Τα λάπτοπ (οι φορητοί υπολογιστές) με οθόνες αφής, αλλά και τα μόνιτορ, κάνουν πλέον θραύση. Είναι της μόδας (πολύ trendy όμως) και είναι λογικό μιας και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα -που διατίθενται στην αγορά- υποστηρίζουν την αφή multi-touch. Αν για παράδειγμα έχετε ένα λάπτοπ αφής με Windows 8.1, η υποστήριξη αφής ουσιαστικά διπλασιάζεται συγκριτικά με ένα tablet.
Στο Linux, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η υποστήριξη αφής είναι (πώς να το πούμε τώρα, κάπως)... “ασσύμετρη” και προς... “πάσα κατεύθυνση”. Κάποια γραφικά περιβάλλοντα παρέχουν εκπληκτική υποστήριξη αφής, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το λειτουργικό σύστημα Chrome OS ή και με τα Windows ακόμα. Άλλα πάλι (γραφικά περιβάλλοντα), αντιμετωπίζουν την οθόνη αφής σας σαν ένα επιπλέον ποντίκι.
Φιλικά προς την αφή περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας
1. Gnome
Στην έκδοση 3.14 του Gnome Shell έχουμε απίστευτη ενσωμάτωση αφής. Βλέπουμε δηλαδή πως με το παρατεταμένο άγγιγμα, μπορούμε να επιλέξουμε κάτι, να κάνουμε αποκοπή και επικόλληση, όπως και στο Android ή στο iOS. Συν των άλλων, πέρα από το πληκτρολόγιο στην οθόνη, μας δίνεται η δυνατότητα και για κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις που βασίζονται στην αφή.
Εκτός από όλα τα νέα χαρακτηριστικά τα οποία το Gnome 3.14 έφερε για τις οθόνες αφής, είναι ένα σοβαρό γραφικό περιβάλλον που αναμφισβήτητα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν σας αρέσει να κάνετε τα “πάντα” με την αφή. Ο τρόπος που γράφτηκε το Gnome Shell, καθιστά εξαιρετικά απλή την χρήση (με την αφή) των διαφόρων εφαρμογών και την εναλλαγή μεταξύ τους. Δεν έχετε παρά να ακουμπήσετε, με το δάκτυλό σας, το κουμπί “δραστηριότητες” (activities) που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Θα σας ανοίξει αμέσως η λειτουργία επισκόπησης, όπου μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε τις εφαρμογές (θα σας θυμίσει την αντίστοιχη λειτουργία του Android).
Εάν λοιπόν θέλετε ένα περιβάλλον εργασίας Linux που να είναι φιλικό με την αφή, η πρώτη σας επιλογή θα πρέπει να είναι το Gnome.
2. Unity
Εκτός από το Gnome Shell, δεν υπάρχει κάποιο άλλο αξιοσημείωτο περιβάλλον εργασίας το οποίο να είναι κατάλληλο για οθόνες αφής -που, έστω, να μπορεί να ανταγωνίζεται το Gnome. Εάν τώρα -για τον όποιον λόγο- δεν θέλετε το Gnome, δοκιμάστε το περιβάλλον εργασίας Unity του Ubuntu.
Το Unity, όπως και το Gnome, υποστηρίζει τις κινήσεις αφής για να περιηγηθείτε στην επιφάνεια εργασίας. Και έχουν πράγματι πολλές κινήσεις multi-touch.
Συν των άλλων, το Unity (όπως και το Gnome Shell) σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου την υποστήριξη αφής. Χάρη στο όμορφο και λειτουργικό dock που υπάρχει στην αριστερή πλευρά της οθόνης, μπορείτε να εναλλάσσεστε ανάμεσα στις εφαρμογές. Δεν έχετε παρά να αγγίξετε μια εφαρμογή με το δάκτυλό σας!
Το γεγονός ότι το Unity είναι διαθέσιμο μόνο στο Ubuntu, δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει. Η επιφάνεια εργασίας προσφέρει πολλές επιλογές σε όσους θέλουν να απολαύσουν την λειτουργικότητα που προσφέρουν οι οθόνες αφής. Όλα είναι αρκετά καλά σχεδιασμένα και η πλοήγηση είναι πανεύκολη, με ένα απλό άγγιγμα του δακτύλου σας γίνονται τα πάντα.
Μετατρέψτε σε αφής, το περιβάλλον εργασίας σας που δεν είναι αφής
Ας υποθέσουμε τώρα ότι είδατε τα παραπάνω desktops αλλά αποφασίσατε ότι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανένα από τα δύο. Επιθυμείτε όμως, παρόλα αυτά, να έχετε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας στο pc σας που τρέχει Linux. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Η αλήθεια είναι πως, ακόμα και τότε, έχετε εναλλακτική. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο. Ο λόγος για το Touchegg.
Τι κάνει; Το Touchegg μπορεί να ερμηνεύσει τις κινήσεις trackpad (όπως το scroll/η ανακύλιση με τα δύο δάκτυλα κλπ) που κάνετε στην οθόνη αφής σας και να τις μετατρέψει σε (αποτελεσματική) αφή. Πραγματικά, πρόκειται για ένα πολύ καλό εργαλείο που θα σας ενθουσιάσει.
Χρησιμοποιώντας το touchegg, θα έχετε -στο περίπου- μια εμπειρία αφής, παρόμοια με αυτήν του Gnome ή του Unity. Μην περιμένετε βέβαια να είναι τόσο επιδέξιο, τόσο όμορφο ή το ίδιο λειτουργικό. Αν όμως αυτό δεν σας ενοχλεί, μπορείτε να κατεβάστε αυτό το μικρό πρόγραμμα, να το προσθέσετε στα προγράμματα εκκίνησης και να απολαύσετε την νέα εμπειρία αφής στο desktop (επιφάνεια εργασίας) το οποίο χρησιμοποιείτε και που (γούστα είναι αυτά) δεν θέλετε να το αλλάξετε!
Συμπέρασμα
Όσον αφορά την υποστήριξη αφής, το Linux είναι ακόμα πίσω. Ή μάλλον να το πούμε αλλιώς· έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Με τους υπολογιστές αφής να γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές ότι οι προγραμματιστές του Linux πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους -αν θέλουν να μπουν για τα καλά στο παιχνίδι.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]