H Nvidia έκανε το μεγάλο μπαμ στην αγορά λανσάροντας τις φανταχτερές κάρτες γραφικών GTX 1070 και 1080. Αλλά το θέμα που μας αφορά όλους τους gamers, δεν είναι πόσο όμορφο σχεδιασμό έχουν, αλλά τι επιδόσεις βγάζουν και πόσα FPS την έχουν.
Σήμερα θα γράψουμε για την GTX 1080, που είναι ουσιαστικά ο απόγονος της GTX 980 στη αριθμητική σειρά, αλλά μόνο απλός απόγονος δεν είναι. Σα να έσπασε η γραμμή αίματος και μέσα από την αρχιτεκτονική Pascal στα 16nm, με την τεχνολογία FinFet (τεχνολογία που μοιράζεται με την AMD) και πυρήνα GP104 να γεννήθηκε ο επόμενος μεγάλος βασιλιάς ηγέτης.
Ο σχεδιασμός της σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική της, επιτρέπουν σε πολλά χαρακτηριστικά να βγάλουν τις πιο απίστευτες επιδόσεις. Ειδικότερα η GTX 1080 έχει σχεδόν διπλάσιες επιδόσεις ανά watt συγκριτικά με την GTX Titan X και παραπάνω από διπλάσιες συγκριτικά με την GTX 980. To chip της φέρει 2.560 CUDA Cores, χρονισμό πυρήνα στα 1607 MHz με μπουστάρισμα ως και τα 1733 MHz, 256 bit εύρους διαύλου μνήμης GDDR5X (τεχνολογικό επίτευγμα της Micron) και 8GB χωρητικότητα. Χαρακτηριστικά που προμηνύουν μια πραγματικά δυνατή ναυαρχίδα για 4Κ @60fps gaming, αφού φτάνει αισίως τα 9TFlops. Φτιαγμένη μάλιστα για ατελείωτες ώρες, αφού τόσο η εκτιμώμενη κατανάλωση 180watt όσο και η θερμοκρασίες ~67 °C σε πλήρες φόρτο, επιτρέπουν εκτενή χρήση. Η ταχύτητα της μνήμης πιάνει τα 2500 ΜΗz και το συνολικό εύρος της τα 320 GB/s.
Οι επιδόσεις της ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες της αρχιτεκτονικής Maxwell, αφού σε ένα benchmark του Barbarian έδειξε τα framerates να παραμένουν στα 60fps και να έχουν ίσως και παραπάνω από διπλάσιες επιδόσεις από εκείνη της GTX 980. Ζορίζοντας τον πυρήνα του επεξεργαστή της, φτάνοντας τον χρονισμό του στα 2144MHz, με τη θερμοκρασία παγωμένη στους ~67 °C, ξεπερνά κάθε άλλο ρεκόρ στην αγορά πέρνα από το LN2 extreme overclocking. Αποτέλεσμα που παρουσιάζει το προϊόν να επιδέχεται βελτιώσεις με μια καλή λύση ψύξης.
Τα χαρακτηριστικά που υποστηρίζει από θέμα software είναι αρκετά πλούσια. Από τις πολύ αρχές γνωρίζαμε ότι η GP104 σειρά θα υποστηρίζει DX 12 στο επίπεδο 12_1, ένα σκαλί πιο πάνω από τη σειρά RX 300 της AMD. Επιπλέον θα υποστηρίζει και OpenGL 4.5 και Vulkan.
Η συνδεσιμότητά της είναι αρκετά πλούσια και τεχνολογικά συγχρονισμένη με το σήμερα. Με τρεις διαθέσιμες θύρες displayport 1.4, μία HDMI 2.0b και μία dl-DVI. Η τροφοδοσία της επιτυγχάνεται μέσω ενός 8-pin PCIe καλωδίου, όπως είθισται και η κατανάλωση όπως προείπαμε είναι στα 180watt. Η τεχνολογία DX12 επιτρέπει η ένωση πολλών GPU να φέρει ως αποτέλεσμα και τον συνδυασμό αθροιστικά μερικών χαρακτηριστικών τους. Μέσω του SLI HB της γέφυρας, που ενώνει τις κάρτες γραφικών, παίρνουμε συνολικά το εύρος τους (320GB/s x2), επιτρέποντας υποστήριξη για υψηλότερες ακόμα αναλύσεις, ταυτόχρονα σε περισσότερες από δύο οθόνες.
Η κυκλοφορία της θα είναι προς τα τέλη του Μαΐου για τις Η.Π.Α. και επίσημα στην Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου με τιμή περί τα 649 ευρώ, όπως υπολογίζεται, πιθανότητα χωρίς Φ.Π.Α. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και τελικώς η εφαρμογή της σε μαζική παραγωγή, είναι ένα project που θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. στην Nvidia, γι’ αυτό και η τιμή συγκριτικά με τα όσα προσφέρει είναι αρκετά παρακάτω από τα αναμενόμενα (αν συγκριθεί με την Titan X), στοχεύοντας να την κάνει mainstream επιλογή.
Αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά της:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]