Μέσα στις πολλές δεκάδες συσκευές που περνούν από τα χέρια μου κάθε χρόνο για δοκιμή, ελάχιστες ξεχωρίζουν. Υπό την έννοια του ότι αποτελούν κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινοτόμο, προσφέρουν κάτι που ο χρήστης δεν το έχει ξαναδεί και ίσως δεν το φαντάζεται. Αυτές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες δοκιμές και το Lenovo Yoga Table 2 Pro ανήκει στην κατηγορία δικαιωματικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατασκευή και σχεδίαση
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το Yoga Tablet 2 Pro δεν έχει σχέση με τα τυπικά tablets που βλέπετε συχνά. Έχει οθόνη 13,3 ιντσών (οπότε είναι μεγάλο), έχει πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό, είναι πολύ λεπτό στο μεγαλύτερο τμήμα του αλλά με ένα χοντρό, κυλινδρικό τμήμα στο τέλος, το οποίο κρύβει την μπαταρία, τον προτζέκτορα (!) και μερικά, ακόμη, εξαρτήματα. Είναι κάπως βαρύ αλλά ισοσκελίζει την αδυναμία του αυτή με τις πολλαπλές δυνατότητες χρήσης του.
Συνολικά είναι μια εξαιρετική κατασκευή από αλουμίνιο που χαίρεσαι να βλέπεις και να αγγίζεις. Το πλήκτρο στο πίσω μέρος απασφαλίζει την στιβαρή, πτυσσόμενη βάση του και μπορείτε είτε να το στηρίξετε σε όρθια θέση για άνετη θέαση (π.χ. ταινίας), σε οριζόντια αλλά ελαφρώς ανασηκωμένη θέση (για εύκολη πληκτρολόγηση ή για τη χρήση του προτζέκτορα), ή ακόμη και να το...κρεμάσετε από κάπου, αφού υπάρχει και μια τρύπα στη βάση για το σκοπό αυτό. Βέβαια, ελάχιστοι θα καταφέρουν να το χρησιμοποιήσουν έτσι και μεταξύ μας, δύσκολα θα ενδιαφερθεί κάποιος γι’αυτό το χαρακτηριστικό, εκτός αν δημιουργήσει ένα σταθερό σημείο από το οποίο μπορεί να το κρεμάσει στο χώρο του (σπίτι ή γραφείο) και για συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. προβολή μέσω του προτζέκτορα).
Το κύριο πλήκτρο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του κυλινδρικού τμήματος και είναι αρκετά βολικό, καθώς όταν το κρατάτε στα χέρια σας είναι εύκολα προσβάσιμο. Το ότι ακριβώς δίπλα του είναι το audio jack ίσως σας δυσκολέψει λίγο κατά τη χρήση με ακουστικά, ενώ πιό δίπλα θα βρείτε τη microUSB θύρα και στη συνέχεια το volume πλήκτρο.
Λειτουργικότητα και hardware
Η IPS οθόνη των 13,3 ιντσών είναι εξαιρετική. Η ανάλυση είναι η υψηλότερη δυνατή (με τα σημερινά μέσα), στα 2560x1440 pixels και το panel προσφέρει πολύ καλή ποιότητα απεικόνισης, ζωντανά χρώματα και αν οι αντανακλάσεις ήταν λιγότερο έντονες, θα μιλούσαμε για κάτι πολύ κοντά στο τέλειο γι’αυτή τη συσκευή. Στο εσωτερικό του Yoga Tablet 2 Pro βρίσκουμε ένα Intel Atom chipset με 2GB μνήμης RAM που σίγουρα θα μπορούσε να είναι περισσότερη, έστω κατά 1GB, καθώς μιλάμε για μια συσκευή με πολύ πιό «βαριά» καθήκοντα από ένα τυπικό smartphone ή tablet των 5-10 ιντσών. Το chipset, πάντως, είναι ταχύτατο και προσφέρει υψηλές επιδόσεις στη συσκευή, όπως είχαμε και την απαίτηση να κάνει άλλωστε...μας κάλυψε πλήρως. Ο αποθηκευτικός χώρος των 32GB επεκτείνεται ακόμη κατά 64GB μέσω microSD και κρίνεται αρκετός, ενώ από πλευράς συνδεσιμότητας έχουμε πλήρεις Wi-Fi δυνατότητες και Bluetooth 4.0.
To «δίκοπο» μαχαίρι στην περίπτωση του tablet της Lenovo είναι το software και δη το λειτουργικό. Είναι το Android 4.4 KitKat και επιπλέον έχει δεχθεί τροποποιήσεις ώστε να θυμίζει περισσότερο...iOS! Δεν υπάρχει app tray, όλες οι εφαρμογές είναι στις επιφάνειες εργασίας και σε συγκεκριμένη κατηγορία η καθεμιά, ανάλογα με το είδος της, ενώ με swipe down εμφανίζεται μόνο το notification tray. Που είναι τα quick toggles; Βγαίνουν «από κάτω», με swipe up, σε ένα tray που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό του iOS. Με λίγη εξοικείωση είναι αρκετά καλό, σε καμία περίπτωση δε μας απογοήτευσε, ενώ γενικά η έκδοση του λειτουργικού είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Yoga Tablet 2 Pro και λίγο πιό «περιορισμένη» από ένα κλασικό Android OS. Επίσης, υπάρχουν πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές για το χρήστη, όπως όλα τα Google apps, χάρτες, εφαρμογές ασφαλείας, εφαρμογές cloud κ.λπ.
