Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι, οι τράπεζες θα κινούνται βάσει δικών τους κριτηρίων, τα οποία θα είναι κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά, θα αφορούν την πραγματική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και δεν θα σχετίζονται με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.
«Οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», λένε χαρακτηριστικά τραπεζίτες στο Εθνος της Κυριακής.
Για την πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, του άνεργους αλλά και τους “μη έχοντες” προβλέπεται “πάγωμα” των μηνιαίων δόσεων των δανείων για ένα εξάμηνο και επανεξέταση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη μετά το τέλος του χρονικού διαστήματος, έτσι ώστε να μην βρεθούν οικογένειες στο δρόμο και οι τράπεζες με δεκάδες χιλιάδες ακίνητα και υπέρογκες ζημιές.
Οι βασικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν
1. “Πάγωμα” καταβολής δόσεων για τις αδύναμες οικονομικές ομάδες
2. Πληρωμή μηνιαίας δόσης η οποία θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε ο οφειλέτης αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι.
3. Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια.
4. Μείωση της τοκοχρεολυτικής δόσης δόσης για 2 ή το πολυ 3 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.
5. Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο αλλά με προσημείωση ακινήτου το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ότι το καταναλωτικό, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με επιμήκυνση δανείου.
6. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
Source: newsit.gr