Νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, έδειξε ότι η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικά των smartphones μέχρι αργά το βράδυ επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα του ύπνου και κατά συνέπεια και την απόδοσή μας στη δουλειά την επόμενη ημέρα. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να τις απενεργοποιούμε από νωρίς και να αναβάλλουμε την αποστολή των e-mails για το επόμενο πρωί.
Η εξήγηση κρύβεται στο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες αυτών των συσκευών, το οποίο φαίνεται πως αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Πρόκειται για ορμόνη, η οποία κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου και απελευθερώνεται στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προήλθαν από δύο έρευνες. Στην πρώτη έλαβαν μέρος 82 διευθυντικά στελέχη, ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν 161 εργαζόμενοι. Οι ερευνητές παρατήρησαν το χρόνο που αφιέρωναν όλοι οι συμμετέχοντες μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. τηλεόραση, laptop, tablets, smartphones) για διάστημα 2 εβδομάδων.
Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Foster του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και επικεφαλής της έρευνας, Christopher Barnes, δήλωσε: «Τα smartphones είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για να κάνουμε τη δουλειά μας, όταν είμαστε μακριά από το γραφείο, ωστόσο η έρευνα αποδεικνύει ότι η δυνατότητα που μας παρέχουν έχει κάποιο κόστος. Η χρήση τους μας επιτρέπει να βγάζουμε μεγάλο όγκο δουλειάς σε συγκεκριμένο χρόνο, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι και άρα να είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή οι έξυπνες αυτές συσκευές είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταράζουν τον ύπνο, που είναι πολύ σημαντικός για την απόδοσή μας στη δουλειά».
Τα ευρήματα της έρευνας πρόκειται να δημοσιευθούν στο περιοδικό «Organizational Behavior and Human Decision Processes».
Sources:vita.gr, newsbeast.gr