Ένα "ορόσημο" στην ιστορία της τεχνολογίας γιορτάστηκε χθες 19 Απριλίου 2015, καθώς πέρασαν 50 χρόνια από τη διατύπωση του "νόμου του Moore".
Ήταν 19 Απριλίου του 1965, όταν ο Gordon Moore (συνιδρυτής μετέπειτα της Intel) δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Electronics, στο οποίο προέβλεπε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (τρανζίστορ, αντιστάσεις, πυκνωτές) που θα μπορούσε να συμπιεστεί σε έναν ολοκληρωμένο κύκλωμα (αυτό που τώρα αποκαλούμε chip) μπορεί να διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, χωρίς υπερβολικό κόστος. Η πρόβλεψή του, που έγινε γνωστή ως "Νόμος του Moore", επαληθεύτηκε από την πραγματικότητα.
Το 1975, ο Moore αναθεώρησε την πρόβλεψή του σε "κάθε δύο χρόνια", με το νόμο του να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ημιαγωγών, καθοδηγώντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της και θέτοντας στόχους στον τομέα της έρευνας και την ανάπτυξης. Οι δυνατότητες πολλών ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών είναι, μάλιστα, άρρηκτα συνδεδεμένες με το νόμο του Moore.
Τα τελευταία χρόνια ο Moore έχει σημειώσει ότι ο νόμος του δε θα διαρκέσει για πάντα, δίνοντας χρονικό περιθώριο 10 με 15 χρόνια. Με τα chips πλέον να κατασκευάζονται στα 14 νανόμετρα (όπως οι νέοι Broadwell επεξεργαστές της Intel) η βιομηχανία έχει αρχίσει να τα βάζει με τα "φυσικά όρια".
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]