Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αποτελέσει από την στιγμή της εμφάνισης τους στη αγορά έντονο θέμα αντιπαράθεσης. Αρχικά εμφανίστηκαν, ως μία εξαιρετική ευκαιρία για εκατομμύρια καπνιστές, για την διακοπή του καπνίσματος των παραδοσιακών τσιγάρων.
Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως για αυτήν την νέα εφεύρεση σύντομα υποχώρησε και έδωσε την θέση του σε έναν κύκλο ανασφάλειας που κατά καιρούς αυξάνεται με την εμφάνιση εκφοβιστικών, παραπλανητικών και εν τέλει ανυπόστατων άρθρων, που συχνά-πυκνά κάνουν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές που εκφοβιστικοί τίτλοι άρθρων κάνουν λόγω για καταστροφικές εκρήξεις, δηλητηριάσεις ακόμα και για κίνδυνο εθισμού σε άλλες απαγορευμένες ουσίες. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των καπνιστών στην Ελλάδα δείχνει να μην πτοείται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να επιλέγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα ασφαλέστερο τρόπο καπνίσματος αρκετοί αναρωτιούνται για την ασφάλεια του. Στην προσπάθεια μας να διαχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα θα κάνουμε μία λίστα των «τρομακτικών δηλώσεων» που κατά καιρούς θα έχουν πέσει στην αντίληψη σου προσπαθώντας να παρουσιάσουμε κυρίως την λογική πλευρά των πραγμάτων.
«Δεν υπάρχουν ακόμα σοβαρές έρευνες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια του»
Υπάρχουν δεκάδες έρευνες που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την χρήση του και οι περισσότερες είναι δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ανά τον κόσμο. Ειδικότερα τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλο μέρος των ερευνών αυτών είναι συγκριτικές με το κανονικό τσιγάρο και παρουσιάζουν το μεγάλο όφελος, που μπορεί να έχει ένας καπνιστής αν επιλέξει να ατμίζει παρά να καπνίζει. Από την άλλη καμία μέχρι σήμερα επίσημη έρευνα δεν έχει να μας παρουσιάσει αντίθετα αποτελέσματα. Οι μέχρι τώρα έρευνες που αφορούν το η.τ ξεπερνούν τις 100. Αναφορικά μπορούμε να σημειώσουμε σημαντικά συμπεράσματα που έδειξαν έρευνες την τελευταία πενταετία:
• Η ενεργητική ή παθητική χρήση του η.τ στην αναπνευστική λειτουργία είναι τόσο μικρή που κρίνεται ως κλινικά ασήμαντη. (έρευνα Ωνασείου και καθηγητή Φαρσαλινού)
• Ασήμαντα τα στοιχεία των ρύπων στον ατμό και τα υγρά αναπλήρωσης του η.τ. Κανένας κίνδυνος για τους παθητικούς ατμιστές. (Dr Burstyn, Drexel University 2013)
• Σημαντική βελτίωση της υγείας 74 καπνιστών από την χρήση του η.τ μετά από τρίμηνη χρήση. Ο μηδενισμός του εκ πνεόμενου μονοξειδίου, η βελτίωση σε αποτελέσματα σπιρομέτρησης και η μείωση των σφυγμών ήταν κάποια από τα θετικά μετά από χρήση του η.τ. (Γαλλική έρευνα Dr Jaqkues Gragner,Dr Brigitte Cornette)
«Εκρήξεις μπαταριών, πυρκαγιές και ατυχήματα»
Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν κάποιο είδος «καινούργιας μπαταρίας» που χρησιμοποιείται για πρώτη φόρα. Αντιθέτως χρησιμοποιούνται οι ίδιες μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται σε δεκάδες συσκευές στην καθημερινότητα μας όπως είναι το κινητό μας τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή. Ο ίδιος βαθμός επικινδυνότητας που υπάρχει στην χρήση, στην φόρτιση ή την αποφόρτιση οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής που διαθέτει μπαταρίες ισχύει και στις συσκευές ηλεκτρονικού ατμίσματος. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια όλες ο μπαταρίες των συσκευών η.τ διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προστασίες που εξασφαλίζουν την σωστή και ασφαλή χρήση από τον χρήστη.
