Μία νέα μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα του εργασιακού στρες κορυφώνονται έως τα 50-55 μας, αλλά μετά αρχίζουν να μειώνονται... Η μελέτη έδειξε ακόμη πως το εργασιακό στρες ποτέ δεν εξαφανίζεται εντελώς, αλλά μας συνοδεύει έως τη σύνταξη.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση εκατοντάδων δημοσιευμένων μελετών των τελευταίων δύο δεκαετιών, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, σύμφωνα με tanea.
«Το εργασιακό στρες πιστεύεται ότι ευθύνεται για τις περισσότερες απουσίες από τη δουλειά απ' οποιαδήποτε άλλη αιτία», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμάντα Γκρίφιθς, καθηγήτρια Επαγγελματικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.
«Είναι επίσης ξεκάθαρα ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την προθυμία και την ικανότητα των μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένων να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό. Επειδή, εξάλλου, οι 50άρηδες θα αποτελούν σημαντικό τμήμα του εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια, η προστασία τους σήμερα θα παράσχει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις αύριο».
Όπως εξηγεί η δρ Γκρίφιθς, η μελέτη έγινε σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το κενό στην ιατρική έρευνα όσων αφορά την ψυχολογία των εργαζομένων ανά ομάδα ηλικιών, και όχι ως συνόλου όπως είθισται να γίνεται.
Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 50-55 ετών, τείνουν να έχουν λιγότερο στρες για αρκετούς λόγους: είναι πιθανό να έχουν λάβει υψηλές θέσεις στην ιεραρχία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στη δουλειά τους ή να έχουν κερδίσει το δικαίωμα, λόγω της επαγγελματικής «παλαιότητάς» τους, να επιλέξουν θέσεις δίχως πολλές ευθύνες.
Επιπλέον, «μπορεί να έχουν αλλάξει οι προτεραιότητές τους», λέει η δρ Γκρίφιθς. «Καθώς μεγαλώνουμε η δουλειά και η σταδιοδρομία μας τείνουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς επιζητάμε περισσότερο χρόνο για να φροντίζουμε τις οικογένειες ή ακόμα και τα εγγόνια μας, αλλά και περισσότερο χρόνο για να ασχολούμαστε με τα χόμπι μας και ό,τι μας ευχαριστεί και μας ηρεμεί».
Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση επιβεβαίωσε ακόμα πως το εργασιακό στρες σε όλες τις ηλικίες δεν σχετίζεται μόνο με τον φόρτο εργασίας και τις ευθύνες, αλλά και με τον έλεγχο που ασκούμε στη δουλειά μας, καθώς και τις συνθήκες εργασίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συμπεριφορά συναδέλφων και προϊσταμένων.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]