Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Τώρα και η Ελλάδα δυνατά στο παιχνίδι των υπερυπολογιστών

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
Τώρα και η Ελλάδα δυνατά στο παιχνίδι των υπερυπολογιστών Internet-640x451

Γεγονός είναι ότι πλέον η Ελλάδα κατέχει τον δικό της υπερυπολογιστή. Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας έχει εξοπλιστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όπως είχε δηλώσει και στις αρχές του 2014. Έτσι, πλέον μπορεί να υποδεχτεί και να υποστηρίξει την έρευνα χιλιάδων Ελλήνων και ξένων ερευνητών. Ο νέος αυτός υπερυπολογιστής θα βοηθήσει έμπρακτα στην ενίσχυση των ερευνών όλου του επιστημονικού βεληνεκούς στην Ελλάδα, καθώς θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών του σε πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες. Επίσης, θα βελτιώσει και θα διευκολύνει αισθητά την πρόσβασή στην ήδη προϋπάρχουσα πανευρωπαϊκή υποδομή, γνωστή και ως PRACE.

Επιστήμονες από ποικίλα επιστημονικά πεδία όπως αυτά της Υπολογιστικής Χημείας, της Φυσικής, της Βιολογίας, της Βιοϊατρικής, της Μετεωρολογίας, της Σεισμολογίας, της Υπολογιστικής Μηχανικής καθώς και οι Επιστήμες Υλικών θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους πόρους του νέου συστήματος για να εκτελούν διάφορες εργασίες όπως παραδείγματος χάριν οι προσομοιώσεις. Αυτού του τύπου οι εργασίες καθώς και άλλες παρεμφερείς, μέχρι πρότινος γινόταν αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού ή στις πολύ μικρότερης κλίμακας πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Η τεχνολογική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείται θα είναι η NeXtScale της ΙΒΜ. Συγκεκριμένα θα αποτελείται από 426 υπολογιστές με περισσότερους από 8.500 πολυπύρηνους επεξεργαστές. Η νέα τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί προσφέρει χαμηλούς χρόνους απόκρισης και μεγάλο εύρος ζώνης. Επίσης, η αποθηκευτική ικανότητα του θα είναι 1 Petabyte, φανταστείτε 1.000 δίσκους του 1 Terabyte. Η συνολική επεξεργαστική ισχύ που θα προσφέρει είναι της τάξεως των 180 Tflop/s κάτι που τον κατατάσσει στην 366η θέση της κατάταξης των υπερυπολογιστικών μονάδων παγκοσμίως.

Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους ερευνητές από το Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι απαιτούμενες δοκιμές. Πέρα ωστόσο από την πρόσβαση, στους ερευνητές που θα τον χρησιμοποιούν θα διατίθενται και όλα τα λογισμικά και οι βιβλιοθήκες που κρίνονται απαραίτητα για την ανάπτυξη των πειραμάτων τους και των διαφόρων ειδών εφαρμογών τους.

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι μια τέτοια κίνηση από μόνη της δεν αρκεί, καθώς αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή προστασία και φροντίδα. Ώστε να διατηρηθεί η λειτουργία τους σε υψηλά επίπεδα, κατάλληλα να ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών τους διαρκώς.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δημοσίευση #2
 Nemesis

Nemesis
Global Moderator
Global Moderator
Τώρα και η Ελλάδα δυνατά στο παιχνίδι των υπερυπολογιστών Tromaktiko1038

Με καθυστέρηση μερικών μηνών από τον αρχικό προγραμματισμό, ξεκινά τη λειτουργία του ο πρώτος ελληνικός υπερυπολογιστής...
Είναι ένας ΙΒΜ με ταχύτητα 180 Teraflop/s [τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο], ο οποίος βρίσκεται στη 366η θέση παγκοσμίως.

Ο ελληνικός supercomputer, σύμφωνα με το pcmag.com, θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό "οικοσύστημα" υπερυπολογιστών PRACE [Partnership for Advanced Computing in Europe], ενώ μελλοντικά, μετά από αναβάθμιση, θα συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.

Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες [CPU cores] διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση [low latency] και υψηλό εύρος ζώνης [high bandwidth].

Η εθνική "υπερ-υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων" [High Performance Computer - HPC] είναι εγκατεστημένη σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, ο τομέας Έρευνας & Καινοτομίας του οποίου, μαζί με το ΕΔΕΤ, έχουν τη διαχείριση.

Η ΕΔΕΤ Α.Ε., με περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, διασυνδέει περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, τα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εξυπηρετώντας καθημερινά περίπου 500.000 χρήστες.

Ο κορυφαίος υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι ο Tianhe-2 που βρίσκεται στην Κίνα και έχει ταχύτητα 33,86 Petaflop/s [1 Petaflop/s = 1.000 Teraflop/s]. Στην Ευρώπη, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως και είναι ο Piz Daint στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με ταχύτητα 6,27 Pflop/s.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: