Η επέκταση της Google στη ρομποτική ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Andy Rubin, δημιουργό του Android, σε συνέντευξή του στους New York Times. Όπως γνωστοποίησε ο Rubin, μετά την παραίτησή του από επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του λειτουργικού για smartphone και tablet, ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος ρομποτικής που δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία.
Μάλιστα, στο τμήμα περιλαμβάνονταν ήδη επτά εταιρείες που αναπτύσσουν software και hardware, τις οποίες είχε εξαγοράσει ο ιντερνετικός κολοσσός με απόλυτη μυστικότητα. Εξαγορές που συνεχίστηκαν και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα η Google απέκτησε και την Boston Dynamics, την εταιρεία που κατασκεύασε το Cheetah, το πιο γρήγορο ρομπότ στον κόσμο.
Όπως αποκαλύπτει τώρα η Wall Street Journal, μέσα στο 2013 ο Rubin βρήκε και τον πρώτο «πελάτη» για το νέο τμήμα. Κι αυτό γιατί από πέρυσι η Google έκλεισε συμφωνία με τη Foxconn, ώστε να αναπτύξει ρομπότ που θα αναλάβουν τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών προϊόντων στις εγκαταστάσεις της δεύτερης.
Η Foxconn είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρονικών στον κόσμο, κατασκευάζοντας προϊόντα για αρκετές πολυεθνικές εταιρείες – όπως, για παράδειγμα, μεγάλο ποσοστό των iPhone και iPad της Apple. Τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της βρίσκονται στην Κίνα, απασχολώντας περίπου 1 εκατομμύριο εργάτες, με την εταιρεία να έχει έρθει αρκετές φορές στη δημοσιότητα για τις εξοντωτικές συνθήκες, το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο μισθών και τις παραβιάσεις της (ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα αυστηρής) κινεζικής εργατικής νομοθεσίας.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 ο CEO της εταιρείας Terry Gou είχε δηλώσει πως η Foxconn σχεδιάζει να εγκαταστήσει μέσα στην επόμενη 10ετία 1 εκατομμύριο ρομπότ στα εργοστάσιά της. Στόχος, όπως ανέφερε τότε ο Gou, είναι η Foxconn να μπορεί να κατασκευάσει ακόμη πιο περίπλοκα προϊόντα, ώστε να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας.
Source: