Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) εδώ και πολλά χρόνια αύξανε το μερίδιο αγοράς της έναντι των ανταγωνιστών της. Τα πράγματα έχουν αλλάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα με τους ανταγωνιστές της να καταφέρνουν να κλείσουν συμβόλαια με μεγάλους πελάτες της TSMC, είτε προσφέροντας χαμηλότερες τιμές, είτε προσφέροντας καλύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες κατασκευής ολοκληρωμένων.
Σύμφωνα με το Digitimes, η United Microelectronics (UMC) κατάφερε να εξασφαλίσει παραγγελίες για κατασκευή SoCs από την Mediatek και την Qualcomm. Τα 28nm HKMG της UMC πλέον θεωρούνται αρκετά ώριμα για την κατασκευή SoCs και οι χαμηλότερες τιμές που προσφέρει η εταιρία έναντι αυτών της TSMC, είναι σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένων των μικρών περιθωρίων κέρδους στην εν λόγω αγορά. Το ίδιο κατάφεραν και η GlobalFoundries, η Κινέζικη Semiconductor Manufacturing International (SMIC) και η Huali Microelectronics (HLMC). Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε σύντομα ακόμα φτηνότερες φορητές συσκευές με πολυπύρηνα SoCs της Mediatek και της Qualcomm, κατασκευασμένα στα 28nm αυτών των εταιριών.
Και αν δεν έφτανε για την TSMC ο ανταγωνισμός στην αγορά των 28nm μέσω χαμηλότερων τιμών, η Samsung σε συνεργασία με την GlobalFoundries, εξασφαλίζουν συμβόλαια και για κορυφαία SoCs που θα κατασκευάζονται με την μέθοδο κατασκευής των 14nm FinFET. Η Samsung ήδη κατασκευάζει το τελευταίο και κορυφαίο EXynos 7420 SoC της, που βρίσκεται μέσα στα πρόσφατα ανακοινωμένα Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, στα εργοστάσιά της με την εν λόγω μέθοδο κατασκευής.
Εταιρίες όπως η Qualcomm, η Apple και η Nvidia, που έφτιαχναν αποκλειστικά στην TSMC τα ολοκληρωμένα τους ή έστω την είχαν ως πρώτη επιλογή, στρέφονται πλέον προς την Samsung. Η TSMC αναπτύσσει την δική της μέθοδο κατασκευής των 16nm FinFET, αλλά θεωρείται ότι είναι περίπου ένα τρίμηνο πίσω από την Samsung.
Έτσι νεότερες πληροφορίες θέλουν την Qualcomm να έχει επιλέξει την Samsung για την κατασκευή του επόμενου κορυφαίου της SoC του Snapdragon 820. Σε αυτή της την επιλογή, πιθανόν έπαιξαν ρόλο και προβλήματα που φημολογούνται ότι είχε το τελευταίο της Snapdragon 810 SoC, που κατασκευαζόταν στην TSMC, προβλήματα που ώθησαν την Samsung να βασιστεί σε δικά της SoCs για τα κορυφαία της μοντέλα smartphones, αντί για το 810 της Qualcomm.
Άλλες φήμες θέλουν επίσης την Apple να παράγει το επόμενο A9 SoC της, που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα μοντέλα iPhone και iPad, στα εργοστάσια της Samsung και της GlobalFoundries. Σε αντίθεση με παλαιότερες φήμες ότι οι παραγγελίες θα είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε Samsung-GlobaFoundries και TSMC, οι τελευταίες φήμες θέλουν τις Samsung-GlobaFoundries να αναλαμβάνουν την κατασκευή των A9 SoCs, με την TSMC να είναι αβέβαιο το αν και σε τι βαθμό θα πάρει παραγγελίες από την Apple. Αυτές τις μέρες η ιδιοκτήτρια εταιρία της GlobalFoundries ανακοίνωσε ότι η εταιρία αυξάνει την παραγωγή της ολοκληρωμένων που κατασκευάζονται στα 14nm FinFET. Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση αυτή να σχετίζεται με το A9 SoC της Apple.
Παρόλα τα παραπάνω νέα, η TSMC παραμένει ένας γίγαντας της αγοράς, με το μέγεθός της να υπερβαίνει αυτό των GlobalFoundries, UMC, SMIC και HLMC μαζί. Η εταιρία ελπίζει να κερδίσει τον ανταγωνισμό στον αγώνα δρόμου για τα 10nm, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι ομάδα τεχνικών της δουλεύει σε τεχνολογίες κατασκευής των 7nm, που θα διαδεχτούν τα 10nm στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Intel και Samsung έχουν ήδη κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]