Η Soft Machines είναι μια εταιρία η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της το 2006. Δημιουργήθηκε από δύο πρώην υπαλλήλους της Intel και υπόσχεται μέσω της νέας της αρχιτεκτονικής VISC(Virtual Instruction Set Computing), την δημιουργία επεξεργαστών οι οποίοι θα μπορούν να επιτύχουν μέγιστη αξιοποίηση των πόρων τους, ακόμα και αν η εφαρμογή είναι single threaded. Για την Soft Machines και την VISC αρχιτεκτονική σας είχαμε γράψει αναλυτικά πέρσι στο θέμα "Η Soft Machines αποκαλύπτει την VISC CPU αρχιτεκτονική".
Εν συντομία να αναφέρουμε ότι η αρχιτεκτονική VISC είναι σχεδιασμένη γύρω από την λογική των εικονικών πυρήνων και εικονικών threads.Η αρχιτεκτονική VISC επιτυγχάνει πολύ υψηλότερη αξιοποίηση των πόρων ενός επεξεργαστή, έχοντας την δυνατότητα να μοιράσει ένα thread ανάμεσα στους πολλαπλούς πυρήνες που μπορεί να διαθέτει ο επεξεργαστής αυτός και γενικότερα να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους ενός επεξεργαστή σε πολύ υψηλότερο βαθμό ακόμα και σε σύγκριση με το software multithreading.
Μέσω ενός ειδικού επίπεδου μεταγλωττισμού, επιτρέπεται σε έναν επεξεργαστή VISC αρχιτεκτονικής να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικά σετ εντολών, καθιστώντας τον ικανό να τρέξει τόσο x86 κώδικα, όσο και ARM κώδικα. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος στο Linley Processor Conference η εταιρία έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της VISC, αλλά και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον. Πρώτα από όλα να πούμε ότι η Soft Machines δεν σκοπεύει να δημιουργήσει η ίδια τελικά προϊόντα για την αγορά, αλλά να αδειοδοτήσει την αρχιτεκτονική της σε άλλους, όπως για παράδειγμα κάνει η ARM.
Το πρώτο σχέδιο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής VISC για το εμπόριο, ακούει στο όνομα Shasta και παρουσιάζει στο λειτουργικό σύστημα έναν ή δύο εικονικούς πυρήνες με 1MB L2 cache ο κάθε ένας. Ο Shasta είναι 64bit και όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, μπορεί να τρέξει εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για διαφορετικά σετ εντολών. Σύμφωνα με την Soft Machines θα μπορεί να επιτύχει συχνότητες λειτουργίας έως και 2GHz, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα 500MHz στα οποία λειτουργούσε το περσινό πρωτότυπο που επεδείκνυε η εταιρία, χάρη και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας κατασκευής 16nm FinFET. Ο Shasta θα είναι σε μεγάλο βαθμό παραμετροποιήσιμος, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πελατών και θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε συστήματα που θα διαθέτουν παραπάνω του ενός επεξεργαστές.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]