Τη δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές να βλέπουν μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό τους τις βαθμολογίες των μαθημάτων στις εξεταστικές, μέσα από ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, δίνουν τρεις απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές.
Η εφαρμογή «Ηλεκτρονική Γραμματεία» χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν 15.000 φοιτητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη. Ύστερα από κάθε νέα βαθμολογία που περνάει στο σύστημα της σχολής μετά το πέρας μίας εξεταστικής περιόδου, οι φοιτητές που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή ειδοποιούνται και ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.
Την πρωτοποριακή αυτή ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα υλοποίησαν τρεις απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Βουτσά, Γρηγόρη Γρηγοριάδη και Στέφανο Χαλιάσο. «Το εγχείρημα ξεκίνησε με μία πρώτη έκδοση της εφαρμογής το 2013 περισσότερο για προσωπική χρήση στο ΤΕΙ Σερρών που ήμουν φοιτητής. Μετά σκέφτηκα γιατί όχι για όλους τους φοιτητές του τμήματος, για ένα πανεπιστήμιο ή ακόμη και για όλα τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης», αναφέρει στο «Εθνος» ο Χαράλαμπος Βουτσάς.
Ενδιαφέρον
Στη συνέχεια, εξήγησε, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον από φοιτητές άλλων τμημάτων και ιδρυμάτων, με αποτελέσματα να δημιουργήσουμε πριν λίγο διάστημα τη δεύτερη έκδοση της εφαρμογής καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play, υποστηρίζει 23 πανεπιστήμια και ΤΕΙ και συνολικά 350 τμήματα. Σύμφωνα με τον κ. Βουτσά, την εφαρμογή έχουν κατεβάσει στα κινητά τηλέφωνα ή τα tablets σχεδόν 20.000 φοιτητές, εκ των οποίων οι περίπου 15 χιλιάδες είναι ενεργοί χρήστες.
Αναφορικά με τις λειτουργίες της εφαρμογής υπάρχουν οι εξής δυνατότητες για τους φοιτητές:
Προβολή τελικής βαθμολογίας, ιστορικού, περασμένων μαθημάτων, διδακτικών μονάδων & μέσου όρου.
Προβολή στατιστικών με διαγράμματα, ώστε να παρακολουθούν οι φοιτητές την πορεία και τις επιδόσεις τους με την πάροδο του χρόνου.
Αυτόματος συγχρονισμός ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να υπάρχουν πάντα οι τελευταίες βαθμολογίες στο κινητό τους.
Αυτόματος εντοπισμός αλλαγών στις βαθμολογίες και εμφάνιση σχετικών ειδοποιήσεων.
Η εφαρμογή λειτουργεί ακόμη και όταν η γραμματεία της σχολής που είναι εγγεγραμμένος κάθε φοιτητής είναι off line.
Αναφορικά με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ένας φοιτητής για να έχει πρόσβαση στις βαθμολογίες του μέσω του κινητού τηλεφώνου, είναι αρχικά να κατεβάσει την εφαρμογή, και εν συνεχεία να εισαγάγει το user name και τον κωδικό του που θα χρησιμοποιούσε αν έμπαινε στην ιστοσελίδα της σχολής του.
Με αυτόν τον τρόπο θα έχει όλα τα βαθμολογικά στοιχεία συγκεντρωμένα, σε ποια μαθήματα έχει περάσει και σε ποια «κόπηκε». Επίσης, δεν θα χρειάζεται να ψάχνει συνεχώς εάν βγήκε η βαθμολογία του για ένα μάθημα, καθώς σε κάθε νέο δεδομένο θα ειδοποιείται μέσω της εφαρμογής.
Οι τρεις παλαιοί συμφοιτητές πάντως εξελίσσουν συνεχώς την εφαρμογή, ενώ σε καθημερινή βάση προστίθενται νέα πανεπιστήμια και σχολές ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το σύνολο των φοιτητών. Η εφαρμογή, μάλιστα, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κοινοποιήσουν στα κοινωνικά δίκτυα τις βαθμολογίες τους ώστε να μοιραστούν την επιτυχία τους για κάποια μαθήματα.
Η ΟΜΑΔΑ
Ετοιμάζουν νέα σχέδια
Εντός των επόμενων ημερών η εφαρμογή θα καλύπτει σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ στόχος των τριών αποφοίτων Πληροφορικής είναι να μπουν και νέες λειτουργίες που θα αφορούν και άλλες πτυχές των ανώτατων ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να μπορούν να δηλώνουν τα μαθήματα του επόμενου εξαμήνου, να λαμβάνουν πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών και τις ώρες διδασκαλίας αλλά και τα εργαστήρια, αλλά και να φτάνουν μέσω της εφαρμογής όλες οι ανακοινώσεις της κάθε σχολής. Ο κ. Βουτσάς πάντως υποστήριξε ότι τα ίδια τα ιδρύματα -τουλάχιστον σε όλα όσα απευθύνθηκαν? δεν έδειξαν προθυμία να συνεργαστούν με τους τρεις αποφοίτους του τμήματος Πληροφορικής ώστε να τους βοηθήσουν στο επίπεδο των δοκιμών για τα νέα τμήματα που ενσωμάτωναν.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]