Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Το μυαλό μπορεί να παρεμποδίσει την αποδυνάμωση των μυών

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Οι ασθενείς που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τους μυς τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα – όπως όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο – συχνά υποφέρουν από αποδυνάμωση μυών. Μια καινούρια μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι η εκτέλεση ασκήσεων νοερής απεικόνισης μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση των μυών που δεν χρησιμοποιούνται.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε νευροαποκατάσταση (πχ μετά από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο) μπορούν να επωφεληθούν από τις ασκήσεις νοερής απεικόνισης όσον αφορά την πρόληψη αποδυνάμωσης των αχρησιμοποίητων μυών.

Οι ερευνητές από το Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Journal of Neurophysiology».

Οι ασκήσεις νοερής απεικόνισης δεν αποτελούν νέα ανακάλυψη. Οι επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν συχνά τέτοιες τεχνικές για να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα ισχυρίζεται ότι η δική τους αποτελεί την πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την απώλεια της μυϊκής ισχύος μετά από μεγάλες περιόδους μη χρησιμοποίησής τους.

Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για τα άτομα που υποβάλλονται σε νευροαποκατάσταση και αποτελούν μια «σημαντική εξέλιξη» για τους επιστήμονες, διότι προσφέρουν καινούρια στοιχεία για τον τρόπο που το νευρικό σύστημα επηρεάζει τη μυϊκή αδυναμία.

Αν και οι γιατροί γνώριζαν μέχρι τώρα ότι ο εγκεφαλικός φλοιός συντονίζει και ελέγχει την κίνηση των μυών, η σχέση ανάμεσα στον φλοιό και τη μυϊκή ισχύ υπήρξε αντικείμενο προς συζήτηση.

Ο καθηγητής Brian Clark, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Μυοσκελετικού και Νευρολογικού Ινστιτούτου του Οχάιο αναφέρει τα εξής: «Θέλαμε να αντλήσουμε πληροφορίες για τη φυσιολογία ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και τους μυς προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο του εγκεφάλου στη μυϊκή αδυναμία».

Ο Clark αποκαλεί τους μυς «μαριονέτες» του νευρικού συστήματος με τον εγκέφαλο να καθοδηγεί την κίνησή τους.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν τη «σημασία του εγκεφάλου στη ρύθμιση της μυϊκής ισχύος».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης τους, οι επιστήμονες υπέβαλλαν μια ομάδα υγιών ατόμων σε ακινητοποίηση καρπού-χεριού για 4 εβδομάδες (με νάρθηκα) προκειμένου να επιτευχθεί μυϊκή αδυναμία. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα υποβλήθηκε επίσης σε 4 εβδομάδες ακινητοποίησης με τη διαφορά ότι εκτελούσε ασκήσεις νοερής απεικόνισης ισχυρών μυϊκών συσπάσεων 5 ημέρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, μια ομάδα ελέγχου δεν υποβλήθηκε σε κανενός είδους παρέμβαση. Πριν, αμέσως μετά και 1 εβδομάδα μετά τις παρεμβάσεις ακινητοποίησης, οι ερευνητές μέτρησαν την ισχύ του καμπτήρα του καρπού.

Ενώ η πρώτη ομάδα εκτελούσε ασκήσεις νοερής απεικόνισης μυϊκών συσπάσεων και κάμψης του καρπού, οι ερευνητές κατέγραφαν τη μυϊκή δραστηριότητα χρησιμοποιώντας ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ).

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μείωσε την απώλεια μυϊκής ισχύος. Εξηγώντας περαιτέρω τα ευρήματα, ο καθηγητής Clark δηλώνει:

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η νοερή απεικόνιση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη ή τη μείωση της αποδυνάμωσης των μυών όταν ένα πρόβλημα υγείας εμποδίζει ή περιορίζει την κινητικότητα ενός ατόμου.
Ωστόσο, η πιο σημαντική επίδραση δεν είναι η άμεση κλινική εφαρμογή, αλλά η υποστήριξη που μας παρέχει για την καλύτερη κατανόηση της κρίσιμης σημασίας του εγκεφάλου στη ρύθμιση της μυϊκής ισχύος. Αυτή η πληροφορία μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη μυϊκή αδυναμία στα ηλικιωμένα άτομα».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι νευρολογικοί μηχανισμοί στον εγκεφαλικό φλοιό συμβάλλουν στην «αδυναμία που προκαλείται από την μη χρήση των μυών» προσθέτοντας ότι η νοερή απεικόνιση ενεργοποιεί τις περιοχές του φλοιού που μειώνουν την αδυναμία «διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα του περιορισμού κινήσεων».

Μετά από αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Clark και η ομάδα του θα πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με την απώλεια της μυϊκής ισχύος σε μια εργασία διάρκειας 4 ετών που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης του Εθνικού Ινστιτούτο Υγείας.

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: