Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Τα ελληνικά ιδεώδη μεταγλωσσικής σοφίας

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Nemesis

Nemesis
Global Moderator
Global Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων μοναδική πηγή πλούτου...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή των θετικών επιστημών, της προηγμένης και συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας. Προωθούμε τα παιδιά μας, τους νέους μας, να παρακολουθήσουν μαθήματα θετικών επιστημών ή εκείνα που θα τους δώσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα με όσο το δυνατό μεγαλύτερες οικονομικές αποδοχές. Και ως ένα σημείο σωστά πράττουμε διότι η πραγματικότητα απαιτεί οικονομική ευημερία για την πιο άνετη ζωή μας. Βεβαίως, πολλοί δεν σταματούν στην “οικονομική άνεση”, αλλά θέτουν σκοπό της ζωής τους την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιουσιακών στοιχείων σε ρευστό χρήμα, ακίνητα κ.ά. Περιορίζονται, όμως, οι απολαύσεις της ζωής στα υλικά αγαθά ; Για πολλούς, για πάρα πολλούς, Ναι !!

‘Έτσι, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους πνιγμένους στο χρήμα να είναι κενοί πνευματικά και πάμπτωχοι ηθικά. Η ολοκλήρωση του ανθρώπου δεν γίνεται ούτε μόνο με τεχνικές γνώσεις, ούτε με τον οικονομικό πλούτο, ούτε με αξιώματα. Λείπει το στοιχείο της ανθρωπιάς, των πνευματικών εκείνων αγαθών που δίνουν πληρότητα και ηθική ικανοποίηση, τα στοιχεία που κάνουν αληθινά υπερήφανο τον άνθρωπο, ουσιαστικά χρήσιμο. Τα βασικά στοιχεία του καθαρού πνεύματος, της ορθής παιδείας (επίσημης ή μη), τα στοιχεία του πνευματικού πλούτου. Και η καλύτερη πηγή, από την οποία θα αντλήσουμε τα στοιχεία αυτά, είναι η μελέτη των αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων (σε οποιαδήποτε γλώσσα), που ανοίγουν το μυαλό μας, καθώς και η μελέτη νεότερων διανοητών. ‘Έτσι, το μυαλό, απαλλαγμένο από οιουσδήποτε περιορισμούς, να λειτουργεί και να παράγει.


Δεν είναι πολυτέλεια η μελέτη των συγγραμμάτων αυτών. Είναι ανάγκη. ‘Άλλωστε η ελληνική φιλοσοφία είναι η βάση των επιστημών. Είναι η απαρχή της αναζήτησης. Και από την αναζήτηση γεννήθηκαν οι ειδικές γνώσεις, οι επιστήμες.

Τα μαθηματικά τα οποία αναμφισβήτητα γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα βασίζονται σε φιλοσοφική θεώρηση. Είναι προϊόν φιλοσοφικής σκέψης, λογικών συλλογισμών. Το ίδιο και η φυσική και πολλές άλλες επιστήμες.

Πως λοιπόν θεωρούμε την φιλοσοφία ξέχωρη από της θετικές επιστήμες ;

Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων θα μας δώσει απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα και θα μας πλουτίσει ψυχικά και πνευματικά. Θα μας κάνει πιο ολοκληρωμένους ανθρώπους. Θα οξύνει την σκέψη μας και θα μας οδηγήσει στην αληθινή ευφροσύνη. Παράλληλα, θα είναι μεγαλύτερη η απόδοσή μας στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα. Οι ακράδαντες βάσεις της ελληνικής σκέψης θα μας οδηγήσουν και στην ποιοτικά καλύτερη και αρμονικότερη συμβίωση. Είναι οι βάσεις του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Είναι ανεξάντλητες οι ελληνικές πηγές. Και όσο μαθαίνουμε, τόσο διαπιστώνουμε πόσα δεν ξέρουμε. Η μάθηση δεν σταματά ποτέ. Ας ανατρέξουμε λοιπόν στις ανεξάντλητες πηγές πνευματικού πλούτου των Ελλήνων, οι οποίες ισχύουν για όλες τις εποχές και για όλη την ανθρωπότητα. Επιστήμονες και μελετητές μη ‘Έλληνες έχουν φωτιστεί από τα ελληνικά συγγράμματα. Ας φωτιστούμε κι εμείς όλοι από την άσβεστη ελληνική φλόγα. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή. Δεν ήταν ποτέ μικρή. Ο πλούτος της βρίσκεται στην πνευματικότητα και την αρετή. Ο χώρος της επεκτείνεται σε ολόκληρη τη γη. Δεν έχει σύνορα ο Ελληνισμός. Δεν κάνει διάκριση. Δεν έχει περιούσιους λαούς. Την αρετή μπορεί να την αποκτήσει οποιοσδήποτε και οπουδήποτε, αρκεί ν’ ανατρέξει στις πηγές της. Ο ‘Έλληνας δεν είναι φυλετική έννοια. ‘Έλληνας είναι αυτός που έχει μυηθεί στα αθάνατα ελληνικά ιδεώδη. Αυτός που σκέπτεται και πράττει ελληνικά. Παγκόσμιος ενάρετος πολίτης.

Είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στους ‘Έλληνες συγγραφείς. Είναι ανάγκη να προωθήσουμε τον ελληνικό πολιτισμό.

Είναι ανάγκη να τον περιφρουρήσουμε, να τον διαφυλάξουμε από τους παντοίους κινδύνους και τη λασπολογία.

«Οι ‘Έλληνες πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του»

«…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσύριων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες. Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος. Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο.

Οι ‘Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

Οι ‘Έλληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γι΄ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του ‘Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση. Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθειά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: