Οι κωδικοί πρόσβασης σε Wi-Fi δίκτυα είναι αρκετά ενοχλητικοί ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αρκετοί για να προστατέψουν το δίκτυο από «εισβολείς». Ερευνητές από το ΜΙΤ βρήκαν έναν τρόπο να κάνουν το Wi-Fi πιο ασφαλές και να εξαλείψουν την ανάγκη εισαγωγής κωδικών.
Πιο συγκεκριμένα, το Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται Chronos. Το Chronos ενεργοποιεί ένα σημείο πρόσβασης στο Wi-Fi για να εντοπίσει όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.
Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Wi-Fi με βάση την ακριβή τοποθεσία του χρήστη. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το router, δεν θα μπορεί να μπει και να σας κλέβει ίντερνετ ακόμη και αν έχει βρει τρόπο να παρακάμψει τους κωδικούς πρόσβασης.
Το Chronos λειτουργεί υπολογίζοντας τον χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα να πάνε από το access point στον χρήστη. Παίρνοντας μετρήσεις από πολλά Wi-Fi bands εντοπίζει τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Δοκιμάζοντας το Chronos σε ένα κανονικό σπίτι, οι ερευνητές του MIT μπόρεσαν να εντοπίσουν την τοποθεσία του χρήστη (πχ. σε ποιο δωμάτιο βρισκόταν) κατά 94% ενώ σε μια καφετέρια το σύστημα μπόρεσε να ξεχωρίσει τους πελάτες από τους εισβολείς με 97% επιτυχία.
Εκτός από το να ελέγχει ποιος θα έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο Wi-Fi, το σύστημα του MIT μπορεί να είναι χρήσιμο στην χρήση drones τα οποία δεν θα απομακρύνονται από την εμβέλειά σας. Ωστόσο, ακόμη και αν η πρόθεση των ερευνητών είναι να διευκολύνει τη ζωή μας, εγείρονται κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως εκείνο της ιδιωτικότητας. Το Chronos μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστεί η τοποθεσία κάποιου ατόμου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]