Από ό,τι φαίνεται στα τμήματα σχεδιασμού της AMD επικράτησε η άποψη με την οποία ξεκίνησε ο σχεδιασμός των FX επεξεργαστών, δηλαδή, πολλοί πυρήνες και υψηλή ισχύς. Κι εντέλει η πλατφόρμα Summit Ridge θα φέρει επεξεργαστές με πυρήνες οκτώ και έξι στον αριθμό, αισίως, χωρίς να γίνεται λόγος για 16 πυρήνες.
Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια την Advanced Micro Devices να φέρνει στα ράφια προϊόντα που τελικά αποτέλεσαν μεγάλο ρίσκο για τη σημερινή της θέση στην αγορά, όσον αφορά τους επεξεργαστές. Η γενιά επεξεργαστών FX με AM3 και AM3+ socket, είχε μια γκάμα επεξεργαστών με 4, 6 και 8 πυρήνες με την ισχύ να ξεπερνά τα 5GHz το High End μοντέλο της. Αυτός ο σχεδιασμός όμως, χωρίς τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, έφερε σαν αποτέλεσμα υψηλές θερμοκρασίες, υψηλές καταναλώσεις ρεύματος με αποτέλεσμα να μην προτιμηθούν ιδιαίτερα από το απαιτητικό κοινό.
Κάτι η παλιά τεχνολογία λειτουργίας των επεξεργαστών, κάτι ο θόρυβος της ψύχτρας σε συνδυασμό με όσα προαναφέραμε, την έφερε στη δεύτερη θέση στην κατάταξη πωλήσεων επεξεργαστών σε όλες τις κατηγορίες. Αν και στις κατηγορίες Gaming υπήρξαν κάποια θετικά αποτελέσματα, δεν έμελλαν να κρατήσουν για πάρα πολύ.
Οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα, γνωρίζουμε ότι είναι σχεδιασμένα για δύο πυρήνες και ελάχιστα εξ αυτών για τέσσερεις. Η AMD όμως εμμένει στο πλάνο της με τους οκτώ πυρήνες και ίσως δούμε και έξι πυρήνες σε μερικά μοντέλα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για τέσσερεις ή και δύο πυρήνες. Ιδιαιτέρως όταν η Intel που είναι το μεγάλο αφεντικό στους διπύρηνους και τετραπύρηνους επεργαστές, η AMD δε θα την ανταγωνιστεί με τη σειρά FX στο νέο socket ΑΜ4 σνομπάροντας τους κάτω των έξι πυρήνων επεξεργαστές.
Αντιθέτως όμως, στους επεξεργαστές με τα ενσωματωμένα γραφικά η AMD θα κινηθεί με διπύρηνους και τετραπύρηνους, φέρνοντας νέα μοντέλα στο χώρο με την ονομασία Bristol Ridge. Ενώ, οι Summit Ridge που θα είναι η εξέλιξη των Bulldoze, θα έχουν την τεχνολογία 14nm FinFet που εφαρμόζει η Global Foundries και η Samsung στα εργοστάσιά τους, θα χρησιμοποιούν τη νέα μικροαρχιτεκτοινική x86 Zen που αποδίδει ψηλά με χαμηλή κατανάλωση που εκτιμάται στα 95 watt.
Η αρχιτεκτονική Zen, υπόσχεται να φέρει ως και 40% άνοδο επιδόσεων IPC και θα κάνει στροφή από το Clustered Multithreading προς το Simulteneous Multrithreading. Κίνηση ματ, που μέχρι πρότινος «χαντάκωνε» την υψηλή ισχύ του επεξεργαστή πολλάκις. Επιπλέον οι πυρήνες Zen θα λειτουργούν με NUMA για αποφυγή bottleneck επεξεργαστή και RAM. Κάθε πυρήνας Zen θα έχει πρόσβαση σε 512KB της L2 μνήμης cache και 4 πυρήνες εξ αυτών θα μοιράζονται 8MB L3 μνήμης Cache.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παραγωγής της AMD, οι επεξεργαστές με τους πυρήνες x86 Zen θα βρεθούν στο εμπόριο το τελευταίο τρίμηνο του 2016, χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα SKU, συνολικές και τελικές ισχύες, και λοιπές λεπτομέρειές τους.
Επεξηγήσεις
IPC (ΙnterProcess Communication): μηχανισμός του OS που επιταχύνει την ανταλλαγή και το συγχρονισμό δεδομένων για ακόμα καλύτερη οργάνωση και αποθήκευσή τους.
Clustered Multithreading (CMT): η χρήση συστάδας πυρήνων του επεξεργαστή για γρηγορότερη εκτέλεση εφαρμογών.
Simulteneous Multrithreading (SMT): η έξυπνη χρήση μεμονωμένων πυρήνων του επεξεργαστή για εκτέλεση περισσότερων εργασιών σε λιγότερο χρόνο.
Numa (Nonuniform Memory Access): δυνατότητα σύνδεσης του επεξεργαστή με τη RAM μέσω μεμονωμένων πυρήνων με ουρά προσβασιμότητας. Αποφυγή δημιουργίας bottleneck, που συνέβαινε μέχρι πρότινος λόγω της πρόσβασης όλων των επεξεργαστών ταυτοχρόνως.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]