Συνολικά, η αίσθηση που αφήνει το tablet είναι πως θα του...ταίριαζε καλύτερα ένα Windows OS παρά το Android, καθώς έχει σίγουρα τα φόντα να το υποστηρίξει, ενώ με το Android δε μπορεί να ξεδιπλώσει πλήρως τις -πλείστες- αρετές του. Ωστόσο, δεν παύει να προσφέρει λειτουργικότητα με το...κιλό χάρη στο software αλλά και τις hardware δυνατότητές του.
Ο προτζέκτορας είναι μια κατηγορία μόνος του και έτσι θα αναλυθεί. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε tablet και παρά τους φυσικούς περιορισμούς που υπάρχουν, λειτουργεί πολύ καλά! Ενεργοποιείται είτε μέσω του σχετικού app, είτε με το hard button που υπάρχει στο πλάι του Yoga, δίπλα στον προτζέκτορα, ενώ ενα slider στο πίσω μέρος εξασφαλίζει τη δυνατότητα εστίασης από τον χρήστη, ανάλογα με την απόσταση από την επιφάνεια προβολής. Η ανάλυση εικόνων/video που προβάλλει είναι 854x480 και φυσικά θα φανεί μικρή σε κάποιους, αλλά μη ξεχνάτε για τι είδους συσκευή μιλάμε. Μπορεί να προβάλλει εικόνα μήκους έως 127 εκατοστών περίπου και από πλευράς ισχύος/φωτεινότητας, όπως φαντάζεστε, δεν διεκδικεί δάφνες. Ωστόσο, σε σκοτεινό δωμάτιο και σε λευκή επιφάνεια (τοίχο, χαρτί κ.λπ.) το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, τηρουμένων των αναλογιών! Εξαιρετική δυνατότητα αν θέλετε π.χ. να κάνετε μια παρουσίαση σε συνεργάτες ή πελάτες στο δικό τους χώρο, χωρίς να διαθέτουν προτζέκτορα. Μόνο μειονέκτημα το ότι η λειτουργία του πέφτει κάπως «βαριά» στη συσκευή μερικές φορές, όταν πρέπει να γίνει εναλλαγή μεταξύ αρχείων που αναπαράγονται (ειδικά βίντεο), ενώ «ρουφά» και τη μπαταρία άπληστα.
Κάμερα, ήχος, αυτονομία
Το Lenovo Yoga Tablet 2 Pro έχει δύο κάμερες, μια εμπρόσθια και μια οπίσθια, των 1,6 και 8 MPixel αντίστοιχα. Και οι δύο κρίνονται καλές και υπερ-αρκετές για ένα tablet, ακόμη και αξιώσεων όπως το συγκεκριμένο, άλλωστε πόσοι θα το χρησιμοποιούν συστηματικά για λήψεις φωτογραφιών και video;
Μπορεί οι κάμερες να μη μας ενδιαφέρουν και τόσο στο Yoga, αλλά ο ήχος σίγουρα. Και ευτυχώς έχει γίνει καλή δουλειά στον τομέα αυτό, με δύο stereo ηχεία πάνω στο κυλινδρικό τμήμα, στην πρόσοψη, αλλά και ένα μικρό sub-woofer στο πίσω μέρος της συσκευής, τα οποία είναι εκεί με τις ευλογίες της κορυφαίας JBL και προσφέρουν εξαιρετική απόδοση από πλευράς συχνοτήτων, καθαρότητας και έντασης. Η θέαση ταινιών γίνεται απόλαυση.
Όσο για την αυτονομία, η μπαταρία που κρύβεται στο κυλινδρικό τμήμα έχει χωρητικότητα 9.600mAh, γεγονός που είναι θετικότατο καθώς οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Οι ενεργειακές απαιτήσεις, φυσικά, αλλά και οι απαιτήσεις του χρήστη που θέλει το tablet να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη, εργασιακά, ημέρα. Τουλάχιστον για 8-10 ώρες τυπικής χρήσης θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, αλλά να θυμάστε πως ο προτζέκτορας καταναλώνει περίπου τη διπλάσια ενέργεια όταν είναι ενεργοποιημένος.
Το Lenovo Yoga Tablet 2 Pro είναι μια μοναδική συσκευή που μπορεί να δημιουργήσει μια κατηγορία μόνη της, στο μέλλον. Προς το παρόν είναι μόνο του σε αυτή την κατηγορία με τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές του, ένα πολυεργαλείο που μπορεί να σας λύσει τα χέρια 24/7, αλλά αδικείται ελαφρώς από το Android OS, καθώς μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα για τον επαγγελματία. Για τους πιό “casual” χρήστες και όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά αλλά χωρίς τεράστιες απαιτήσεις, είναι περίφημο.
HashTags [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]