Οι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό καύσιμο για το σώμα και τον εγκέφαλό μας και λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να τους απορρίψουν συλλήβδην...
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, βρέθηκε ότι μια διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει περισσότερο αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος σε σχέση με μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά, κάτι που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη, όμως, είναι ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι και δεν μας κάνουν όλοι καλό. Οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα, είναι ευεργετικές, μας χορταίνουν, κάνουν καλό στο έντερο και ρίχνουν τη χοληστερίνη. Η ζάχαρη, από την άλλη, και ειδικά η πρόσθετη ζάχαρη δεν έχει καμία διατροφική αξία και ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος, αυξάνοντας και την... περιφέρεια.
Έχοντας αυτά υπόψη, ας δούμε ποιοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που μας κάνουν καλό και πρέπει να βρίσκονται στο πιάτο μας.
Φασόλια: Είτε είναι μαύρα, είτε κόκκινα, είτε μαυρομάτικα, είτε λευκά, τα φασόλια παρέχουν στον οργανισμό μας φυτικές ίνες απαραίτητες για την υγεία του εντέρου, για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και για την διατήρηση της σιλουέτας μας. Σκεφτείτε ότι 30 γραμμάρια μαύρων φασολιών περιέχουν 7 γραμμάρια υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 2 είναι φυτικές ίνες κι έχουν ταυτόχρονα και το μπόνους της πρωτεΐνης.
Κολοκύθα: Αποτελεί άλλη μια πηγή υδατανθράκων με χαμηλά σάκχαρα και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, μια κούπα μαγειρεμένης κολοκύθας φτάνει τα 22 γραμμάρια υδατανθράκων, με περισσότερα από τα 6 να είναι φυτικές ίνες. Συν τοις άλλοις, τα καροτενοειδή που περιέχουν, μας παρέχουν αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντάς μας από ασθένειες και γήρανση του οργανισμού.
Βρώμη: Ο συγκεκριμένος τύπος φυτικών ινών που βρίσκουμε στη βρώμη έχει συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του βάρους, σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερίνης.
Ποπ κορν: Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε και τα καταναλώνατε με άγχος, τα ποπ κορν εντάσσονται στην ολική άλεση. Προσέξτε, όμως, μην χαλάσετε τη διατροφική τους αξία με το βούτυρο και το αλάτι που προστίθεται σε αυτά που πωλούνται στους κινηματογράφους και τα λούνα παρκ. Προτιμήστε τα με λάδι και χωρίς αλάτι, κρατώντας τις θερμίδες τους χαμηλά και λαμβάνοντας τις φυτικές ίνες που χρειάζεστε.
Κινόα: Όχι μόνο ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών, αλλά αποτελεί και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και χρειάζεται να πάρει μέσω της διατροφής.
Γλυκοπατάτες: Όλες οι πατάτες με τη φλούδα τους εντάσσονται στις καλές πηγές υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες. Οι γλυκοπατάτες, όμως, έχουν έξτρα οφέλη χάρη στα καροτενοειδή που συναντάμε και στην κολοκύθα, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, πρωτεΐνη και κάλιο.
Μπανάνες: Με 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6, η οποία είναι σημαντική για 100 διαφορετικές λειτουργίες του σώματος, οι μπανάνες δεν θεωρούνται άδικα οι «μπάρες ενέργειας της φύσης».
Μύρτιλα: Όλες οι ποικιλίες τους θα σας χαρίσουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε γενναίες δόσεις. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μύρτιλα αποδίδει μόλις 84 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με έρευνες, το μικρό αυτό υπερφρούτο εμποδίζει τη γνωστική φθορά, με μόλις μια μερίδα την εβδομάδα.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]