Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Q4OS: Διανομή προσομοίωσης των Windows 2000 Professional/XP

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

To Q4OS (όπως και το Exe GNU Linux), είναι μια διανομή που χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας Trinity. Στοχεύει σε γραφεία που θέλουν να αντικαταστήσουν τα Windows 2000/XP, και σε χρήστες Linux που δεν θέλουν να φύγουν από το KDE 3. Είναι βασισμένο στο Debian σταθερό. Το Λ/Σ φαίνεται λιτό, απλό και -παρόλο που δεν είναι για αρχάριους- πηγαίνει καλά, λόγω της νέας έκδοσης έχει γίνει ο ανάλογος ντόρος. Είναι διαθέσιμο για αρχιτεκτονικές x86 και x86-64. Πατρίδα της διανομής είναι η Γερμανία.

Απαιτήσεις hardware
Τα ISOs είναι μικρά σε μέγεθος (334 ΜΒ και 337 ΜΒ αντίστοιχα) και έτσι το κατέβασμα είναι γρήγορο. Χωρά σε ένα CD ή ακόμα και παλιό USB stick.
Οι απαιτήσεις στο hardware είναι χαμηλές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας 300 ΜΗz Pentium, και 3 Gb χώρος στον δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν και παλιά PC.
Ο όρος ελαφριά διανομή καμιά φορά παρεξηγείται στις μέρες μας. Ορισμένες διανομές δηλώνουν ελαφριές ενώ δεν είναι. Το Q4OS όμως είναι πραγματικά ελαφρύ, και το παλιό KDE 3 / TDE κλώνος τρέχει σαν πρωταθλητής σε μοντέρνα μηχανήματα, ακόμα και με CPU 2 πυρήνων στα 2 GHz. Μπορεί κάποιος εξάλλου να σκεφτεί για XFCE ή OpenBox αντίστοιχα όσον αφορά την απόδοση. Τα ISO του λειτουργικού είναι μόνο για εγκατάσταση και δεν υπάρχει live έκδοση.

Εγκατάσταση
Αφού γίνει το boot, η μόνη εναλλακτική είναι να προχωρήσει κάποιος με τον παλιό εγκαταστάτη ncurses που είναι βασισμένος σε Debian. Αυτό μπορεί να ξενερώσει μερικούς νέους χρήστες, αλλά αν σκεφτούμε πως η διανομή προορίζεται για SOHO (με σκοπό να αντικαταστήσει τους σταθμούς εργασίας Windows XP), αυτό θεωρείται εντάξει. Εξάλλου, πολλοί εργαζόμενοι είναι και πληροφορικάριοι άρα έχουν κάνει και εγκαταστάσεις χωρίς graphical installers. Οι βετεράνοι δεν θα έχουν πρόβλημα γιατί και εκείνοι έχουν πείρα από εγκαταστάσεις Debian ή Red Hat. Αλλά και newbie να είναι κάποιος, ας μην πανικοβάλλεται, αφού ο εγκαταστάτης στο Debian είναι παρεμφερής -άρα τα βήματα θα του είναι ήδη γνωστά.
Το LVM υποστηρίζεται και υπάρχει επιλογή αυτόματης εγκατάστασης που μας αφήνει μόνο με το καθήκον να κάνουμε επανεκκίνηση και login στο νέο μας σύστημα. Είναι πρακτική αλλά αν την ακολουθήσετε, δεν δημιουργείται ξεχωριστή home partition, και έτσι θα πρέπει να την φτιάξετε αργότερα μόνοι σας, επίσης (η αυτόματη) δεν δημιουργεί τον χρήστη. Στο τέλος της εγκατάστασης πρέπει να ορισθεί η root password που θα χρησιμοποιηθεί την πρώτη φορά, και θα δημιουργηθεί ένας λογαριασμός "adminq" με δικαιώματα sudo. Η εγκατάσταση θα πιάσει περίπου 1,9 Gb.
Κανονικά θα θέλαμε να υπήρχε ένα βήμα μέσα στην αυτοματοποιημένη εγκατάσταση (όσοι την διαλέγουν), που να υπολόγιζε τον ελεύθερο χώρο δίσκου, για μια home partition, ο υπολογισμός να γινόταν με βάση το επί τοις εκατό ποσοστό της χωρητικότητας του drive. Όμως αυτό ίσως ήταν πιο πολύ πρόβλημα, και να μην άξιζε τελικά τον κόπο. Σε ορισμένους δεν θα άρεσε κιόλας.

