Η κάψουλα Orion, το σκάφος που προορίζεται να μεταφέρει τους αμερικανούς αστροναύτες πίσω στο βαθύ Διάστημα, μάλλον δεν θα είναι έτοιμο για επανδρωμένες αποστολές πριν από το 2023, παραδέχεται η NASA.
Η πρώτη πτήση με πλήρωμα, γνωστή ως Εξερευνητική Αποστολή 2 ή EM-2, προγραμματίζεται επισήμως για τον Αύγουστο του 2011. Ο στόχος αυτός φαίνεται τώρα απίθανο να επιτευχθεί και η αποστολή θα πραγματοποιηθεί «το αργότερο τον Απρίλιο του 2023», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υποδιοικητής της NASA Ρόμπερτ Λάιτφουτ.
Απέδωσε την πιθανή αναβολή σε αστάθμητους παράγοντες που αφορούν για παράδειγμα την ανάπτυξη λογισμικού και την επαναχρησιμοποίηση εξοπλισμού από πτήση σε πτήση.
Το Orion, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει τετραμελές πλήρωμα για διάστημα έως 21 ημερών, είναι εν μέρει αντικαταστάτης των διαστημικών λεωφορείων που παροπλίστηκαν το 2011, στερώντας από τις ΗΠΑ τη δυνατότητα εκτόξευσης αστροναυτών. Το σκάφος προορίζεται για τις πρώτες αποστολές πέρα από την τροχιά της Σελήνης, και τελικά στον Άρη.
Το σκάφος θα εκτοξεύεται με τον υπό κατασκευή υπερ-πύραυλο SLS (Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων), τον ισχυρότερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στην πρώτη του πτήση, το 2018, ο SLS θα μεταφέρει το Orion στην Εξερευνητική Αποστολή 1 (EM-1) που θα περάσει πίσω από τη Σελήνη.
Ο προορισμός και η διάρκεια της πρώτης επανδρωμένης αποστολής δεν έχουν προσδιοριστεί, θα μπορούσε όμως να αφορά μια πτήση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού ή έστω σε γήινη τροχιά. Η επόμενη αποστολή, EM-3, θα μπορούσε να μεταφέρει αστροναύτες σε έναν μικρό αστεροειδή που έχει συλληφθεί και μεταφερθεί σε σεληνιακή τροχιά από προηγούμενη, ρομποτική αποστολή. Αυτό προγραμματίζεται να συμβεί πριν από το 2025.
Μέχρι σήμερα η NASA έχει επενδύσει 4,7 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του Orion με βασικό εργολάβο τη Lockheed Martin. Θα χρειαστεί ακόμα 6,7 δισ. από τον φετινό Οκτώβριο μέχρι την πρώτη επανδρωμένη αποστολή.
O «Ωρίωνας» δεν προορίζεται πάντως για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) -μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς το τροχιακό εργαστήριο είναι τα ρωσικά Soyuz.
Από το 2017, η NASA θα χρησιμοποιεί για αυτόν τον σκοπό δύο σκάφη που αναπτύσσουν για λογαριασμό της δύο εταιρείες: το Starliner της Boeing και το Crew Dragon της SpaceX.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]