Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Linux: Το ήξερες;

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το Linux είναι ήδη 24 χρονών παλικάρι. Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, γενέθλια δεν θα γιορτάζαμε (όχι του Λίνουξ πάντως) αν δεν ήταν ο Richard Mathew Stallman από τον οποίον ξεκίνησαν όλα όταν τον Ιούνιο του 1971 είχε την ιδέα για ελεύθερη διακίνηση του κώδικα.

Είναι η χρυσή εποχή του IRC και των λιστών επικοινωνίας, όταν στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήρθε ένα νέο εισερχόμενο e-mail. Λιτό και σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε. Το mail, εστάλη από ένα αγόρι 21 χρονών, φοιτητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας, με τ' όνομα: Linus Torvalds. Είναι η ιστορία που λατρεύουν τα media. Ένας μοναχικός καβαλάρης που κάθισε χρόνια μόνος του κι έγραψε ένα λειτουργικό σύστημα και τελικά έγινε ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της μισητής για πολλούς Microsoft.

O Linus Torvalds φτιάχνει τον πρώτο κώδικα του Linux και τον διανέμει στο Internet. Διάφοροι προγραμματιστές κάνουν τροποποιήσεις και ο αρχικός κώδικας βελτιώνεται συνεχώς και μεγαλώνει, χάρη στον Linus Torvalds, τον επαναστάτη κατά τύχη.

Και όχι τυχαία, με την έλευσή του στο προσκήνιο του - την 25η Αυγούστου 1991, με ένα mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία - κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την «βρεφική» ηλικία, το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο (δείτε την Ιστορία Του Διαδικτύου) ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί να έχει) το Linux (δείτε περισσότερα: Ο νόμος του Linux).
[Μην παραβλέπουμε βέβαια και την Ιστορία του UNIX, του λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, από το οποίο ξεπήδησαν το Linux, το OSX και όλα τα BSD-based λειτουργικά συστήματα και όχι μόνο· ένα λειτουργικό που ενέπνευσε ταινίες, μα και ολόκληρη... βίβλο, την Unix Ψηφιακή Βίβλο.]

Ό,τι και να πούμε, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί κάποιος να μην λατρέψει αυτό το λειτουργικό (που ίσως να υπάρχουν πράγματα για αυτό τα οποία δεν ξέρουμε· παρεμπιπτόντως, ρίξτε μια ματιά και σε αυτό: OpenSSL και Linux: Μια Ιστορία των 2 Projects).

Ο νεαρός τότε Linus Torvald ξεκίνησε το πρότζεκτ του ως χόμπι, μην γνωρίζοντας ότι ο νέος αυτός πυρήνας ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, κάποια μέρα θα γίνει αντικείμενο λατρείας. Ο Linux kernel, στην πρώτη μορφή του, δεν είχε καμία πρακτική χρήση. Αργότερα, προγραμματιστές του Linux και του GNU συνεργάστηκαν για να ενσωματώσουν στο Linux τις συνιστώσες του GNU, φτιάχνοντας ένα λειτουργικό και ελεύθερο λειτουργικό σύστημα.

Μέχρι σήμερα, το Linux είναι ανοιχτό σε χιλιάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο, προκειμένου να αυτοσχεδιάσουν και να το αναπτύξουν. Και, όχι άδικα, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές των προγραμματιστών.

Το Linux θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με έναν τόπο όπου γίνονται ανασκαφές. Όσο περισσότερο «σκάβει» κανείς, τόσο περισσότερο και πιο πλούσιο θησαυρό βρίσκει.

Ο Linux kernel (ο πυρήνας του Linux) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και ισχυρές πλατφόρμες για να την επεξεργαστείς και αναπτύξεις. Αλλά, ξέρετε όλα τα γεγονότα που αφορούν το Linux και την ευρεία χρήση του σήμερα;

1. Όταν ο Torvald ξεκίνησε το πρότζεκτ του, ο πρώτος Linux Kernel (πυρήνας του Linux) καταλάμβανε μόνο 65 KB. Αρχικά, το 1991, η Linux kernel έκδοση 0.01 κυκλοφόρησε με 10.239 γραμμές κώδικα. Σήμερα, ακόμη και ένας Standard Linux Kernel έχει πάνω από 10 εκατομμύρια γραμμές κώδικα και αναπτύσσεται με ρυθμό 10% ετησίως. Περίπου 4.500 γραμμές κώδικα προστίθενται και άλλες 1.500 γραμμές κώδικα αλλάζουν επί καθημερινής βάσεως.

2. Το Linux τροφοδοτεί ακόμα και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Έχει ξεπεράσει το παραδοσιακό Unix λόγω του ότι οι υπολογιστές, που τρέχουν Linux, κυριολεκτικά «πετάνε».

3. Ο Linux kernel στην έκδοση 3,18 (το 2015) είχε πάνω από 18 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, και ο ρυθμός της ανάπτυξης του Linux είναι απαράμιλλος. Οι βελτιώσεις που γίνονται δεκτές στον πυρήνα του Linux ανά ώρα είναι 7.71, τουτέστιν 1.300 περίπου αλλαγές κάθε εβδομάδα.
Με την κυκλοφορία του Linux Kernel 4.0, το 2015, μιλάμε πλέον για την χρονιά που το Linux κυριαρχεί στους επιτραπέζιους υπολογιστές (όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης – δείτε ακόμα: Η Κυριαρχία του Linux και στην δημιουργία Λογισμικού αλλά και: Linux: Πιο διαδεδομένο από Windows και Mac).