Περιβάλλον εργασίας
Αφού κάνουμε login, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μας θυμίζει τα Windows 2000 Proffessional και το KDE 3. Πράγματι γυρνάμε στο παρελθόν, αλλά οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις αυτό το περιβάλλον θέλουν, και συχνά δεν τους αρέσουν οι αλλαγές. Στο θέμα της παραγωγικότητας και της απόδοσης, αυτό είναι πλεονέκτημα. Θυμάμαι πως όταν ο οργανισμός που δούλευα έκανε αλλαγή από τα Windows 3.11 στα Windows NT, έπρεπε να γίνει επανεκπαίδευση του προσωπικού. Όλα τα τμήματα, γραμματείες, λογιστήριο, και άλλα, εκπαιδεύονταν για τρεις μέρες σε ομάδες των πέντε ατόμων. Αυτό δεν είναι εύκολο όταν έχεις να εκπαιδεύσεις 1200 άτομα. Ο χρόνος είναι πιεστικός και οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να χάνουν τον καιρό τους.

Σταθερότητα
Για να επανέρθουμε στο Q4OS, το Λ/Σ φημίζεται για την σταθερότητά του και έχει καλό δέσιμο με πολύπλοκες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Αυτό, οφείλεται στην σταθερότητα του Debian 7, και θα υποστηρίζεται για αρκετά χρόνια αν μάλιστα φτάσει στο στάδιο της LTS όπως το αναμένουμε. Αλλά και αυτό να μην συμβεί, ως σταθερό Debian, θα υποστηρίζεται για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Θα υπάρχει εμπορική υποστήριξη, και προγραμματισμός σε επίπεδο core level API, που θα προμηθεύεται κάποιος από την εταιρία Q4OS, και έτσι η διανομή θα υποστηρίζεται ακόμη και αν το Debian 7 πάρει σύνταξη.
Αυτό σημαίνει πως το λειτουργικό είναι πολύ ελκυστικό για επιχειρήσεις (που θέλουν να αντικαταστήσουν τα Windows XP/2000 και δεν θέλουν να πάρουν νέους υπολογιστές). Επειδή έχει μικρό μέγεθος, και λόγω της LTS, θα μπορεί να προμοταριστεί σαν ιδανικός virtual host. Γενικά, είναι ένας σταθερός 3.2 kernel.

