Σήμερα θα δούμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στον τομέα της τεχνολογίας. Θα δούμε τα μεγαλύτερα ονόματα όπως Apple, Microsoft, Sony, Google, Facebook και άλλους να μπαίνουν ο ένας απέναντι στον άλλον, αλλά και ποια είναι η εταιρεία με τους περισσότερους αντιπάλους.
Apple vs Microsoft
Apple και Microsoft ιδρύθηκαν το 1976 και 1975 αντίστοιχα και είναι και οι δυο ανάμεσα στα πιο πολύτιμα brands στον κόσμο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Steve Jobs και Bill Gates κρατούσε χρόνια, με τον Jobs να αναφέρεται για την Microsoft το 1995, ως η εταιρεία που φτιάχνει τρίτης διαλογής προϊόντα.Αντίστοιχα ο Gates το 2010 αναφέρθηκε στο iPad λέγοντας «There’s nothing on the iPad I look at and say, Oh, I wish Microsoft had done it».
Facebook vs MySpace
To MySpace δημιουργήθηκε το 2003, ήταν ένα από τα high profile social networks και στο peak του έφτασε τους 125 εκατομμύρια χρήστες ενώ είχε περισσότερες webpage επισκέψεις από το Google.Το Facebook ιδρύθηκε την επόμενη χρονιά, 4 Φεβρουαρίου του 2004 ενώ οι χρήστες του MySpace ξεκίνησαν γρήγορα να πηγαίνουν προς τον Mark Zuckerberg.
Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το MySpace να έχει περίπου 25 εκατομμύρια χρήστες, ενώ το Facebook 1.36 δισεκατομμύρια, δηλαδή αν ήταν χώρα θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Nintendo vs Sega
Προς τα τέλη της δεκαετίας του 80 με αρχές 90, Sega και Nintendo βρίσκονταν σε πόλεμο για το ποια θα κερδίσει στην επικράτηση των παιχνιδομηχανών. Το SNES της Nintendo να ηγείται με το 90% των πωλήσεων στις ΗΠΑ το 1990.Η Sega είχε το μυστικό όπλο ονόματι Sega Mega Drive πουλώντας 40 εκατομμύρια κομμάτια μέχρι το τέλος του 1994. Τελικός νικητής όμως βγήκε η Nintendo αφού η Sega αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά ζητήματα που την ανάγκασαν να αποχωρήσει.
Από την άλλη, η Nintendo αν και αντιμετώπισε σημαντικό ανταγωνισμό από τα παιχνίδια σε κινητά, έχει πουλήσει μέχρι σήμερα 670 εκατομμύρια κονσόλες.
Sony vs Microsoft
Η μάχη μεταξύ Sony και Microsoft γίνεται επίσης όσον αφορά στην επικράτηση των κονσολών. Το Xbox προσπαθεί να κερδίσει το μερίδιο της αγοράς ενάντια στο PlayStation ειδικά όσον αφορά στις ΗΠΑ. To PlayStation κυκλοφόρησε το 1994 ενώ το Xbox το 2001, άρα η Sony είχε σαφές προβάδισμα.Το PlayStation 4 έχει πουλήσει πάνω από 18.5 εκατομμύρια ενώ το Xbox One 10 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του 2014.
Apple vs Google
H Microsoft δεν είναι ο μόνος ανταγωνιστής της Apple, καθώς στο παιχνίδι μπήκε και η Google. O Eric Schmidt έχει χαρακτηρίσει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό καθοριστικής σημασίας για την βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών διότι έχει τεράστια οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές ανά τον κόσμο.Όσον αφορά στην αγορά των smartphones το Android κατέχει το 84.7% παγκοσμίως ενώ το iOS βρίσκεται στο 11.7%.
Microsoft vs Netscape
O Internet Explorer της Microsoft είχε σημαντικό ανταγωνισμό από τον browser Netscape Navigaton του οποίου όμως η AOL σταμάτησε την ανάπτυξη το 2007. Όμως και η Microsoft προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ανακοινώνοντας τον Microsoft Edge για τα επερχόμενα Windows 10.Apple vs IBM
Εκτός από την Google και την Microsoft, στον κατάλογο των αντιπάλων της Apple μπαίνει και η IBM. O Steve Jobs φωτογραφήθηκε με φόντο το logo της IBM το 1983 στο Manhattan, κάνοντας μια όχι και τόσο σεμνή χειρονομία.Την κορόιδευε επειδή άργησε πολύ να μπει στον τομέα των PC λέγοντας χαρακτηριστικά «Αν για κάποιο λόγο κάνουμε τεράστια λάθη και η ΙΒΜ πάρει την πρώτη θέση, τότε η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι θα μπούμε σε μια σκοτεινή περίοδο όσον αφορά στους υπολογιστές και θα παραμείνουμε εκεί για μια 20ετια».
Μπορεί ο Steve Jobs να δήλωνε αυτά το 1985, όμως το 2014 ο Tim Cook προχώρησε σε συνεργασία με την IBM να βοηθά την Apple να πουλήσει iPhone και iPads στους εταιρικούς πελάτες της.
Samsung vs Apple
Φυσικά και η κόντρα της Samsung με την Apple δεν θα μπορούσε να απουσιάζει καθώς οι δυο τους είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι στην αγορά των smartphones ενώ πολλές φορές έχουν φτάσει και στα δικαστήρια.Το 2011 η Apple πήγε την Samsung στα δικαστήρια κατηγορώντας την ότι έχει αντιγράψει το design των iPhone και των iPad και το έχει εφαρμόσει στη σειρά Galaxy. Το δικαστήριο τότε αποφάσισε η Samsung να πληρώσει στην Apple 290 εκατομμύρια δολάρια και 170 εκατομμύρια όσον αφορά σε καταπάτηση πατεντών το 2014.
Πηγή: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]