Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU Nvidia-Pascal-maxwell

H Nvidia σε πρόσφατες δημοσιεύσεις της ανακοίνωσε μέσω του CEO της, Jen Hsun ότι η νέα αρχιτεκτονική της Nvidia, Pascal θα κατασκευάζεται με τεχνολογία FinFET και πως γι’ αυτή την εξέλιξη θα βασιστεί στην κύρια κατασκευαστική συνεργάτιδα, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απεκάλυψε λεπτομέρειες, απλά επιβεβαίωσε ό,τι ήταν ήδη γνωστό. Δεν έδωσε κανένα νέο στοιχείο και καμία λεπτομέρεια για το ποια προϊόντα θα κυκλοφορήσουν πρώτα, πότε θα γίνει αυτό και σιώπησε όποια επιχειρηματολογία λέγοντας ότι ανυπομονεί να πει περισσότερα όταν θα είναι πιο κοντά στην κυκλοφορία τα προϊόντα αυτά.

Το σημαντικό στις δηλώσεις του ήταν ότι η νέα γενιά καρτών γραφικών Pascal θα έχει την νέα τεχνολογία μνήμης γραφικών HBM2, ενώ ο αντίπαλος κατασκευαστής AMD, ήδη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το HBM1 με σχέδια για HBM2 μελλοντικά. Στόχος, όπως επεσήμανε είναι οι κάρτες γραφικών Pascal με HBM2 να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα σε αναλύσεις 4Κ αναφέροντας πως ο στόχος είναι τα 4Κ@60fps.

Η σειρά GPU με κωδική ονομασία Pascal λογίζεται πως θα είναι καταπληκτική. Θα έχει τετραπλάσια ακρίβεια επιδόσεων, διπλάσια απόδοση ανά watt, κάτι λιγότερο από τριπλάσια χωρητικότητα μνήμης και τρεις φορές το εύρος ανάγνωσης γραφικών από ό,τι οι Maxwell. Το πρόβλημα με το PCI-E παραμένει το ίδιο, δηλαδή οι CPU τρώνε μπουκάλι (bottleneck), αλλά αυτό σιγά σιγά γίνεται μη σχετικό μιας και το μεγαλύτερο μέρος του φόρτου του υπολογιστή το αναλαμβάνει η GPU χάρις στην αυτονομία που δίνει η τεχνολογία της API του DX12.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο κεντρικοί πυρήνες Pascal που θα βασιστούν οι κάρτες γραφικών, το PK104 που είναι απόγονος του GM204 και το PK100 που θα είναι η ναυαρχίδα της Nvidia. Και οι δύο θα κατασκευαστούν είτε σε 14nm είτε σε 16nm με τεχνολογία FinFET. Η Nvidia είχε παραμείνει στάσιμη για τρία χρόνια στην τεχνολογία με τα 28nm αλλά πάντα κατάφερνε να κάνει το άλμα ανά γενιά. Φυσικά, αυτή η στασιμότητα το κάνει πραγματικά δύσκολο να διατηρηθεί στην κορυφή, εκτός κι αν ανεβάσει ταχύτητα, κάτι που σχεδιάζει να κάνει με της νέας γενιάς GPU της. Η χρήση του HBM2 που θα χρησιμοποιήσει η Nvidia θα φτάνει ως και τα 32GB για video buffer και μέχρι και 1TB/s στο εύρος ανάγνωσης γραφικών.

Ένα μικρό εμπόδιο όμως η Nvidia θα το έχει, καθώς θέλοντας να μείνει πιστή στην TSMC, γνωρίζει ότι ποτέ δεν ήταν η εταιρεία που της έδινε την αμέριστη προσοχή της, αλλά πάντα επέλεγε να δώσει προτεραιότητα στην Apple για παραγγελίες και κατασκευή εξαρτημάτων. Έτσι, γι’ αυτό το σκοπό η Nvidia έχει και τη Samsung σαν κατασκευαστικό συνεργάτη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια προϊόντα φτιάχνονται που.

Αυτό πραγματικά δεν είναι έκπληξη, μιας και η Nvidia Corp. ήταν παρούσα στη λίστα της TSMC με τους συνεργάτες για τεχνολογίες στα 16nm της FinFET. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Samsung έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει 14nm FinFET, ενώ η TSMC θα ξεκινήσει να παράγει μαζικά στα 16nm FinFET κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με σκοπό τα κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Nvidia: Τεχνολογία FinFET με HBM2 για τις Pascal GPU Nvidia-Pascal-maxwell-2

Αυτή τη στιγμή δεν είναι λογικό για την Nvidia να παραγκωνίζει την TSMC για τη Samsung, ακόμα κι αν παράγει στα 14nm πιο σύντομα από την TSMC, επομένως η Nvidia θα παραμείνει συνεργάτης με την TSMC. Με δηλώσεις από μεριάς του πράσινου κολοσσού να αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δε θέλουν να πράξουν διαφορετικά.

Πάνω σε αυτές τις δηλώσεις, ο CEO της Nvidia Jen Hsun επιβεβαίωσε πως πάντα ψάχνουν για νέους συνεργάτες, αφού πάντα είναι στόχος η βελτίωση για πιο αποδοτικά προϊόντα με καλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, μιας και η τεχνολογία προχωράει, αλλά η TSMC παραμένει ο κύριος συνεργάτης τους.

Από αυτό μπορούμε άνετα να σκεφτούμε ότι από τη μια πλευρά χρειάζεται την TSMC σαν συνεργάτη και από την άλλη κρατάει την Samsung σαν ενίσχυση και εναλλακτικό σχέδιο. Άλλωστε δύο συνεργάτες που μπορούν να εργαστούν πάνω σε μια τεχνολογία είναι καλύτερα από έναν, αντίθετα με την AMD, που εδώ και χρόνια έχει μόνιμο κατασκευαστή την GlobalFoundries.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: