θα περιλαμβάνει ευρήματα ροδιακών ανασκαφών του 19ου αιώνα που μεταφέρθηκαν, μέσα από νόμιμους ή παράνομους οδούς, στο Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο του Λούβρου, στο Εθνικό Μουσείο Δανίας και στα Κρατικά Μουσεία Βερολίνου.
Επίσης, θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Τέχνης της Βέρνης και το Cabinet des Médailles της Εθνικής Πινακοθήκης του Παρισιού, καθώς και 108 έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου και την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Τα τελευταία θα «ταξιδέψουν» στο Παρίσι και με την έγκριση του ΚΑΣ, όπου παρουσιάστηκαν προχτές Τρίτη 4/2/2014 οι ενότητες και το σκεπτικό της έκθεσης.
Σκοπός της λοιπόν είναι να παρουσιαστεί η Ρόδος ως «πύλη» από και προς την Ανατολή και ο ρόλος της στη διαμόρφωση της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, από το τέλος των προϊστορικών έως τις αρχές των ιστορικών χρόνων, καθώς και η σημασία του νησιού στην ανασκαφική έρευνα. Το κεντρικό της νόημα, ωστόσο, βρίσκεται αλλού: Στην έμμεση αναφορά στις πρώτες αρχαιολογικές έρευνες στο νησί, νόμιμες (με έγκριση των τούρκικων αρχών) αλλά και παράνομες, που εμπλούτισαν με εκθέματα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούν μαζί όλα αυτά τα ευρήματα από το νησί που "προίκισε" με την περιουσία του μουσεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα να δώσει ένα μήνυμα για το πώς πρέπει να σκέφτονται οι Ευρωπαίοι και σε ζητήματα που αποτελούν τα "κεραμίδια" του σπιτιού τους και συχνά δεν το καταλαβαίνουν» σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.
Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία» αναφέρεται στην ανασκαφική δραστηριότητα ξένων και Ελλήνων στη Ρόδο από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Εξέχουσα θέση θα έχουν τα ευρήματα που σήμερα κοσμούν το Μουσείο της Κοπεγχάγης και προέρχονται από τις ανασκαφές των Δανών στις αρχές του 20ού αιώνα στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, στον αρχαϊκό οικισμό στη Βρουλιά στη νότια Ρόδο, καθώς και στο γεωμετρικό/αρχαϊκό νεκροταφείο στην Εξοχή.
Η δεύτερη ενότητα με τίτλο «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται στον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ρόδος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, στη διάδοση και αφομοίωση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, τα οποία επηρέασαν και τον ελληνικό πολιτισμό.
Τέλος, η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην παραγωγή των ροδιακών εργαστηρίων κεραμικής και μικροτεχνίας και, κυρίως, στους γνωστούς αρχαϊκούς ρυθμούς κεραμικής, που παλαιότερα αποδίδονταν στη Ρόδο και οι οποίοι έχει αποδειχθεί πλέον ότι αποτελούν προϊόντα των μεγάλων ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.
Η έκθεση που διεξάγεται με έξοδα του Μουσείου του Λούβρου, θα έχει διάρκεια από τις 15 Οκτωβρίου 2014 ως τις 10 Μαρτίου 2015. Είναι, δε, πολύ πιθανόν, με έξοδα των διοργανωτών, να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.
Source: