28/11/2015, 00:59 αναρτήθηκε.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Το Salix, είναι κατά την γνώμη μου ένα από τα πιο αξιόλογα πρότζεκτ που υπάρχουν στο Linux οικοσύστημα ακολουθώντας τα πρότυπα αυτού που εννοούμε σαν πραγματικό ή αν θέλετε "παραδοσιακό" Linux. Βασίζεται στο Slackware, απλουστεύοντας όμως πολύ τα πράγματα και δίνοντας ένα desktop γρήγορο, στιβαρό και απλό με όλα τα θετικά του Slack. Οι χρήστες του Salix μπορούν να επωφεληθούν από τα αποθετήρια του Slackware τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν σαν μια πρόσθετη πηγή λογισμικού. Η αρχή του KISS εφαρμόζεται και εδώ, όπως εξάλλου και για το Slackware, και έτσι τα πράγματα κρατούνται όσο το δυνατόν απλούστερα και γρήγορα. Οι Δημήτρης Τζέμος και ο Γιώργος Βλαχάβας είναι βασικοί προγραμματιστές της ομάδας, με μια δραστήρια κοινότητα γύρω από την διανομή.
Ένας δημοσιογράφος της πληροφορικής, είχε πει το εξής για το SalixOS:
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Salix OS μπορεί να περιγραφεί σαν "οι τεμπέληδες του Slackware".
Προσωπικά, διαφωνώ σε αυτό ή μάλλον, δεν είναι μόνο αυτό. Το Salix, είναι μια διανομή που απλουστεύει ορισμένες διαδικασίες του Slackware και πολύ καλά κάνει. Αφ' ενός γιατί, από κάποια ηλικία και έπειτα βαριέσαι να "παίζεις" με το σύστημά σου, το διαχειρίζεσαι με το πληκτρολόγιο και το mouse αγκαλιά, σε απόσταση τεντώματος ποδιών Ι(x2) από την οθόνη, και ναι μεν θέλεις κάτι ελαφρύ, ευέλικτο και πλήρες, μα θες σε κάποια τουλάχιστον να πατάς ένα δυο κλικ ή Enter και να γίνεται.
Από την άλλη, κάτι αντίστοιχο μπορεί να θέλει και κάποιος άλλος που είναι μεν αρχάριος, μα επιθυμεί να έχει ένα καθαρόαιμο Linux στο desktop του, με τα όσα θετικά αυτό συνεπάγεται, αλλά κάποια πράγματα που θεωρεί αυτονόητα να μπορεί να τα κάνει εύκολα. Να εγκαταστήσει το Skype για παράδειγμα.
Επίσης, άσχετα αν σαν (ας πούμε) βασικό desktop η διανομή έχει το XFCE, πιστεύω πως η μεγάλη δύναμη του Salix και η απόλυτη "ενσάρκωση" της "φιλοσοφίας" του, είναι οι εκδόσεις του με Mate desktop και η άλλη με το Ratposon.
Είναι ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος που το τρέχω σε ένα παλιό laptop που παίρνω σε ταξίδια και έκτακτες περιπτώσεις και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ.
Η έκδοση SalixLive Mate 14.1
Πριν λίγες ημέρες (22/11/15), κυκλοφόρησε και η έκδοση 14.1 της διανομής με το Mate desktop. Εκτός της (αναγκαίας, κακά τα ψέματα) υποστήριξης σε UEFI/EFI, ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις "κάτω από το καπό" που έχει η έκδοση, είναι οι εξής:
- Υποστήριξη περισσότερων filesystems (ext2, ext3, ext4, btrfs, xfs, jfs, reiserfs).
- Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε grub και (e)Lilo bootloaders. Ο Grub είναι ο default (αν έχετε και Windows στον ίδιο δίσκο, ΜΗΝ βάλετε τον Lilo).
- Μπορείτε να έχετε σε ξεχωριστό partition τον προσωπικό σας φάκελο ( /home).
Κατά τ' άλλα, έρχεται έτοιμο με τις βασικές εφαρμογές για καθημερινή χρήση, μπορώντας εύκολα να εγκαταστήσετε και τρίτες. Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση του λειτουργικού είναι βασισμένη σε περιβάλλον κειμένου, είναι εύκολη στην πλοήγηση έχει αρκετές και ολοκληρωμένες επιλογές. Το Spkg (The Unofficial Slackware Linux Package Manager) που τρέχει από κάτω είναι ρυθμισμένο για να προσφέρει ταχύτητα, και μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση σε έναν μοντέρνο υπολογιστή διαρκεί λίγα λεπτά. Για εκείνους που προτιμούν γραφικό περιβάλλον εγκατάστασης, ένας γραφικός εγκαταστάτης προσφέρεται σε αυτήν την live έκδοση της διανομής.
Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν σας τα εξής:
- Το Salix OS δίνει τρεις διαφορετικούς τρόπου εγκατάστασης:
Core: Μόνο τα ελάχιστα και απαραίτητα στοιχεία εγκαθίστανται για να εκκινήσει ένα σύστημα σε κονσόλα τερματικού. Περιλαμβάνονται τα εργαλεία Salix ncurses αλλά όχι ένα γραφικό σύστημα. Η εγκατάσταση αυτού του τύπου προορίζεται για χρήστες που είναι έμπειροι και θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα σαν έναν διακομιστή αρχείων, έναν εξυπηρετητή ιστού και άλλες παρόμοιες χρήσεις.
Basic: Αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνει όσα και η προηγουμένη, εξαρτάται όμως από την έκδοση που διαλέγετε, και προστίθεται ένα περιβάλλον XFCE ή LXDE ανάλογα με την επιλογή σας. Ένας φυλλομετρητής ιστού που για το XFCE είναι ο Firfox ενώ για το LXDE είναι ο Midori, ο πακεταριστής και διαχειριστής πακέτων gslapt και τα Salix System GUI Utilities. Αυτού του τύπου η εγκατάσταση προορίζεται για προχωρημένους χρήστες που θέλουν να προσθέσουν ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας γραφείου και τις εφαρμογές της αρεσκείας τους.
Full: Πρόκειται για ένα είδος εγκατάστασης που βάζει ένα ολοκληρωμένο σετ εφαρμογών για καθημερινή χρήση. Αυτές είναι οι βασικές γραφείου, όπως ο Claws mail για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το Libre Office, το Java Runtime Environment, τον Parole music player για αναπαραγωγή πολυμέσων και άλλα. Ακολουθείται ο κανόνας "μια εφαρμογή θα εξυπηρετεί ένα σύνολο αναγκών" δηλαδή μια μόνο για τα πολυμέσα-ήχο, μία μόνο για e-mail κλπ.
Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης και έτσι οι χρήστες είναι έτοιμοι να προγραμματίζουν και να μεταγλωττίζουν υλικό χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουν οτιδήποτε.
Κατεβάστε το SalixLive Mate 14.1
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Διαθέτει 32b και 64b έκδοση. Τα download links θα τα βρείτε παρακάτω στην επίσημη σελίδα του.
Αφού το κατεβάσετε, θα το "κάψετε", είτε σε κάποιο δισκάκι είτε σε ένα usb stick, εκκινώντας στην συνέχεια τον υπολογιστή σας από αυτό.
>>> Η επίσημη ιστοσελίδα του SalixOS:
- Κώδικας:
http://www.salixos.org/
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]