Απίστευτο κι όμως αληθινό. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, βοτανολόγοι στο Michigan State University εργάζονται σε ένα και μοναδικό πείραμα, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και αφορά σπόρους βλάστησης. Έχουν περάσει 137 ολόκληρα χρόνια και η μεγαλύτερη σε διάρκεια επιστημονική μελέτη στον κόσμο είναι γεγονός. Ο προγραμματισμός της, μάλιστα, αναφέρει ότι θα κρατήσει αρκετά ακόμη και θα ολοκληρωθεί το 2100!
Το πείραμα ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1879, όταν ο Dr. William James Beal, ένας βοτανολόγος, ξεκίνησε να ψάχνει την οριστική απάντηση σε κάτι που οι αγρότες ρωτούσαν για αιώνες: "Πόσες φορές πρέπει να ξεριζώσεις τα ζιζάνια από τα φυτά πριν σταματήσουν να ξαναβγαίνουν". Ο Beal συνειδητοποίησε ότι για να απαντήσει στην ερώτηση πρέπει να κάνει ένα πραγματικό πείραμα αρκετά μεγάλης διάρκειας ώστε να διαπιστώσει για πόσο καιρό τα ζιζάνια μπορούν να παραμένουν αδρανή αλλά ακόμη βιώσιμα. Δε φανταζόταν τότε βέβαια, πόσο... μεγάλη θα ήταν αυτή η διάρκεια.
Χρησιμοποίησε συλλογή σπόρων από 23 διαφορετικά είδη φυτών. Τοποθέτησε 50 σπόρους κάθε ποικιλίας σε 20 γυάλινες φιάλες με στενό λαιμό γεμάτες με υγρή άμμο και τους έθαψε σε ένα "μυστικό" σημείο στην πανεπιστημιούπολη, το οποίο γνωρίζουν μόνο οι εκάστοτε επιμελητές του βοτανικού κήπου. Ο Beal κατάφερε να ανοίξει έξι μπουκάλια πριν συνταξιοδοτηθεί, περνώντας το πείραμα σε ένα νεώτερο συνάδελφο του, ο οποίος στη συνέχεια το πέρασε σε άλλους επιστήμονες. Επί του παρόντος, διαχειρίζεται από τον Dr. Frank Telewski, ο οποίος είναι επιμελητής του βοτανικού κήπου του πανεπιστημίου, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Dr. WJ Beal, και είναι πραγματικά περήφανος που βρίσκεται σ' αυτή τη θέση. Οι επόμενες φιάλες θα ανοίξουν το 2020 και πραγματικά ανυπομονεί, σημειώνει πάντως ότι ίσως τελικά και να μην ολοκληρωθεί το πείραμα ούτε το 2100. Μάλιστα!
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]