4. Και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εκτενώς το Linux.
Τα πυρηνικά υποβρύχια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τρέχουν το Red Hat Linux.
Όσον αφορά τα όπλα τους, δείτε αυτό: Όταν κάνουν το Linux να σκοτώνει.

5. Το Red Hat ήταν μία από τις πρώτες διανομές που εγκαταστάθηκε σε υπολογιστές εταιρειών και κέντρα δεδομένων, το 1999.

6. Το Linux ευνοείται και από τους γίγαντες τεχνολογίας. Για τις υπηρεσίες web και cloud, το Linux είναι η πρώτη επιλογή της Google, της Amazon αλλά και του Facebook.

7. Τα Microsoft Windows και ο πυρήνας Linux μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα, σε παράλληλη χρήση στον ίδιο υπολογιστή, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό που ονομάζεται Cooperative Linux (colinux). Η διανομή Cooperative Linux (short-named coLinux) είναι ένα port του πυρήνα Linux, που μπορεί να τρέχει εγγενώς μέσα από τα Microsoft Windows! Λειτουργώντας συνεργατικά, μπορεί να αξιοποιεί στο έπακρο το hardware, χωρίς ωστόσο να μειώσει την απόδοση του φυσικού λειτουργικού συστήματος (Windows).

8. Το Scientific Linux ελέγχει τον επιταχυντή σωματιδίων στο CERN. Η Scientific Linux είναι μια διανομή που αναπτύσσεται από το Fermi National Accelerator Laboratory και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και την συνεργασία πολλών πανεπιστημίων και εργαστηρίων παγκοσμίως.
Πρόκειται για ένα ελεύθερο και λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που βασίζεται στην διανομή Red Hat Enterprise Linux.

9. Οι υπερταχείες αμαξοστοιχίες στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν το Linux για την διατήρηση και την διαχείριση του εξελιγμένου αυτόματου συστήματος ελέγχου αμαξοστοιχιών.

Και η τεχνολογία όμως In-Vehicle-Infotainment (IVI) στο εσωτερικό της Toyota, αλλά και άλλων αυτοκινήτων, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα Linux.

10. Το μεγαλύτερο μέρος του πυρήνα του Linux σήμερα είναι γραμμένο στη γλώσσα προγραμματισμού C (χάρη στον αείμνηστο Dennis Ritchie που χωρίς τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν θα υπήρχε καν… ο browser για να διαβάσετε αυτό το άρθρο) και σε συμβολική γλώσσα / γλώσσα συναρμολόγησης (assembly language) και μόνον το 2% του πυρήνα του σήμερα, περιέχει κώδικα που γράφτηκε από τον Linus Torvald.

11. Απορείτε γιατί η βασική γλώσσα που διδάσκεται είναι η C; Διότι, ένα σημαντικό κομμάτι των πυρήνων του λειτουργικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων των Windows, Linux και Mac είναι γραμμένα σε γλώσσα C. Έτσι, αν σκοπεύετε να γίνεται προγραμματιστής, θα πρέπει να ξέρετε τουλάχιστον τα βασικά.

12. Το 91% των ισχυρότερων υπερ-υπολογιστών του κόσμου χρησιμοποιούν GNU / Linux. Οι δέκα από τους υπερ-υπολογιστές χρησιμοποιούν Linux. Το 33,8% του κόσμου τρέχει σε Linux servers εν συγκρίσει με το 7,3% που τρέχει λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows.

Από τις 500 κορυφαίους και ταχύτερους υπερ-υπολογιστές του κόσμου, οι 485 τρέχουν Linux ή παραλλαγές του. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που το Linux έχει χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των υπερ-υπολογιστών.

13. Το Linux έχει ένα δυνατό ρεύμα και στα smartphones: Ακόμα και τα καλύτερα έξυπνα τηλέφωνα, το Android, το WebOS, και το Maemo (ή Meego, Τizen πλέον), βασίζονται στον πυρήνα Linux.

14. Το Linux έχει μια ιδιαίτερη θέση και στο Χόλιγουντ. Για εκείνους που πιστεύουν ότι το Linux δεν μπορεί να κάνει Animation, έχουμε να παραθέσουμε τούτο μόνο. Ο βραβευμένος με Όσκαρ, για τα οπτικά εφέ του, Τιτανικός του Τζέιμς Κάμερον, ήρθε από μηχανήματα που τρέχουν Linux. Αλλά και το Avatar ήταν η τελευταία ταινία που αναπτύχθηκε πλήρως με 3D εφαρμογές πλατφόρμας Linux, χρησιμοποιώντας το Foss Software. Κατανοητό;

Λαμβάνοντας υπ' όψιν πως αυτές είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές και τα δεδομένα σχετικά με το Linux, δεν είναι περίεργο που το Linux έχει ένα τόσο δυνατό ρεύμα.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: