Γεγονός είναι ότι πλέον η Ελλάδα κατέχει τον δικό της υπερυπολογιστή. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας έχει εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όπως είχε δηλώσει και στις αρχές του 2014. Έτσι, πλέον μπορεί να υποδεχτεί και να υποστηρίξει την έρευνα χιλιάδων Ελλήνων και ξένων ερευνητών. Ο νέος αυτός υπερυπολογιστής θα βοηθήσει έμπρακτα στην ενίσχυση των ερευνών όλου του επιστημονικού βεληνεκούς στην Ελλάδα, καθώς θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών του σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες. Επίσης, θα βελτιώσει και θα διευκολύνει αισθητά την πρόσβασή στην ήδη προϋπάρχουσα πανευρωπαϊκή υποδομή, γνωστή και ως PRACE.
Επιστήμονες από ποικίλα επιστημονικά πεδία όπως αυτά της Υπολογιστικής Χημείας, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Βιοϊατρικής, της Μετεωρολογίας, της Σεισμολογίας, της Υπολογιστικής Μηχανικής καθώς και οι Επιστήμες Υλικών θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους του νέου συστήματος για να εκτελούν διάφορες εργασίες όπως παραδείγματος χάριν οι προσομοιώσεις. Αυτού του τύπου οι εργασίες καθώς και άλλες παρεμφερείς, μέχρι πρότινος γινόταν αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού ή στις πολύ μικρότερης κλίμακας πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
Η τεχνολογική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείται θα είναι η NeXtScale της ΙΒΜ. Συγκεκριμένα θα αποτελείται από 426 υπολογιστές με περισσότερους από 8.500 πολυπύρηνους επεξεργαστές. Η νέα τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί προσφέρει χαμηλούς χρόνους απόκρισης και μεγάλο εύρος ζώνης. Επίσης, η αποθηκευτική ικανότητα του θα είναι 1 Petabyte, φανταστείτε 1.000 δίσκους του 1 Terabyte. Η συνολική επεξεργαστική ισχύ που θα προσφέρει είναι της τάξεως των 180 Tflop/s κάτι που τον κατατάσσει στην 366η θέση της κατάταξης των υπερυπολογιστικών μονάδων παγκοσμίως.
Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους ερευνητές από το Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες δοκιμές. Πέρα ωστόσο από την πρόσβαση, στους ερευνητές που θα τον χρησιμοποιούν θα διατίθενται και όλα τα λογισμικά και οι βιβλιοθήκες που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη των πειραμάτων τους και των διαφόρων ειδών εφαρμογών τους.
Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μια τέτοια κίνηση από μόνη της δεν αρκεί, καθώς αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή προστασία και φροντίδα. Ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία τους σε υψηλά επίπεδα, κατάλληλα να ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών τους διαρκώς.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]