Δοκιμή σε virtual box
Με εγκατάσταση σε virtual box παρατηρεί κάποιος πως το Λ/Σ αντιλαμβάνεται άμεσα την ύπαρξή του και δίνει την δυνατότητα να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τα guest additions, πράγμα που κάνει απροβλημάτιστα. Αυτό είναι καλό, για να μην ψάχνεις να κάνεις mount και να εγκαταστήσεις το guest addition iso μόνος σου. Η διαδικασία του να μεταγλωττίσει τα kernel modules ολοκληρώθηκε επίσης χωρίς πρόβλημα. Μετά από αυτό, βγήκα σε μια οθόνη 1366 Χ 768 σε ένα laptop. Το Q4OS ζητά permissions πριν κάνει downloading και installing, πράγμα που θυμίζει κάτι από Windows Installers. To σύστημα έρχεται με τον Konqueror σαν εξαρχής φυλλομετρητής και έτσι, αφού πήρα permissions, κατέβασα και εγκατέστησα τον Google Chrome. O Application Installer έθεσε τα ανάλογα αποθετήρια στο παρασκήνιο. Όλα πήγαν καλά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η επιφάνεια εργασίας
Το κεντρικό μενού είναι αρκετά άγονο και αυτό που παίρνει κάποιος είναι ένα Trinity Desktop Environment, με τα βασικά, φυλλομετρητή, κονσόλα τερματικού, και εργαλεία διαχείρισης στο "Κέντρο Ελέγχου", μαζί είναι και το "Συνδέσεις Δικτύου". Το Cups είναι εγκατεστημένο σαν το εξαρχής σύστημα εκτύπωσης. Το μενού είναι ξεκάθαρο και καλά οργανωμένο, ο Krusader είναι ένας διαχειριστής αρχείων με δύο πάνελ, ο Kwrite ο editor κειμένου, ο Htop είναι για να βλέπεις τα proccess, και μερικά άλλα utilities όπως Klipper, Kuser, για να μανατζάρεις χρήστες, και το wpagui για wireless. Όλα τα wallpapers για KDE 3 συμπεριλαμβάνονται μαζί μπήκαν και μερικά ειδικά για το Q4OS. Υπάρχει και ένα script αν θέλει κάποιος να προσθέσει το KDE 4. Αλλά γιατί να το κάνει κάποιος αφού υπάρχουν άλλες διανομές με KDE 4;
To TDE είναι απλό και θαυματουργό, δεν απαιτεί πολλούς πόρους, και έχει πολύ καλή λειτουργικότητα που την θέτει στην υπηρεσία σας. Μπορούν να μπουν πρόσθετα στο Κέντρο Ελέγχου, προγράμματα του παλιού KDE όπως Ktorrent, PIM, messenger και άλλα. Αυτά, αν το KDE 4 και το GNOME 3 σας φέρνουν απελπισία, αλλά και το XFCE σας φαίνεται πολύ βασικό για τις ανάγκες σας, τότε ορίστε μια διανομή για σας.

Δημοφιλία της διανομής

Το Q4OS τα πηγαίνει καλά. Βρίσκεται στη θέση 30 από 100 στο Distrowatch με 424 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα και με ανοδική τάση (η γοητεία του κλασσικού).
Νέα έκδοση της διανομής
Η ομάδα Q4OS ανακοίνωσε νέα έκδοση της διανομής την 0.5.25. Σε αυτήν, υπάρχει καλύτερη υποστήριξη για ασύρματους οδηγούς υλικού Broadcom και προστίθεται νέο αποθετήριο λογισμικού και CLI utilities. Πράγματι, έχει προστεθεί το firmware για πολλές συσκευές wireless Broadcom και έτσι το Λ/Σ θα τις αναγνωρίζει αυτόματα, όπως και άλλες κάρτες δικτύου.
Νέες εντολές CLI όπως "qrepoadd', 'qreporm' και 'qrepolist', είναι εκεί για διαχείριση εξωτερικών αποθετηρίων -για παράδειγμα 'sudo qrepoadd trinity' προσθέτει ολοκληρωμένο το Trinity repository. Το Q4OS development pack μπορεί τώρα να δημιουργεί password-less installers, για privilaged sudo users. Θα χρησιμοποιείται για να αναβαθμίζει τις περισσότερες εφαρμογές Q4OS. Τέλος υπάρχουν πολλά bug fixes ειδικά πάνω στο εναλλακτικό desktop KDE 4.

Η επίσημη ιστοσελίδα της διανομής

Κώδικας:
www.q4os.org

To Q4OS με λίγα λόγια
Λ/Σ: Linux
Βασισμένο: Debian
Προέλευση: Γερμανία
Αρχιτεκτονικές: x86 και x86-64
Κατηγορία: Γραφείου
Κατάσταση: Ενεργή

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]  [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: