ή στα γύρω κτίρια. Στη συνέχεια, συνδέονται με τα αεροστατικά μπαλόνια, τα οποία επικοινωνούν με επίγειο σταθμό που είναι συνδεδεμένος σε έναν τοπικό πάροχο υπηρεσιών Internet. Εκτός από τις υπο-εξυπηρετούμενες περιοχές, το Project Loon φιλοδοξεί να βοηθήσει μέρη με προβληματική κάλυψη και περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Το έργο βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, ωστόσο η Google πρόσφατα αποκάλυψε ότι ένα από τα μπαλόνια της κατάφερε να κάνει τον γύρο της Γης σε διάστημα-ρεκόρ 22 ημερών έναντι των 33 που είχε υπολογίσει ο τεχνολογικός κολοσσός.
Project Loon: Αεροστατικό μπαλόνι της Google
Google drones
Καλά τα μπαλόνια, αλλά έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Ξέρετε τι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσβασης στο Internet; Τα drones [μη επανδρωμένα αεροσκάφη]. Για τον σκοπό αυτό, η Google εξαγόρασε, τον περασμένο Απρίλιο, την Titan Aerospace, εταιρεία κατασκευής drones. “Είναι ακόμα νωρίς, αλλά οι δορυφόροι στην ατμόσφαιρα θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε εκατομμύρια ανθρώπων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet, και να βοηθήσουν στην επίλυση άλλων προβλημάτων, όπως η ανακούφιση από καταστροφές, αλλά και στην περιβαλλοντική καταστροφή, όπως η αποψίλωση των δασών”, είχε δηλώσει τότε η Google.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]