"Προκαλεί υγρό στον πνεύμονα"
Ίσως αποτελεί την μεγαλύτερη ανακρίβεια που έχει ποτέ ειπωθεί για το η.τ. Η θεωρία πως ο ατμός που παράγεται υγροποιείται και μπορεί να προκαλέσει κάποιας μορφής πνευμονικό οίδημα, δεν διαθέτει καμία απολύτως επιστημονική βάση. Αντιθέτως τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν υγρό στους πνεύμονες είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αποτέλεσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων, λοιμώξεων στον πνεύμονα όπως είναι η πνευμονία αλλά και η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες όπως είναι το χλώριο, η αμμωνία ή το οξείδιο του αζώτου. Καμία επιστημονική αναφορά τεκμηριωμένη ή ατεκμηρίωτη δεν υπάρχει που να σχετίζει τον ατμό του η.τ με υγρό στους πνεύμονες.
"Κύμα Δηλητηριάσεων από η.τ"
Από το περιεχόμενο των άρθρων που αφορούν δηλητηριάσεις από το η.τ καταλαβαίνουμε πως οι συντάκτες αυτών έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να επενδύσουν στον φόβο και όχι να ενημερώσουν το κοινό για κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο. Αυτονόητο είναι, πως οι παραπάνω αναφορές πέραν των υπερβολικών διατυπώσεων παρουσιάζουν πλήρως διαστρεβλωμένα την αλήθεια για δύο λόγους:
• Καμία πιθανότητα δηλητηρίασης δεν υπάρχει από την χρήση του η.τ. Η ατμοποίηση του υγρού αναπλήρωσης που μπορεί να δεχτεί ο ατμοποιητής μίας συσκευής ατμίσματος περιέχει ξεκάθαρα τις παρακάτω ουσίες: Γλυκερίνη, Προπυλενογλυκόλη, αρώματα τροφίμων που συχνά χρησιμοποιούνται και στην μαγειρική και τέλος νικοτίνη προαιρετικά. Όσον αφορά τις δύο πρώτες ουσίες έχουν χαρακτηριστεί, ως μη τοξικές και απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση.
• Η πιθανότητα κατάποσης από στόματος ενός υγρού αναπλήρωσης, που περιέχει νικοτίνη σίγουρα θα ήταν βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα υγρά αναπλήρωσης όμως όπως είναι αυτονόητο δεν προορίζονται γι’ αυτό τον σκοπό αλλά για εισπνοή μόνο μέσω του ατμοποιητή της συσκευής μας. Είναι σκόπιμη διαστρέβλωση να χαρακτηρίζει ο οποιοσδήποτε ένα δυστύχημα (πχ κατάποση ενός υγρού με νικοτίνη από ένα μικρό παιδί) ως "κύμα δηλητηρίασης" και "απειλή" την στιγμή που γνωρίζει πως χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης θα ήταν το ίδιο βλαβερά σε αντίστοιχη περίπτωση. Καθένας όπως είναι αυτονόητο οφείλει να χρησιμοποιεί κάθε καταναλωτικό προϊόν για τον σκοπό που προορίζεται και να φροντίζει να φυλάσσει σε ασφαλές και μη προσβάσιμο μέρος από παιδιά οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βλάψει.
Μία εφεύρεση που αλλάζει τα δεδομένα..
Σίγουρα ζούμε σε έναν κόσμο που η στάση μας απέναντι σε οτιδήποτε το καινούργιο είναι πάντα σκεπτική. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει χαρακτηριστεί ως μία εφεύρεση που ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα δεκαετιών. Είναι αυτονόητο πως τα εμπορικά συμφέροντα που θίγει η εμφάνιση ενός τέτοιου επαναστατικού προϊόντος, θα βρει στην πορεία της εξέλιξης του και εχθρούς. Κανένας όμως δεν μπορεί να ανατρέψει την δυναμική ενός προϊόντος, που ήρθε να σώσει την ζωή εκατομμύρια καπνιστών.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]