Ο σύγχρονος, ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που οδηγεί ολοένα νεότερους ανθρώπους στον διαβήτη και στα καρδιαγγειακά προβλήματα, μπορεί να κοστίζει πολλά χρόνια από τη ζωή, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.
Αναλύοντας στοιχεία μίας 50ετίας από σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εκδήλωσαν «νοσήματα της αφθονίας» είχαν πολύ αυξημένες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.
Μάλιστα ο κίνδυνος που διέτρεχαν αυξανόταν κατ’ αναλογία με τον αριθμό των νοσημάτων από τα οποία έπασχαν ταυτοχρόνως, ενώ τα χρόνια ζωής που έχαναν εξαρτώντο από την ηλικία που είχαν όταν αρρώστησαν.
Στα νοσήματα της αφθονίας συμπεριλαμβάνονται το έμφραγμα, το εγκεφαλικό και ο τύπου 2 διαβήτης, η εμφάνιση των οποίων εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο ζωής, με την καθιστική ζωή, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία να αποτελούν κύρια αίτιά τους.
Αν και τα νοσήματα αυτά παραδοσιακά θεωρούνται προβλήματα των ηλικιωμένων, τις τελευταίες δεκαετίες μειώνεται η ηλικία εμφάνισής τους, αφού ολοένα περισσότεροι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι, τρέφονται ανθυγιεινά και ζουν καθισμένοι σε μία καρέκλα από την παιδική κιόλας ηλικία.
Όπως έδειξε η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έπασχαν από κάποιο από τα προαναφερθέντα νοσήματα, όσοι έπασχαν από ένα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια των δεκαετιών παρακολούθησης.
Όσοι είχαν δύο από τα προαναφερθέντα νοσήματα είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες θανάτου και όσοι είχαν και τα τρία, είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες θανάτου.
Επιπλέον, όσο νεότεροι ήταν οι εθελοντές όταν αρρώστησαν, τόσο περισσότερα χρόνια ζωής έχαναν.
Για παράδειγμα, στην ηλικία των 60 ετών το ατομικό ιστορικό δύο εκ των προαναφερθέντων νοσημάτων σήμαινε 12 λιγότερα χρόνια ζωής, ενώ οι εθελοντές που είχαν και τα τρία νοσήματα, έχαναν 15 χρόνια από τη ζωή τους.
Στην ηλικία των 40 ετών, όμως, η συννοσηρότητα είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο, με τους εθελοντές που έπασχαν και από τα τρία νοσήματα να χάνουν κατά μέσον όρο 23 χρόνια από τη ζωή τους.
Στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 689.300 εθελοντές που συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες από το 1960 έως το 2007 (οι 128.843 έχασαν στο μεσοδιάστημα τη ζωή τους) και από 499.808 που συμμετείχαν σε άλλες μελέτες από το 2006 έως το 2013 (στο μεσοδιάστημα πέθαναν οι 7.995 από αυτούς).
Τα ευρήματα αυτά καθίστανται ιδιαιτέρως ανησυχητικά, δεδομένου ότι το περίπου 80% των κρουσμάτων και των τριών νοσημάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ο κόσμος διατηρούσε υπό έλεγχο το βάρος του, γυμναζόταν περισσότερο, τρεφόταν υγιεινά, δεν κάπνιζε και δεν υπερκατανάλωνε αλκοόλ, λένε οι ειδικοί.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η πρόληψη της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού για τους πάσχοντες από διαβήτη και, αντιστρόφως, η πρόληψη του διαβήτη για τους πάσχοντες από καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Ντάνις, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]